Pozoruhodné účty VV: Miliony proudily od firem 11 lidí

Martina Machová Martina Machová
2. 4. 2012 20:49
Dárce spojují sídla firem i lidé v jejich vedení
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Strana Věci veřejné, která vstupovala do politiky s programem slibujícím její zprůhlednění a boj s korupcí, má opět co vysvětlovat.

Zveřejnila totiž výroční zprávu o hospodaření, kde jsou - vedle firem s vlastníkem v Panamě - rozepsány statisícové dary od společností, které sídlí na jedné pražské adrese, chodící ve stejném období či dary od personálně propojených firem.

Partaji se od mecenášů podařilo vybrat celkem 38,4 milionu korun. Překonala tak i největší opoziční stranu, která na sponzorských darech získala 36,5 milionu korun (většinu peněz poslala do ČSSD její akciová společnost Cíl), nebo konkurenční TOP 09 s 6,8 milionu korun.

"Našimi největšími dárci je jedenáct občanů České republiky, kteří nám své prostředky věnovali skrze 22 svých právnických osob," komentoval výroční zprávu Věcí veřejných jejich poslanec a pokladník Michal Babák.

Ten už o víkendu vysvětloval, jak se na stranickém účtu ocitlo 12,58 milionu korun. Peníze spojoval fakt, že z obchodního rejstříku nebylo jasně doložitelné, komu patří. Vlastnická linka jedné z firem mířila i do daleké Panamy.

"Kastelis (společnost darovala VV 3,5 milionu korun - pozn. red.) není firma s anonymními akciemi," tvrdí Babák v tiskové zprávě. "Vlastní ji společnost Tribunus plebis, kterou spravuje a vlastní přes panamskou společnost JUDr. Daniel Musil z Brna."

Právník Musil a spol.

Šéf stranické pokladny Michal Babák.
Šéf stranické pokladny Michal Babák. | Foto: Ludvík Hradilek

S Musilem pak ztotožnil i dalšího ze štědrých dárců - firmu Malepar, která darovala VV 2,68 milionu korun.

Právníka Musila se dotýká i třetí společnost, jež dala VV jeden z nejvyšších darů vůbec. Společnost Dennon Consulting na dvakrát nejmenší koaliční partaji poslala 6,4 milionu korun.

"Dennon Consulting byla společnost pana Radka Nováčka, jež byla 21. 12. 2011 prodána panu Kvajkovi z Izraele, což je až po poskytnutí darů Věcem veřejným," vysvětluje Babák.

Se Škárkou a bez Škárky

Podle darovacích smluv, jež jsou rovněž součástí výroční zprávy, ovšem na první tři miliony podepsaly VV smlouvu 15. února a druhou (na 3,4 milionu korun) 30. března loňského roku.

Daniel Musil je podle Karolíny Peake kamarád Víta Bárty.
Daniel Musil je podle Karolíny Peake kamarád Víta Bárty. | Foto: Ludvík Hradilek

Na smlouvách je dokonce v záhlaví uveden jako jednající za partaj tehdejší výkonný místopředseda VV Jaroslav Škárka. Podpis už ale patří předsedovi Radku Johnovi.

Hospodářské noviny připomněly, že Nováček působí ve statutárních orgánech firem napojených na Musilovu advokátní kancelář. Sám Musil pak pro Nováčka (těsně po poskytnutí daru pro VV) zajišťoval prodej firmy Dennon Consulting.

Peníze z Panamy

Kompletní výroční zpráva, která je uložena v Poslanecké sněmovně, pak ukazuje, že firem fandících VV, jež spojují tatáž jména, je daleko více.

Nováček jako fyzická osoba poslal straně 680 tisíc, Musil pak sám za sebe věnoval partaji na hranici volitelnosti půl milionu. Dalšího 1,4 milionu poslal Musil přes Babákem zmíněnou firmu Tribun plebis.

S celkem 1,26 milionu přispěchaly na pomoc společnosti Interbalance, Seniko, Sternol a Splněné sny. Za ně podle darovacích smluv vystupovala Zuzana Musilová, která uvádí trvalé bydliště na stejné adrese jako Daniel Musil.

Musil a Musilová

V případě trojice darů od společnosti Dirschesl CZ v celkové hodnotě 710 tisíc korun se pak jména Daniel Musil a Zuzana Musilová střídají.

Na jedné pražské adrese pak s některými Musilovými firmami sídlí další dárci VV. Jsou jimi společnosti Actea Consulting (poslala dar 700 000 korun), Laguna-M (500 000 korun), Konzultační a informační (1,4 milionu) a Ponehodě CZ (dar přesahující 650 000 korun).

Jen tyto společnosti tak Věcem veřejným poslaly 3,25 milionu korun.

 

Právě se děje

Další zprávy