Poslanci v 1. čtení kývli na přímou volbu prezidenta

Domácí Domácí
1. 10. 2009 14:32
Šance, že návrh úspěšně projde celým procesem, jsou ovšem minimální
Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky.
Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Poslanci dnes v prvním čtení schválili návrh na přímou volbu prezidenta a poslali ho k posouzení ústavně-právnímu výboru.

Plán na přímou volbu hlavy státu vzešel z dílny ČSSD už před dvěma roky, předloni ho sice poslanci projednali, ale ihned ho odložili. Od té doby ale ležel ve sněmovně.

Volit prezidenta by podle návrhu mohl každý občan České republiky starší 18 let. Uchazeči o post by naproti tomu museli být starší 40 let.

Nominovat by je mohlo 20 poslanců nebo deset senátorů a každý občan starší 18 let, který by pro svůj návrh získal podpisy alespoň deseti tisíc občanů s volebním právem.

Zatímco občanský demokrat Jiří Polanský navrhoval zamítnutí návrhu, doyen dolní komory parlamentu Zdeněk Jičínský (ČSSD) ho obhajoval. "Změny (ústavy) jsou nezbytné, chceme-li, aby náš politický systém fungoval tak, jak jsou původní záměry ústavy," uvedl prohlásil.

Neodpustil si zároveň kritiku prezidenta Václava Klause. "Chová se způsobem, který není v souladu s ústavním pořádkem," míní s tím, že se Klaus chová jako monarcha. Narážel přitom na Klausovo odmítání ratifikace Lisabonské smlouvy.

Šance, že by ale v dohledné době volili Češi prezidenta sami, jsou minimální. Pokusů totiž bylo v minulosti už několik, ale snahy vždy ztroskotaly na změnách prezidentských pravomocí.

 

Právě se děje

Další zprávy