Primárky ČSSD budou show jednoho muže. Hledá se plán B

Martina Machová Martina Machová
11. 5. 2012 14:35
ČSSD nechá svého místopředsedu osudu. Když neuspěje, začne se hledat nanovo
Kdo je tady sociálnědemokratický kandidát?
Kdo je tady sociálnědemokratický kandidát? | Foto: Petr Vyoral

Praha - Vedení sociální demokracie se na pátečním jednání rozhodlo, že nechá své prezidentské primárky doběhnout jako show jednoho muže, tedy zbylého uchazeče o nominaci ČSSD Jiřího Dienstbiera.

Další strategie strany se bude odvíjet podle toho, jak Dienstbier uspěje příští víkend při hlasování širšího vedení strany, takzvaného ústředního výkonného výboru. Ten jej může poslat do boje o Hrad, ale stejně tak zcela "zazdít" jeho případnou kandidaturu.

Špičky sociální demokracie se tak rozhodly zvolit způsob nejmenšího odporu a do rozjetého projektu diskusí po regionech završených právě hlasováním širšího vedení nevstupovat.

Jiří Dienstbier nebude mít 19. května žádného soka a rozhodovat se bude jen o něm. Jan Švejnar s podporou sociální demokracie nemůže prozatím počítat. Deníku Aktuálně.cz to potvrdily zdroje z jednání.

Ve vedení socialistů nicméně začala vážná debata, jak naložit s případným Dienstbierovým propadem u spolustraníků, a mluví se o plánu B.

Dienstbier sice jako lídr žebříčku popularity získává body u veřejnosti, ale mezi funkcionáři strany příliš velkou podporu nemá a reálně hrozí, že odejde z primárek poražen.

"Probírali jsme různé varianty, co dál, pokud bude Dienstbier odmítnut, opět se probírala i podpora Miloše Zemana," líčí zdroj z jednání. Ten navíc podotýká, že Zemanovi příznivci v rámci vedení ČSSD posílili o nové jméno.

K Marii Benešové a Zdeňku Škromachovi, kteří své sympatie k někdejšímu šéfovi Lidového domu netají, se údajně přidal i předseda senátorského klubu ČSSD Petr Vícha. Ten se v minulosti řadil spíše ke křídlu Bohuslava Sobotky, který naopak o Zemanovi nechce slyšet.

Miloš Zeman je
Miloš Zeman je | Foto: Jan Langer

Další hlas pro Zemana?

"Bylo to trochu překvapení. Říkal, že se setkává ve straně s názory, že stejně půjdou volit Zemana a že ho mají lidi rádi," tvrdí zdroj z jednání.

Sám Vícha ovšem to, že by se přidal k "zemanovcům" v rámci ČSSD, odmítl potvrdit. "Říkal jsem jen, že teď je diskuse o kandidátovi na prezidenta předčasná a že místo toho, abychom se rozhádali na prezidentovi, bychom se měli věnovat přípravě krajských voleb.  A teprve pak řešit toto," uvedl.

Snaha posunout rozhodnutí ČSSD o prezidentském kandidátovi až na podzim je přitom strategie, kterou razí ve straně lidé blízcí Zemanovi.

Naopak protizemanovské křídlo ČSSD by rádo vybralo kandidáta na prezidenta nejlépe v květnu, popřípadě začátkem června, aby "levicový" Zeman měl v této části voličského spektra konkurenci a případnému stranickému kandidátovi v barvách ČSSD příliš neutekl.

<p>25539</p>

 

Právě se děje

Další zprávy