Poslanci rozhodli. Stát nebude nikomu platit alimenty

Martina Macková
24. 10. 2007 12:55
Sněmovna neschválila zákon o náhradním výživném

Praha - Sněmovna se napodruhé rozhodla, že nepomůže rodičům, kteří zůstali s dětmi sami a jejich někdejší partner neplatí výživné.

Poslanci loni schválili zákon o náhradním výživném, pak jej ale odmítl prezident. Dnes ale zákon velmi těsně - o jediný hlas - neuspěl už ve sněmovně.

Jde o kontroverzní normu, která by měla přinést peníze dětem, ale zároveň ulehčit situaci neplatičům alimentů. Zákon má vyplácet nejchudším samoživitelům část peněz namísto druhého rodiče a pak je od dlužníků vymáhat.

Poslanci zvažují: Budou státní alimenty? - ČTĚTE ZDE

Jeden hlas chyběl

Opozičnímu návrhu přitom chyběl jediný hlas. Pro zákon hlasovala ČSSD a KSČM, někdejší sociální demokrat Miloš Melčák a také jeden z poslanců ODS, Jan Bauer. Z koaliční skupiny poslanců se při hlasování zdrželi tři lidovečtí poslanci a Michal Pohanka.

V bouřlivé debatě se střetli zastánci obou názorů. "Vytváříte zákonem privilegovanou skupinu dlužníků," říkali poslanci ODS. "Nechceme, aby trpěli potřební v době, kdy je u nás vymahatelnost práva špatná," oponovali zákonodárci z ČSSD.

"Otvíráme tím Pandořinu skříňku, napříště tady například můžeme zvažovat o odškodnění těch, kteří jsou poškozeni úředním postupem," varoval ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS). Debata se ale vyostřila.

"Odpovězte si, kdo má platit výživné na bývalou Paroubkovu manželku? Společnost nebo druhá strana," ptal se poslanec Michal Doktor (ODS). Opoziční David Rath kontroval. "Mě zaráží, že pravice nemá žádnou empatii. Asi jste odtrženi od problémů normálních lidí, když si nedokážete představit, do jak šílené situace se může dostat žena, kterou manžel opustil a nemá možnosti, aby ho dohnala před soudy. To jste takové chladnokrevné bestie, že je vám to jedno," řekl Rath, na kterého vzápětí jeden z poslanců ODS zavolal sprostou poznámku.

My přece neponecháváme žádné děti v chudobě, je tady systém sociálních dávek. Stát je nenechává hladovět a trpět na ulicich. Děti mají právo dětí sdílet životní úroveň svých rodičů, se všemi důsledky. Výživné je pohledávka jako každá jiná. Chladnokrevná bestie je u mě rodič, který si neplní své povinnosti. Vy chladnokrevnou bestii pohladíte po vlasech a řeknete jí: My ti půjčíme na rok, budeme platit za tebe a pak nám to zaplatíš, až budeš mít. A když nebudeš mít, nevadí," řekla poslankyně Eva Dundáčková (ODS).

"Ženy i muži, kteří vychovávají své děti sami, si zaslouží úctu společnosti. Pomoci jim se společnosti vyplatí," řekla autorka zákona Anna Čurdová (ČSSD).

Stop vystavil loni Klaus

Loni si cestu Parlamentem norma vyšlapala. Sněmovna s vládnoucí ČSSD ji schválila, senát byl proti. Sněmovna zákon přesto poslala dál, zastavilo ji až druhé veto, prezidenta.

"Zákon neřeší problém," zdůvodnil Klaus. Prezidentovo veto se totiž loni kvůli volbám už sněmovna nemohla stihnout pokusit přehlasovat.

Zákon v novém kole ke schválení doporučil  výbor pro sociální politiku, který vede místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach. Komise pro rodinu ho naopak zamítla s tím, že nemůže přenášet povinnost na stát a občan si má sám vymáhat dluhy.

Stát loni vyplatil příspěvky na výživu nezaopatřených dětí v celkové hodnotě 95 milionů korun. Vymáhat soudem stanovené výživné od matek nebo otců se přitom státu dařilo pouze asi v deseti procentech případů.

Vězení za alimenty? Jen když neplatíte úmyslně - ČTĚTE ZDE

Ročně se v Česku rozvádí kolem 30 tisíc párů, děti mají asi dvě třetiny z nich.

 

Právě se děje

Další zprávy