Protest médií: Trestní řád zakáže publikovat odposlechy

Veronika Rodriguez Veronika Rodriguez
13. 11. 2008 11:35
Šéfredaktoři předních listů
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Novináři se ohradili proti přijetí novely trestního řádu a trestního zákona, která zakazuje zveřejňování odposlechů. Autorům textů, kteří odposlech zveřejní, hrozí až pět let vězení a pokuta pět milionů korun.

Šéfredaktoři a ředitelé předních médií poslali dopis předsedovi Senátu Přemyslu Sobotkovi. Kritizovanou novelu totiž přijala sněmovna a Senát ji bude teprve posuzovat. 

Podobně reagovala už v pátek Evropská asociace vydavatelů novin. Vyzvala členské země Unie, aby upustily od jakýchkoliv pokusů přijímat opatření, která jsou v rozporu se základními právy, svobodou slova a přístupu k informacím.

Odposlechy odhalily kapříky i napojení mafiánů na politiku

Zveřejněné odposlechy už totiž v Česku pomohly odhalit fakta v řadě závažných případů. Důležitou roli hrály v kauze uplácení fotbalových rozhodčích, ukázaly napojení zavražděného podnikatele Františka Mrázka na přední české politiky.

Změnu navíc poslanci přijali bez jakékoli diskuse se zástupci odborné veřejnosti.

"Poslanci minulý pátek zcela v tichosti schválili změny zákonů, které zakazují a tvrdě trestají zveřejňování policejních odposlechů. Je to krok špatným směrem," komentuje zákon šéfredaktor Mladé fronty Dnes Robert Čásenský.

Zveřejňování odposlechů se totiž nikdy netýká soukromí osob, ale vždy případů, ve kterých se jedná o vážné podezření z korupce. Policie s nimi často není schopna pohnout. "Noviny tak v podstatě suplovaly práci politiků, kteří by měli zajistit, aby policie řádně konala," vysvětluje Čásenský.

Návrh tak podle něj ve svém důsledku nemravné chování pomáhá krýt.

Zasáhne Senát?

"Napříště se nesmíme dozvědět, že byl zastřelen pan Kočka a kdo to udělal, že pod vlivem alkoholu naboural pan poslanec, a to pod trestem, který v případě, že se tak stane v mediích, bude dvojnásobný," komentuje návrh zákona také předseda Syndikátu novinářů Miroslav Jelínek.

Dopis, ve kterém se novináři proti návrhu zákona ohrazují, podepsali šéfredaktoři a ředitelé osmi předních českých médií - MF Dnes, Lidových novin, Hospodářských novin, Práva, televize Nova a rovněž šéfredaktoři týdeníků Reflex, Euro a Respekt. Dopis je adresován předsedovi Senátu Přemyslu Sobotkovi, prvnímu místopředsedovi Petru Pithartovi a předsedovi senátní mediální komise Jiřímu Oberfalzerovi.

Novela trestního řádu podle kritiků v případě platnosti výrazně omezí média při informování veřejnosti o zločinech. Nechrání totiž jen oběti zločinů, ale i pachatele. Někteří z nich tak hovoří o útoku na svobodu tisku či o cenzuře médií. Ministerstvo spravedlnosti s kritikou nesouhlasí.

V Evropě není tištění odposlechů nikde takto striktně  omezeno. Záleží na tom, jestli je článek, který z nich čerpá, v souladu s veřejným zájmem.

 

Právě se děje

Další zprávy