Premiér Topolánek v USA vyznamená Josefa Mašína

pra
28. 2. 2008 13:20
Bratři Mašínové se v roce 1953 prostříleli na Západ

Washington - Premiér Mirek Toplánek předá Josefu Mašínovi premiérskou medaili.

Bude tak prvním polistopadovým politikem, který vyznamená odbojáře, který se v roce 1953 prostřílel z komunistického Československa na Západ.

"Pan premiér dnes skutečně udělí medaili Josefu Mašínovi. Chtěli jsme, aby to bylo překvapení," řekla českým novinářům ve Washingtonu mluvčí vlády Jana Bartošová.

Jde o speciální plaketu předsedy vlády, kterou uděluje za sebe. "Má to i osobní nádech," doplnila Bartošová.

Čtěte také: Exkluzivně. Výpověď o útěku Mašínů

Podobnou medaili právě včera převzala z rukou českého premiéra vdova po kongresmanovi Lantosovi.

"Velmi mě mrzí, že jsem se s ním nemohl setkat. Byl to člověk, který nejenže udělal mnohé pro nás, ale rovněž zanechal nesmazatelnou stopu v USA," řekl při předávání Mirek Topolánek.

"Tom by byl velice poctěn. Víte, ač původem Maďar, kolovala v jeho žilách i česká krev. Když jsme byli v Praze, podstoupil složitou operaci a potřeboval hodně velkou transfúzi," zavzpomínala vdova.

Štětina: Měli by dostat státní vyznamenání

"Je to první dobrý krok. Premiér tím vyslovil poselství, že by bratři Mašínové měli dostat prezidentské vyznamenání, které Senát opakovaně navrhuje, už dávno," reagoval na zprávu o medaili pro Josefa Mašína senátor Jaromír Štětina.

Senátor před několika lety s Josefem Mašínem mluvil v Bratislavě: "Řekl mi, že by rád přijel, ale nechce, když je tady nevítaný od nejvyšších představitelů. Nedivím se, stále existují výhružky od komunistů a vykonstruovat lze vždy všechno. Jedinou obranou je, aby konečně dostali tu prezidentské vyznamenání," míní senátor.

Senátoři bratry Mašíny na státní vyznamenání, které uděluje 28. října prezident republiky, navrhuj již několik let. Zatím bezvýsledně.

Ne každý totiž dramatický útěk Mašínů z tehdejšího komunistického Československa chápe jako čin hodný ocenění. Část veřejnosti skupině vyčítá, že při svém útěku zabili policistu, který se v danou chvíli nemohl nijak bránit, a pokladníka, kterého obrali o peníze.

Dokumentarista: Stíhání může zase začít

Stíhání bratří Mašínů za to, že při útěku zastřelili dva lidi, zastavil státní zástupce v roce 1995.

"Jenže to není meritní rozhodnutí. Někdo zase může šáhnout do šuplíku a stíhání může začít znovu," řekl Aktuálně.cz dokumentarista Martin Vadas, který o Mašínech natočil v roce 1996 film Země bez hrdinů, země bez zločinců

Medaili od premiéra Mirka Topolánka režisér Vadas vítá. "Snad je to sigál k tomu, aby se s případem bratří Mašínů veřejnost konečně seznámila," věří Vadas.

 

Právě se děje

Další zprávy