Premiér Fischer se vložil do případu čínského disidenta

Domácí ČTK Domácí, ČTK
6. 1. 2010 17:25
Žádá šéfa diplomacie, aby si pozval na kobereček čínskou velvyslankyni
Premiér Jan Fischer
Premiér Jan Fischer | Foto: Reuters

Praha - Premiér Jan Fischer se začal zabývat případem čínského disidenta Liou Sia-paa, který byl v prosinci odsouzen za to, že inicioval Chartu 08, která po komunistickém režimu požadovala větší svobodu slova.

Podle mluvčího vlády Romana Proroka premiér požádal ministra zahraničí a vicepremiéra Jana Kohouta, aby si pozval k rozhovoru čínskou velvyslankyni v Praze Chuo Jü-čen.

Mluvčí ministerstva zahraničí Milan Řepka informaci potvrdil, nemohl však doplnit žádné podrobnosti. Obecně platí, že podobné pozvání velvyslance bývá výrazem znepokojení nad konkrétním problémem.

Liou Sia-pao byl loni v prosinci odsouzen k jedenáctiletému vězení za údajné podvracení státu. Odsouzený disident je spoluautorem Charty 08, která se inspirovala někdejší iniciativou československých disidentů Charta 77.

Verdikt čínského soudu odsoudila EU, hluboké znepokojení vyjádřila i Vysoká komisařka OSN pro lidská práva Navi Pillayová.

Dopis odsuzující uvěznění Liou Sia-paa se dnes na čínské velvyslanectví pokusili doručit exprezident Václav Havel, biskup Václav Malý a herec Pavel Landovský. Dopis nakonec vhodili do schránky, na jejich zvonění nikdo nereagoval.

Trojice bývalých českých disidentů vyzvala čínského prezidenta a vládu, aby neopakovali to, co se dříve dělo v Československu, tedy aby nepronásledovali obhájce lidských práv.

 

Právě se děje

Další zprávy