Premiér bude muset vysvětlovat správu armádních budov

Jan Němec (redaktor) Petr Holub, Jan Němec (redaktor)
14. 2. 2013 18:24
Poslanci mají pochybnosti o plánu resortu obrany, který zveřejnil Deník Insider
Předseda výboru pro obranu Jan Vidím.
Předseda výboru pro obranu Jan Vidím. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Plán na přenechání správy armádních budov soukromým firmám, který se rodí na ministerstvu obrany a který zveřejnil deník Insider, upoutal pozornost bezpečnostních expertů parlamentních stran.

"Neznám podrobnosti, jen to, co jsem četl v Insideru. Ale na první pohled jsem velmi rozpačitý," říká Jan Vidím (ODS), předseda sněmovního výboru pro obranu.

A expert ČSSD na otázky obrany Jan Hamáček se přidává: "Ze zkušeností i ze zahraničí se ukazuje, že outsourcing není nutně tím nejlepším řešením. Má to dopady i na zaměstnanost."

Za pravdu mu dávají i samotné dokumenty z ministerstva obrany: Plán předpokládá velké propouštění v regionech. Zároveň by se ale měl i ministerský personál, který má na starost vojenské nemovitosti, snížit o čtvrtinu.

1,14 miliardy korun ročně

Podle zatím tajných dokumentů ministerstva obrany, které Insider získal a zveřejnil, mají od dubna 2014 převzít správu všech armádních budov a pozemků soukromé firmy. Stát jim za údržbu, úklid, drobné opravy a ostrahu zaplatí 1 miliardu a 140 milionů korun ročně.

Úřad se veřejné soutěže chystá vypsat v červnu v celkem šesti spádových oblastech. Vítězné firmy mají být známy nejpozději v prosinci a ministerstvo s každou z nich podepíše smlouvu na čtyři roky.

Během let 2014-2017 by tak stát zaplatil za správu svých budov (tzv. facility management) celkem 4 miliardy a 560 milionů korun.

Ministerstvo v připravených dokumentech argumentuje postupným snížením nákladů. Právě o tom ale oslovení poslanci pochybují.

Premiéra čeká interpelace

"Chci si pozvat někoho, kdo mi to vysvětlí," říká Jan Vidím z pozice předsedy sněmovního výboru pro obranu.

Jan Hamáček jako opoziční poslanec na to chce jít jinak: "Napíšu interpelaci na ministra obrany, teď tedy na premiéra, a budu chtít, aby mi to ekonomicky zdůvodnil."

Ministerstvo obrany nemá v čele řádného ministra od té doby, kdy krátce před Vánoci odvolal premiér Petr Nečas (ODS) z postu ministryně Karolínu Peake, předsedkyni strany LIDEM. Od té doby koalice ještě nástupce Karolíny Peake nevybrala a vedením resortu se nechal pověřit sám premiér Nečas.

 

Právě se děje

Další zprávy