Prezidenta EU Rompuye v Praze "vítali" pálením vlajky

Domácí ČTK Domácí, ČTK
23. 2. 2011 16:25
Van Rompuy se v Praze sešel s prezidentem Klausem i premiérem Nečasem
Van Rompuy s Václavem Klausem na Pražském hrade
Van Rompuy s Václavem Klausem na Pražském hrade | Foto: Reuters

Praha - Stálý předseda Evropské rady Herman Van Rompuy, který je označován také jako prezident EU, je na návštěvě České republiky. A se srdečným přijetím se zrovna příliš nesetkal.

Zamířil i na Pražský hrad, kde se setkal s prezidentem Václavem Klausem.

Právě Klaus patřil mezi nejzatvrzelejší odpůrce lisabonské smlouvy, která funkci "prezidenta EU" vytvořila. Hrad ani úřad Van Rompuye zatím obsah schůzky nekomentovaly.

Svůj rezervovaný postoj k unijním institucím však Klaus dal najevo mimo jiné tím, že se při přijetí Van Rompuye na Hradě vyhnul v angličtině oslovení "president".

Van Rompuye "uvítaly" na Hradě také skupinky českých odpůrců Evropské unie.

Protestující vyjadřovali nesouhlas s "diktátem Evropské unie" a navrhovaným paktem konkurenceschopnosti. Účastníci akce byli přibližně z poloviny rozděleni mezi strany Suverenita - Blok Jany Bobošíkové a Strana svobodných občanů.

Objevili se mezi nimi ale i příznivci iniciativy D.O.S.T. a občanského sdružení Reformy.cz, jehož předseda Vít Jedlička na protest proti Evropské unii spálil její vlajku.

"Herman go home"

Předseda Svobodných Petr Mach označil pakt konkurenceschopnosti za další pokus EU prosadit sjednocení hospodářské politiky včetně daní. "Je potřeba, aby náš premiér nebyl měkký a rázně jakýkoliv takový plán odmítnul," řekl na shromáždění Mach. Smlouva je podle něj další z "triků" jak posílit centrální moc Bruselu.

"Jsme tady, abychom vyjádřili svůj názor, že EU se nevyvíjí tím směrem, jak bychom si představovali. Unie v tuto chvíli není projekt, který by byl prosperující a je třeba v tomto ohledu něco změnit," řekla novinářům předsedkyně Suverenity Bobošíková.

Demonstranti vykřikovali hesla jako "Běž domů Hermane" i jeho anglickou verzi "Herman go home", nesli také transparenty s nápisy "Nechceme evropské dluhy" či "Ne jednotným daním".

Někteří ze Svobodných měli na žerdích připevněné hadry v narážce na to, že někteří političtí soupeři přirovnávají Van Rompuyovo charisma k "mokrému hadru".

Van Rompuy ještě před setkáním s Klausem jednal s premiérem Petrem Nečasem (ODS), se kterým vystoupil na tiskové konferenci.

 

Právě se děje

Další zprávy