Premiér nemá změny vlády za prvořadé, Bursíka překvapil

Michal Žák Veronika Rodriguez Kateřina Eliášová, Michal Žák, Veronika Rodriguez
11. 1. 2009 15:20
Kvůli zamýšleným rošádám se hádají lidovci, nakonec možná žádné nebudou
Premiér Mirek Topolánek při rozhovoru s ministrem financí Miroslavem Kalouskem v kuloárech Sněmovny.
Premiér Mirek Topolánek při rozhovoru s ministrem financí Miroslavem Kalouskem v kuloárech Sněmovny. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Změny ve vládě, o nichž se hovoří už několik týdnů, nejsou podle premiéra Mirka Topolánka prvořadým problémem.

Obměna ministrů je podle něj v kontextu potíží, které musí musí Česko řešit coby předsednická země EU, "problémem číslo dvacet osm, ne problémem číslo jedna".

Předseda nejsilnější vládní strany to řekl novinářům po návratu z Ukrajiny a Ruska, kde vyjednával obnovení dodávek plynu do Evropy.

"Nebudu ten Mirek Dušín, který změny bude provádět jenom proto, abych prokázal, že si splním své slovo někdy z října nebo listopadu," prohlásil později v České televizi.

"Myslím si, že to je problém, který neohrožuje bezpečnost České republiky a v žádném případě nesnižuje akceschopnost vlády. Já nebudu dělat žádné umělé kroky," dodal.

Rozhádaní lidovci

Přitom kvůli místům ve vládě se tento týden rozhádali lidovci, které rozštěpil spor o to, zda má zůstat ve vládě ministr pro místní rozvoj Jiří Čunek, či ministr financí Miroslav Kalousek.

Šéf partaje Čunek totiž počátkem týdne navrhl odvolat svého vnitrostranického rivala. Za Kalouska se ale postavila značná část straníků.

Ministr financí Miroslav Kalousek na tiskové konferenci po dlouhém jednání vlády České republiky.
Ministr financí Miroslav Kalousek na tiskové konferenci po dlouhém jednání vlády České republiky. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Topolánek sám prohlásil, že předsedu lidovců ve své vládě nechce, podle premiéra Čunek špatně řídí ministerstvo pro místní rozvoj.  Šéfa resortu financí naopak označil za nejlepšího ministra KDU-ČSL v historii.

V poledních Otázkách Václava Moravce pak Čunek neochotně přiznal, že udělal politickou chybu, když odvolání ministra Kaluska navrhl. "Z pohledu mínění členské základny jsem udělal chybu, když jsem ho chtěl odvolat," řekl.

Doplnil, že problém je v zásadě přežitý a krok s obměnou vlády měl být učiněn dávno. "Teď už ztrácí smysl," řekl bez bližšího vysvětlení.

Už dopoledne jednal s lidovci sám premiér. Ti si vyslechli jeho návrhy možných změn. Detaily z jednání ale nechtěli prozradit. "Šli jsme si poslechnout, co si přeje premiér a jak to vidí. Nemohu jednolivé návrhy komentovat, nejprve to musím dovézt domů," řekl deníku Aktuálně.cz jeden z lidoveckých vyjednavačů, šéf poslenckého klubu strany Pavel Severa.

Zelení jsou připraveni ke změnám, Topolánka nechápou

O změnách ve vládě bude odpoledne jednat i Republiková rada Strany zelených. "Jsme připraveni vyměnit ministra a máme za to, že to je správné, že to je věc, která je důležitá, jak kvůli voličům, tak kvůli veřejnosti. Neděláme to kvůli premiérovi," řekl před jednáním předseda strany Martin Bursík.

"Debata o tom, jestli je důležitější řešit otázky plynu nebo změny ve vládě je úplně nelogická," míní. "To je jako kdybyste v domácnosti řešili, jestli je důležitější kupovat jídlo anebo prát prádlo."

Foto: Ondřej Besperát

Za nejmenší vládní stranu by měla jít z kola ven ministryně pro lidská práva Džamila Stehlíková. "Pro zelené, teď mluvím za sebe jako za člena vedení zelených, není přijatelné, aby rekonstrukce proběhla byť v jedné, nebo ve dvou stranách," prohlásila ministryně, která je se svým odchodem smířená.

Kdo by měl případně zaujmout její místo, zatím zelení tají. Objevila se jména bývalého vládního zmocněnce Jana Jařaba, europoslance Milana Horáčka nebo poslankyně Kateřiny Jacques.

Sejde se i lidovecké předsednictvo, které by Topolánkovy plány mělo projednat. V pondělí je musí projednat i celostátní výbor strany.

Paroubek: Zbavil bych se těch nejslabších

Podle šéfa opozice Jiřího Paroubka se jednání o změnách ve vládě proměnily v kabaret. "Kdybych byl na místě pana Topolánka jako premiér, jehož vláda tak drtivě prohrála volby, udělal bych změny ve vláda okamžitě a zbavil bych se těch nejslabších ministrů. Jednání o změnách ve vládě se ale změnily v kabaret a my tomu jen s úžasem přihlížíme," řekl.

Vláda, která má tak malou podporu, by podle něj měla "mazat a upalovat a vytvořitt prostor předčasným volbám".

 

Právě se děje

Další zprávy