Problém v koalici. Lidovci i zelení kritizují Julínka

Red Dom
13. 11. 2007 17:50
Lidovci chtějí, aby jeho kroky řešili lídři koalice
Ministr Julínek čelí kritice zdravotníků i vládních stran
Ministr Julínek čelí kritice zdravotníků i vládních stran | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Na popud lidovců by se měli sejít lídři koaličních stran a na setkání posoudit poslední kroky ministra zdravotnictví Tomáše Julínka (ODS). I přes protesty zdravotníků a pacientů plánuje Julínek sloučit Ústav hematologie a krevní transfuze s Všeobecnou fakultní nemocnicí v Praze. Navíc odvolal sedm ředitelů zdravotních ústavů a sloučil 14 těchto zařízení do sedmi.

"Předsednictvo uložilo předsedovi KDU-ČSL iniciovat během příštího týdne svolání koaliční devítky k tématu poslední personální změny ve zdravotnictví, které učinil ministr Julínek," řekl podle serveru CeskeNoviny.cz mluvčí lidovců Martin Horálek.

S prací Julínka nejsou spojojeni ani zelení. Jejich předseda Martin Bursík dokonce mluví o vážném problému v koalici.

"Považuji tento krok ministra Julínka za unáhlený a nekoncepční. problém je v tom, že záměr sloučení Klenerova Ústavu hematologie a krevní transfúze se Všeobecnou fakultní nemocnicí není koncepčně připraven. Kolegovi Julínkovi chybí argumenty pro sloučení, přitom neváhal odvolat prof. Klenera z důvodu vzepření se vrchnosti," řekl Bursík serveru Novinky.cz.

Svoji nespokojenost s kroky ministra Julínka vyjádří zdravotníci a pacienti na čtvrteční demonstraci. Mají strach, že sloučením s Fakultní nemocnicí světově uznávaný ústav hematologie zanikne. Podobně jsou na tom Endokrinologický a Revmatologický ústav, které chce ministr také sloučit s jinými pracovišti.

Podle mluvčího ministerstva Tomáše Cikrta chce Julínek lépe využít peněz ve zdravotnictví. Hodlá vytvořit síť univerzitních nemocnic a zefektivnit řízení zdravotních ústavů. Neodradí ho od toho prý ani protesty zaměstnanců a pacientů.

Čtěte také:

 

Právě se děje

Další zprávy