Problémy severní Moravy a Ústecka bude řešit Cienciala

ČTK ČTK
11. 12. 2013 17:57
Vláda má nového zmocněnce pro Moravskoslezský a Ústecký kraj.
Jiří Cienciala.
Jiří Cienciala. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Zmocněncem vlády pro řešení problémů Moravskoslezského a Ústeckého kraje bude od 1. ledna 2014 ministr průmyslu a obchodu v demisi Jiří Cienciala.

Vláda dala také Ciencialovi mandát k dalšímu jednání o řešení situace na Dolu Paskov, na kterém chce společnosti OKD ukončit těžbu. Podle mluvčí vlády Jany Jabůrkové již začal ministr Cienciala s vedením OKD jednat.

Zřízení pozice zmocněnce a jmenování Ciencialy navrhla Rada hospodářské a sociální dohody na začátku prosince.

"Mezi zaměstnavateli zastoupenými zejména Svazem průmyslu a odboráři panuje shoda na tomto dřívějším generálním řediteli Třineckých železáren, který se ve funkci ministra výrazně angažuje ve vyřešení problémů regionu spojených se záměrem těžební společnosti OKD ukončit těžbu na Dole Paskov," uvedl minulý týden mluvčí Svazu průmyslu Milan Mostýn.

Hejtman Moravskoslezského kraje Miroslav Novák uvedl, že by zřízení postu vládního zmocněnce pro kraj uvítal a že o vznik tohoto postu usiluje.

Po opětovném zřízení funkce vládního zmocněnce pro Moravskoslezský volala před volbami i ČSSD. Podle strany by měl řešit právě situaci v souvislosti s plánovaným zavřením dolu Paskov.

V minulosti působil na pozici vládního zmocněnce pro Moravskoslezský kraj Vítězslav Zamarský, v dubnu 2006 ho nahradil bývalý poslanec za ČSSD Petr Wolf, který se nyní na útěku vyhýbá šestiletému vězení za dotační podvod. V listopadu téhož roku byla funkce zrušena.

 

Právě se děje

Další zprávy