Poslanci, vydejme Ratha i tentokrát, doporučil výbor

Domácí Jan Němec (redaktor) Domácí, Jan Němec (redaktor)
3. 9. 2012 18:13
Politik se zúčastnil jednání mandátového a imunitního výboru osobně a sám o vydání požádal
Příchod Davida Ratha na jednání výboru.
Příchod Davida Ratha na jednání výboru. | Foto: Jan Langer

Praha - Imunitní výbor sněmovny podle očekávání doporučil poslancům vydat Davida Ratha k trestnímu stíhání i v další korupční kauze.

O vydání ostatně tentokrát Rath sám požádal. "Já jsem chtěl, aby mě vydali," řekl Rath při odchodu z jednání výboru.

"Je to jediná šance, jak dokázat nevinu - před nezávislým soudem," prohlásil Rathův advokát Roman Jelínek.

Výbor rozhodl jednomyslně

"Hlasování bylo jednoznačné: vydat," prohlásil po jednání imunitního výboru Radek John z Věcí veřejných. "Dnes byl velmi přátelský, bylo to úplně jiné než poprvé," doplnil John.

Bylo to jednomyslné, doplnil předseda výboru (a zároveň ČSSD) Bohuslav Sobotka.

Tentokrát jde o kauzu nákupu zdravotní techniky a vybavení pro několik nemocnic. Bývalý středočeský hejtman už je obviněn pro údajné úplatkářství v souvislosti s opravou buštěhradského zámku.

Rath se jednání výboru osobně zúčastnil, příslušníci vězeňské služby ho dovezli z litoměřické vazební věznice. Stejně tak chce být i tentokrát přítomen přímo na schůzi sněmovny, která o jeho vydání v další kauze bude rozhodovat. Aktuálně.cz to už koncem minulého týdne potvrdil Rathův advokát Rudolf Jelínek.

Ještě před jednáním výboru exhejtman zopakoval, že jeho zatčení je akcí ministra vnitra Jana Kubiceho, tentokrát předvolební. S výkřikem "Kubice vyhrál!" ostatně sněmovnu i opouštěl.

Boj o načasování rozhodnutí

Květnové slyšení Ratha před výborem se uskutečnilo mimo sněmovnu, v zařízení ministerstva vnitra Spiritka v Břevnově v Praze 6. Teď se konalo přímo v budově dolní parlamentní komory v místnosti, v níž výbor obvykle zasedá.

Naposledy byl Rath ve sněmovně za přísných bezpečnostních opatření v červnu, kdy plénum potvrzovalo jeho stíhání právě v kauze Buštěhrad.

Sněmovna má o vydání rozhodovat na schůzi, která začne v úterý. Zatímco se opozice i koalice shodují, že Ratha nejspíš vydají, kdy definitivní rozhodnutí padne, se zatím neví. "Strhne se o to zřejmě bitka," řekl našemu deníku už minulý týden jeden z poslanců s tím, že vládní koalice by ráda jednala nejdřív o zákonech, které jí vrátil Senát, opoziční ČSSD by zase chtěla vyřešit Rathovu kauzu co nejdříve, nejlépe ve středu.

"My chceme, aby se to rozhodlo třeba už ve středu," říká předseda poslanců ČSSD Jeroným Tejc, který je zároveň i členem imunitního výboru,

"Socani chtějí jednání o Rathovi co nejdříve, aby to překryli žvaněním o církevních restitucích, my to chceme až po zákonech, aby to překrylo církevní restituce," vysvětluje spory o termín jeden z poslanců ODS.

Mohlo by to být už ve středu, prohlásil v pondělí Bohuslav Sobotka, ale zároveň dodal, že ČSSD "nemá prioritu" a že to může být i příští týden.

Přestřelka nicméně jen dokresluje atmosféru, ve které se bude o Rathově vydání rozhodovat - navíc ještě v době, kdy se blíží podzimní krajské a senátní volby. O termínu, ve kterém bude rozhodovat celá sněmovna, bude jasněji v úterý, kdy budou poslanci schvalovat program právě začínající schůze.

 

Právě se děje

Další zprávy