"Prezident" Okamura přehodil výhybku. Nyní do Senátu

Domácí Domácí
3. 6. 2012 14:40
Podnikatel v cestovním ruchu chce být zvolen na Zlínsku
Foto: Vojtěch Marek

Zlín - Podnikatel v cestovním ruchu Tomio Okamura oznámil, že bude kandidovat ve volbách do Senátu jako nezávislý kandidát. Vybral si obvod  číslo 80 ve Zlínském kraji, protože, jak sám uvedl, „odtud pochází celá rodina maminky a od dětství tam pravidelně pobývám".

Okamura, který byl dříve znám především jako mluvčí Asociace cestovních kanceláří, se často umísťuje v žebříčcích popularity vysoko zejména poté, co se o něm mluvilo jako o možném kandidátovi pro přímou prezidentskou volbu. Jeho tažení za kandidaturou, kterou mnozí brali jako žert, však začalo chladnout a v posledních průzkumech  preferencí už Okamuru předskočili skuteční (současní či bývalí) politici.

Pokud uspěje, nebude Okamura první výraznou osobností z cestovního ruchu, kterou podnikatelský úspěch v této oblasti vynesl do politiky. V Senátu zasedal v letech 1999-2002 i někdejší majitel známé cestovní kanceláře Václav Fischer, který však později přivedl svou cestovní kancelář k finančnímu krachu.

Okamura bude kandidovat ve volebním obvodu, kde je senátorkou Jana Juřenčáková (STAN). Ta chce svůj mandát ve volbách obhájit, soupeřit s ní bude hejtman Stanislav Mišák (ČSSD) nebo starosta Luhačovic František Hubáček (ODS) a bývalý poslanec Ludvík Hovorka (KDU-ČSL). Komunisté nominovali otrokovického zastupitele Václava Ransdorfa.

Ve Zlínském kraji chce svůj mandát na Vsetínsku obhájit také senátor Jiří Čunek (KDU-ČSL), utká se třeba s viceprezidentem Agrární komory ČR Jindřichem Šnejdrlou (ČSSD).

 

Právě se děje

Další zprávy