Prezident Zeman rozpustí sněmovnu 28. srpna

Domácí Domácí
22. 8. 2013 13:41
Předčasné volby se uskuteční 25. a 26. října.
Miloš Zeman.
Miloš Zeman. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Prezident Miloš Zeman podepíše rozpuštění Poslanecké sněmovny 28. srpna. Řekl to v rozhovoru pro Parlamentnilisty.cz.

Plánovaný termín předčasných voleb, který Miloš Zeman přes Haló noviny vzkázal veřejnosti i politikům, zůstává. Uskuteční se 25. a 26. října.

Zeman si zmíněné datum vybral prý proto, aby byl vyčerpán plný limit šedesáti dnů do konání předčasných voleb.

"Toto své rozhodnutí sdělím předsedům parlamentním stran a zeptám se na jejich názor, ale myslím si, že proti tomu nejspíš nebudou mít nějaké zásadní výhrady," řekl serveru prezident. Zeman se s předsedy stran sejde na Pražském hradě v pátek. Tématem schůzky jsou přípravy na předčasné volby.

"Oficiálně chce pan prezident říci datum, kdy sněmovnu rozpustí, na tiskové konferenci zítra (v pátek) po setkání s předsedy parlamentních stran," potvrdil ČTK hradní kancléř Vratislav Mynář.

Podle Zemana by se ale u každého termínu našly nějaké námitky. "Mé základní kritérium bylo, aby se volby konaly co nejdříve a aby byl plně využit potenciál 60 dnů," řekl serveru Zeman. Podle prezidenta by měly kandidáti dostatek času na setkávání s voliči v krajích. "V řádných volbách by na to měli 90 dnů, nyní na to budou mít 60 dnů, a proto jsem pokládal za naprosto nepřijatelné lhůtu 60 dnů dále zkracovat," dodal prezident.

Některé strany se obávají nižší účasti ve volbách. Poslední říjnový víkend bude prodloužený, naváže na něj státní svátek a dvoudenní podzimní prázdniny.

Poslanci rozpuštění dolní komory odhlasovali v úterý 140 hlasy, rozhodnutí musí ještě stvrdit prezident. V tu chvíli jim skončí poslanecké mandáty.

 

Právě se děje

Další zprávy