Předsedové stran se na podobě finanční ústavy neshodli

Domácí ČTK Domácí, ČTK
2. 5. 2013 18:45
Jednání budou pokračovat, bez podpory opozice nemá ústavní zákon šanci projít
Předseda ODS Petr Nečas a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.
Předseda ODS Petr Nečas a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Premiér Petr Nečas při jednání s dalšími předsedy parlamentních stran nenašel kompromis, který by zajistil dostatečnou podporu, aby byl v Poslanecké sněmovně prohlasován ústavní zákon o rozpočtové odpovědnosti.

"Šlo o to, nalézt kompromis, to se ale zatím nepovedlo. Máme za sebou první větu, jednání budou pokračovat," uvedl premiér po jednání. Premiér Nečas připomněl, že kompromisní dohoda o finanční ústavě musí být širší, neboť k jejímu přijetí je potřeba ústavní většina v obou komorách Parlamentu. "Druhý důvod, proč musí být tento kompromis širší, je samozřejmě, že se jedná o záležitost dlouhodobého vývoje veřejných financí," řekl premiér. ODS podle něj za neschůdnou cestou pokládá, aby bylo schvalování ústavního zákona o finanční ústavě i jeho prováděcího zákona svazováno s nějakými dalšími právními akty.

Mezi základní prvky normy patří stanovení maximálního limitu pro výši vládního dluhu a vznik Národní rozpočtové rady. Obsažena je v ní i dluhová brzda, která stanoví, že pokud veřejný dluh stoupne na 50 a více procent hrubého domácího produktu, bude muset vláda požádat o vyslovení důvěry.

Návrh zákona o rozpočtové odpovědnosti obsahuje také seznam opatření, která má vláda uskutečnit při určitých pásmech zadlužení od 40 procent HDP výš. Právě tato hranice je už nyní fakticky překročena, a proto opoziční ČSSD požaduje, aby se rozmezí pro aktivaci opatření posunulo ze 40 až 50 procent HDP na 45 až 55 procent. Sociální demokraté také chtějí, aby vláda k finanční ústavě předložila prováděcí zákon.

Další výhrady největší parlamentní strany, bez jejíž podpory zákon schválen nebude, dnes po tiskové konferenci shrnul její šéf Sobotka. Jednou z nich je prý to, že kabinet současně navrhuje omezení zadlužování, které se bude týkat až příští vlády, a zároveň činí rozhodnutí, jimiž snižuje rozpočtové příjmy.

Sobotka také nesouhlasí s tím, aby ústavní změna omezila vyplácení prostředků pro financování zdravotnictví a penzí pro důchodce. "Konečně, navrhujeme, aby ta opatření ke zmražení výdajů státu byla vyřazena v okamžiku, kdy ekonomika klesne meziročně o více než 2,5 procenta, protože jsme přesvědčeni o tom, že vláda musí mít v ruce nástroj k tomu, aby aktivně zasáhla, pokud dojde k výrazným problémům české ekonomiky a výraznému nárůstu nezaměstnanosti," dodal předseda ČSSD.

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) řekl, že jako ministr i místopředseda koaliční strany je připraven v zájmu dosažení kompromisu akceptovat požadavky ČSSD týkající se jak ústavního zákona, tak zákona prováděcího, týkající se posunutí pásem o pět procent nahoru proti původnímu návrhu či připomínek k penzím či zdravotnímu pojištění.

 

Právě se děje

Další zprávy