Poslanec: Za telefonování v autě se nemají brát body

Jakub Antoš
25. 9. 2007 10:54
Odpovídal poslanec David Šeich
Poslanec David Šeich online v redakci Aktuálně.cz
Poslanec David Šeich online v redakci Aktuálně.cz | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Online rozhovor - Nový silniční zákon nedokázal zvýšit bezpečnost na silnicích a šikanuje řidiče. To tvrdí poslanec ODS David Šeich. Chce proto bodový systém změnit.

"Určitě potrestání těch, co porušují pravidla je správné. Jen míra potrestání nemůže být šikanou, třeba body za nerozsvícená světla, " říká poslanec Šeich v online rozhovoru se čtenáři Aktuálně.cz.

Šeich žádá přísnější postihy pro začínající řidiče a také chce zavést bonusové body. Řidiči by si jejich pomocí mohli některé body ze svého "účtu" mazat. Bonusový bod by získal například ten, kdo se zúčastní speciálního kurzu.

Šeich přitom loni přišel na více jak rok o řidičský průkaz, protože řídil opilý. Brněnští strážníci mu v krvi naměřili 2,4 promile. Vylučuje ale, že by jednal z osobních důvodů.

Z redakce Aktuálně.cz odpovídal v online rozhovoru na vaše otázky.

Odpovězeno: 25. 09. | 10:08Autor: Martin28

Otázka: Dobrý den, mohl by jste vyjasnit, proč jste zahnul do ulice která je jednosměrnou již 20 let? To jste musel být asi fakt dost fet!
Ale souhlasím s Vámi že trojí trest za jednu věc je přehnané. Pěkný den.

David Šeich: Jel jsem ji v tom směru, ve kterém je 20 let průjezdná. Jen dva dny tomu bylo jinak baz řádného značení.

Odpovězeno: 25. 09. | 10:11Autor: Jiří

Otázka: Proč přicházíte se svým nápadem až nyní, kdy zákon již delší dobu platí? Proč jste svoje názory a nápady neuplatnil již při jeho projednávání?

David Šeich: Při projednávání jsem zákon kritizoval dost hlasitě. Ti, kdo jej podporovali, věřili, že sníží počet mrtvých na silnicích. Již tehdy jsem říkal, že k tomu zákon nepovede a teď se to potvrdilo.

Odpovězeno: 25. 09. | 10:12Autor: klamm

Otázka: Vážený pane poslanče, kdy hodláte odstoupit z poslanecské funkce? Jednak za opilství a jednak (především) za to, že chcete měnit zákon, který jste sám porušil? Nepřijde Vám to jako naprostá nehoráznost?

David Šeich: Přijal jsem sankci jako každý jiný bez využití imunity. Zákon chci změnit, protože je špatný a myslím, že řidiči to ví.

Odpovězeno: 25. 09. | 10:13Autor: Stierlitz

Otázka: Dobrý den, pane poslanče.
Jak definujete 'začínajícího řidiče'? Časovou lhůtou ode dne vydání ŘP? Pokud ano, tak co je člověk, který průkaz uloží do šuplíčku a začne jezdit rok, dva, tři po vydání?

David Šeich: Začínající řidič je řidič v jakémkoliv věku, který nemá řidičské oprávnění déle jak dva roky. S řidičákem v šuplíku máte sice pravdu, ale zákon nemůže řešit každou individiální situaci.

Odpovězeno: 25. 09. | 10:15Autor: PP

Otázka: Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jaký je rozdíl v principu mezi bonusovými body a odpustky, které ve středověku prodávala církev? A proč přísnější postihy pro začátečníky? Není logické, že by větší přísnost měla být na zkušené řidiče, protože Ti by měli být daleko víc schopni se vyvarovat chyb?

David Šeich: Bonusové body možnost absolvovat preventivní školení a psychologické pohovory je důležitá součást prevence bodového systému.

Odpovězeno: 25. 09. | 10:17Autor: Jiří Kovalčík

Otázka: Dobrý den,podle mého názoru není problém přímo v zákoně,ale v jeho uplatňování v praxi,protože vzhledem k počtu policistů v terénu nelze zajisit,aby měl zákon stejný dopad na všechny řidiče.Co si o tom myslíte vy?Copak je snaha o potrestání řidičů,kteří si na cestách dělají co chtějí tak špatná?

David Šeich: Určitě potrestání těch, co porušují pravidla je správné. Jen míra potrestání nemůže být šikanou, třeba body za nerozsvícená světla. Právě nedostatek policistů na silnicích je největší příčinou nefungujícího zákona.

Odpovězeno: 25. 09. | 10:19Autor: Martin

Otázka: Dobry den, mohl by jste mi prosim vysvetlit, jakym zpusobem ovladate sve svedomi, kdyz Vam dovoli po odsoudenihodnem cinu za volantem jako poslanec a reprezentant CR komentovat prisnost ci ucinnost silnicniho zakona? Dekuji, asi zajdu za Vami na kurz drzosti.

David Šeich: Zákon je špatný a byl jsem jeho kritikem na počátku. A je třeba jej změnit. Za svoji chybu jsem zaplatil a věřejně se omluvil.

Odpovězeno: 25. 09. | 10:20Autor: bob

Otázka: Proč jste nenavrhoval vaše změny zákona dříve? Studoval jste tento zákon dostatečně před prvním schvalováním?

David Šeich: Byl jsem kritikem zákona a navrhoval změny již při jeho prvním projednáváním. Tehdy podporovatelé zákona tyto argumenty, které se nyní potvrdily, nechtěli slyšet

Odpovězeno: 25. 09. | 10:21Autor: Michal

Otázka: Hmmm 2,4 promile v krvi...tak to udelat ja,tak me muj zamestnavatel na hodinu vyrazi...funkce nefunkce..odejdete a nekde se stydte

David Šeich: Skutečnost rozhodně nebyla taková, jak ji prezentovala některá média.

Odpovězeno: 25. 09. | 10:23Autor: MA

Otázka: Na jaké úrovni je Vaše popularita a odhodlání voličů Vás zvolit? Podle příspěvků nulová - jak se s tím vyrovnáte?

David Šeich: Každodenně se vidím s voliči z mého volebního obvodu a necítím to tak. I změnit tento zákon by mělo být v zájmu řady z nás. Snížit počet mrtvých na silnicích a nešikanovat řidiče přeci může být náš společný cíl.

Odpovězeno: 25. 09. | 10:24Autor: Petr Bártek

Otázka: Dobrý den.Nemyslíte si spíš ,že je systěm nastaven moc mírně?Není spíše tohle důvod jeho neúčinnosti?

David Šeich: Závažné přečiny podle mého názoru trestá dostatečně, drobná pochybení naopak příliš tvrdě. Hlavní problém je v nedostatku policistů na silnicích.

Odpovězeno: 25. 09. | 10:26Autor: Honza

Otázka: Dobry den, 2,4 promile, zajimalo by me, co jste vsechno vypil, nez jste sedl za volant sveho auta a ohrozoval sve okoli.

David Šeich: Jednu skleničku s časovým odstupem před jízdou. I to byla hloupost a lituji toho. Proto mi ty tvrzení o míře alkoholu v krvi připadají tak nesmyslné, to bych opravdu nezvládl.

Odpovězeno: 25. 09. | 10:27Autor: miki

Otázka: Nedomníváte se,že jste jen ubožák,kterému konečně někdo ukázal,že nejste bůh ?

David Šeich: Chceme změnit zákon, který nechrání životy na silnicích, a to, myslím si, není špatná věc. Jako bůh se rozhodně necítím.

Odpovězeno: 25. 09. | 10:29Autor: Tomáš Kraus

Otázka: Dobrý den pane poslanče. S tím, že "silniční zákon" zdaleka není dokonalý a zasloužil by bzkou změnu s Vámi zcela souhlasím. Nicméně fakt, že se této iniciativy hodlá chopit člověk, který řídil s 2,4 promile alkoholu v krvi mi připadá jako HODNĚ špatný žert!!! Myslíte to opravdu vážně???

David Šeich: Na dotazy míry alkoholu v krvi už jsem odpovídal, zákon je špatný a někdo jej změnit musí. Musíme si vybrat, jestli chceme chránit životy a změnit zákon nebo budeme do nekonečna spekulovat osobě, která jej predkládá.

Odpovězeno: 25. 09. | 10:29Autor: Zaneta

Otázka: Dobrý den, já osobně mám 3 děti a hulváta který pije za volantem, bych tam už v životě nepustila,vy asi nevidíte ty následky pane poslanče.... A měnit zákom jenom že se vám nelíbí to mi přijde jako drzost,co vy na to??? Děkuji za odpoveď

David Šeich: Již jsem odpověděl.

Odpovězeno: 25. 09. | 10:30Autor: Karel

Otázka: Proc jste se po Vašem totálním selhání nevzdal ihned sám poslanecké funkce?

David Šeich: Přijal jsem odpovědnost, nevyužil poslaneckou imunitu a akceptoval sancki jako každý jiný, navíc s velkým mediálním trestem.

Odpovězeno: 25. 09. | 10:31Autor: mihal

Otázka: P5išel jste o řidičák kvůli opilosti a nyní chcete měnit silniční zákon.
Dá se vaše chování přirovnat ke známéme "kozel zahradníkem?

David Šeich: Zákon změnu vyžaduje, odpovídal jsem na to. Nekdo se iniciativy chopit musí.

Odpovězeno: 25. 09. | 10:33Autor: Josef

Otázka: Dobrý den, naznačte mi, prosím, jak si představujete potrestání řidiče a)který v obci jede osmdesátkou, b)který řídí s více jak jedním promilem v krvi, c)který zaviní nehodu. Změní se něco? Bude postih i přísnější? Děkuji za odpověď.J.

David Šeich: Za tyto závažné porušení zákona by se sankce neměla zmírňovat v rámci silničního zákona a další přísnější postih souvisí spíše s trestním zákonem.

Odpovězeno: 25. 09. | 10:34Autor: volcomek

Otázka: Opravdu si myslite,ze chyba je v zakone? Ja bych vinu hledal nekde jinde,a to sice v ridicich samotnych. Kdyz je clovek blbec,tak bude jako blbec ridit,at je zakon jakykoliv. Lidi,pitomci jste vy,ne zakon...

David Šeich: Jasně, vždy je to o lidech. Zákon všechno nevyřeší, ale může být preventivní a lidi vychovávat.

Odpovězeno: 25. 09. | 10:35Autor: martin

Otázka: Najednou jste hrdinným bojovníkem za řidiče. Nesmrdí tato Vaše horlivost střetem zájmů či dotčeným egem za odebrání ŘP? Navíc - dle hladiny alkoholu v krvi - naprosto spravedlivým trestem?

David Šeich: Střetem zájmů určitě ne. Byl jsem kritikem zákona, ukázalo se, že je špatný, a proto se jej snažím změnit.

Odpovězeno: 25. 09. | 10:37Autor: Pav

Otázka: Dobrý den, můžete sdělit jak hodláte přesně definovat pojem "začínající řidič"? Jaký je rozdíl mezi uvědomělým začínajícím řidičem a řidičem zkušeným, který si dovolí vydat se na cestu nevyspalý, unavený či posílený alkoholem s jistotou, že se nemůže nic stát protože to má prostě již v rukou.

David Šeich: Začínající řidič má přeci jen menší řidičskou zkušenost, rozhodně nechceme začínající řidiče sankcionovat, ale umožnit jim získat dostatečnou řidičskou zkušenost a kvalifikaci.

Odpovězeno: 25. 09. | 10:39Autor: R.Hladík

Otázka: Dobrý den pane poslanče, chcete zrušit trest jednoho bodu za nerozsvícení světel. Přitom tato věc mě přijde jako hodně nebezpečná.Když jede např. kolona 5 aut, které svítí, tak stačí jedno, šesté, aby nesvítilo a je velká pravděpodobnost,že se dá přehlédnout a je tu havárie, které se dalo předejít..

David Šeich: Jde o to, že nerozsvícená svtla jsou přečinem z nedbalosti, je to prostě opomenutí, nebo máte cizí vůz, který má jiný světelný spínač. Jde o to, že drtivá většina řidičů s nerozsvícenými světly to nedělá úmyslně. Je potřeba je upozornit, nikoliv sanckionovat.

Odpovězeno: 25. 09. | 10:41Autor: Milan

Otázka: Dobrý den pane poslanče, nápad s "bonusovými body" je zajímavý. Jaký je váš názor na variantu že "bonusy" by získali řidiči, kteří v určitém časovém horizontu budou jezdit předpisově? Bude to odměna za jejich řidičské chování a ne za jejich peníze (což u kurzu nelze vyloučit). Děkuji za odpověď

David Šeich: Kurz je jen první cesta k prevenci. Důležité je také, abyste se o bodové sancki včas dozvěděli. Podstatná je také část týkající se prevence a vzdělávání řidičů. A je to také bonus za dodržování zákona.

Odpovězeno: 25. 09. | 10:43Autor: trn

Otázka: Držím Vám moc palce ve Vaší snaze, bodový systém potřebuje mnoho úprav, aby byl funkční a ne jen represivní za každou cenu! Před jeho zavedením se jezdilo stejně, jen bič v rukou některých policistů nebyl a bylo dobře!!! Máte pocit, že máte šanci uspět se svým záměrem?

David Šeich: Zákon opravdu dal policistům do rukou zbraň, kterou navíc nevyužívají, a nejsou nja silnicích ani jako dříve. Proto je potřeba celý systém sanckí a motivací řidičů upravit, například podle německého vzoru, kde systém nejen trestá, ale i motivuje a funguje preventivně.

Odpovězeno: 25. 09. | 10:45Autor: R.Hladík

Otázka: Jinak se zkrácením doby na umazávání bodů za méně vážné přestupky souhlasím, otázkou zůstává rychlost trestajících úřadů..

David Šeich: Méně závažné přestupky, jako například svícení, telefonování či elektronicky zjištěné přestupky by vůbec neměly být bodově sankcionovány. U závažných přestupků by bodová sancke samozřejmě zůstala.

Odpovězeno: 25. 09. | 10:46Autor: [email protected]

Otázka: Dobrý den. Není od Vás tak trochu alibismus? Když jsem něco provedl, tak ať pikají všichni! Co jste si schválili (Parlament a Senát), to máte. Nejste žádný nadlidi. Kdyby to udělal někdo jiný, tak budete první, kdo bude chtít maximální trest. Styďte se. Děkuji za odpověď.

David Šeich: Pro zákon jsem nehlasoval a kritizoval jej. Téměř všechny argumetny nás, kritiků, se naplnily. Proto se někdo změny zákona ujmout musí.

Odpovězeno: 25. 09. | 10:48Autor: Ing. Petr Pokorný

Otázka: Pane poslanče,
jaký máte vztah se slečnou novinářkou Lenkou Nedbálkovou?
Jestli jste ji "přebral" panu Tlustému, tak gratuluji, je to velice atraktivní žena.
Přejí Vám hodně oběma úspěchů...

S pozdravem
Ing. Petr Pokorný
Podolí

David Šeich: Slečna Nedbálková vykonává některé činnosti mediálního servisu. To jest organizování tiskových konferencí, tiskový sevis atd.

Odpovězeno: 25. 09. | 10:49Autor: marta

Otázka: Nebylo by lepší do zákona vpašovat výjimku, aby poslanci a senátoři mohli řídit i pod vlivem? Stačí jeden paragraf a nemusíte si přidělávat práci s předěláním zákona.

David Šeich: Jako vtip dobré, ale jde nám o všechny a především o to, aby zákon skutečně chránil životy na silnicích.

Odpovězeno: 25. 09. | 10:51Autor: dmiksa

Otázka: Není mi úplně jasné, proč by měly být bonusové body za cokoliv. Na řízení auta není automatický nárok, je potřeba prokázat jisté schopnosti, abychom toho dosáhli. Myslím si, že jezdit dle předpisů a střízlivý jsou snad nejzákladnější předpoklady. Navíc kurzů můžu mít za peníze kolik chci....

David Šeich: Bonusové body by samozřejmě nebyly za cokoliv, byly by především za dodržování zákona po nějakou dobu, kurzy jsou jen doplňková záležitost a slouží větší prevenci na silnicích.

Odpovězeno: 25. 09. | 10:52Autor: dmiksa

Otázka: A proč má iniciativu za zmírnění postihů pro řidiče pod palcem zrovna ten, který nemá řidičák, protože řídil ožralý a ještě se k tomu nebyl schopen přiznat...to už je snad možné jen v ČR...

David Šeich: Na to už jsem odpovídal. Změna je nutná.

Odpovězeno: 25. 09. | 10:54Autor: Béda

Otázka: Nemyslíte že život člověka je důležitější než Váš řidičák.... bonusové body - pouze prostor pro korupci!!!

David Šeich: Určitě je lidský život to nejdůležitější. K tomu také návrh směřuje. Za dobu současně platného zákona se počet mrtvých na silnicích zvýšil. Naše iniciativa chce především větší bezpečnost na silnicích, skutečně prevetnivní a výchovnou roli bodového systému, nešikanovat řidiče za zbytečnosti není na úkor bezpečnosti na silnicích.

Odpovězeno: 25. 09. | 10:55Autor: A. Herman

Otázka: Pokud bonusové body, tak jedině za to, že budu jezdit bez přestupků. Např. za rok bez přestupků 1 bonusový bod (i ke stávajícím 12). To je jednoduché a motivující. Pak by byl dobrý pro mladé tzv. řidičák na zkoušku. Co vy na to?

David Šeich: Obdobným směrem se naše úvahy ubírají.

Odpovězeno: 25. 09. | 10:56Autor: marie

Otázka: Pane poslanče,vaše snaha změnit "silniční zákon" je záslužná.Držím Vám palce.Od kdy by měly změny platit?

David Šeich: Děkuji za podporu. Budeme se snažit, aby návrh platil již v roce 2008.

Odpovězeno: 25. 09. | 10:58Autor: Tomáš

Otázka: Co místo kategorie začínající řidič zavést víc radarů a kamer nad křižovatkami? A prohřešky jako alkohol za volantem, rychlou jízdu (nad hranici řekněme 20km nad povolené max.), jízdu na červenou, předjíždění na zákazu... trestat důsledněji?

David Šeich: Závažné přestupky chceme nadále postihovat, více kamer by se hodilo, jen musíme řešit situaci s výmluvami na osobu blízkou. Chtěli bychom aby elektronicky zjištěné přestupky nebyly bodově sanckionovány, ale byl automaticky postižen vlastník vozu a ten si to s řidičem dojednal sám.

 

Právě se děje

Další zprávy