Při snižování platů nepomůžeme, vzkazují nemocnice

Michal Štůsek Michal Štůsek
13. 9. 2010 14:00
Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče vyhlásil stávkovou pohotovost
Ministr zdravotnictví Leoš Heger
Ministr zdravotnictví Leoš Heger | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Páteční výzva Leoše Hegera k vzájemné spolupráci při zapracování desetiprocentního snížení tarifů do platových tříd ve zdravotnictví, se zatím nesetkala s kladnou odezvou.

Asociace českých a moravských nemocnic ve své pondělní reakci jakoukoli kooperaci odmítla.

Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče vyhlásil v pondělí odpoledne stávkovou pohotovost.

Podle informací České televize odboráři podpoří i všechny akce Lékařského odborového klubu a zvažují vyhlášení stávky na 15. října.

Ministr očekává spolupráci

Ministr zdravotnictví ve svém prohlášení vybídl zástupce odborů i zaměstnavatelů k předložení návrhů na úpravu struktury nové platové tabulky. Chce tak zklidnit nervózní situaci ve zdravotnictví, kterou způsobily nedávné plány na snížení platových tarifů u státních zaměstnanců.

"Pro zdravotnictví bude vytvořena zvláštní tabulka, kde dopady desetiprocentního snížení budou rozpuštěny mezi platové třídy a platové stupně tak, aby změny, které mají umožnit flexibilnější odměňování pracovníků vycházely citlivěji z požadavků odborů a umožnily spravedlivěji odměňovat zdravotnické pracovníky," uvedl v pátek Leoš Heger.

Následně v prohlášení dodal, že očekává návrhy na úpravu struktury nové platové tabulky jak od zástupců odborů, tak i zaměstnavatelů.

Snížení platů nepřinese úspory

Asociace českých a moravských nemocnic vyjádřila nad ministrovým návrhem údiv. "Pro nemocnice jako zaměstnavatele je zcela nepřijatelné, aby samy navrhovaly státu snížení již tak nedostatečných platů zaměstnanců ve zdravotnictví," stojí v prohlášení AČMN. Asociace na druhou stranu ocenila Hegerovu snahu o zmírnění dopadů připravovaných opatření.

Ke snížení platů státních zaměstnanců ve zdravotnictví není podle AČMN žádný rozumný důvod. "Zdravotnictví není financováno ze státního rozpočtu," vysvětluje asociace s tím, že změny platových tarifů nepřinesou veřejným rozpočtům žádné úspory.

Snížení platů se tak především projeví na kvalitě poskytované zdravotní péče a mimo jiné hrozí i další odsun lékařů do zahraničí.

O skutečné úrovni platů ve zdravotnictví rozhodnou úhrady zdravotních pojišťoven za zdravotní péči, i právě proto považuje asociace návrhy zdravotních pojišťoven na snížení úhrad pro rok 2011 za nemravné.


 

Právě se děje

Další zprávy