Průlomový zákon o eutanazii je hotový, mají ho senátoři

Tomáš Fránek
20. 7. 2008 10:45
Jde o první oficiální návrh, který politici projednají

Praha - První oficiální návrh na uzákonění eutanazie v Česku je na světě.

Návrh zákona "o důstojné smrti" předložila senátorka Václava Domšová (za SNK ED). Zákon má podle Českých novin dát nevyléčitelně nemocným trpícím lidem možnost, jak za pomoci lékaře ukončit život.

Senát se zákonem začne zabývat na podzim. Zákon ale zatím nemá většinovou podporu politiků, a proto s největší pravděpodobností zatím schválen nebude.

Zákon na podzim

Návrh zákona, na kterém senátorka spolupracovala s Liberální reformní stranou, legalizuje asistovanou sebevraždu, ale umožňuje i eutanazii, tedy možnost, že lékař usmrtí těžce nemocného pacienta, který je například v komatu.

Pro tuto variantu však zákon stanoví velmi přísné podmínky. Pacient s eutanazií například musí souhlasit předtím, než se do těžkého stavu dostane.

Norma vychází ze zákona, který legalizuje eutanazii v Belgii a americkém Oregonu.

Proti návrhu zákona je například poslanec ODS Boris Šťastný, který uzákonění eutanazie také zvažuje. Legalizace eutanazie zatím nemá politickou podporu.

Eutanazie na přání nemocného je zatím povolena v Nizozemsku a Belgii, tolerují ji v Oregonu, Kolumbii a Švýcarsku.

Podle průzkumu agentury SC&C pro Mladou frontu Dnes chtějí legalizovat smrt z rukou lékaře téměř dvě třetiny lidí. Osmadvacet procent občanů bylo proti eutanazii, zbylých osm procent nemělo jednoznačný názor.

Naopak mezi poslanci eutanazie už takovou podporu nemá.

Politici pro nejsou

K zákonu o eutanazii se v průzkumu vyjádřilo 186 poslanců. Z toho 92 zákonodárců je proti legalizaci asistované sebevraždy a šedesát pro. Přes třicet poslanců zatím neví, zda by zákon podpořili.

Argumentem poslanců proti uzákonění eutanazie je hlavně obava ze zneužívání. Proti schválení zákona jsou všichni lidovci. Například Vlasta Parkanová tvrdí, že povolení eutanazie znamená "legalizaci obchodu se smrtí".

 

Právě se děje

Další zprávy