Poslanci odmítli přesun bankovního dohledu na EU

ČTK ČTK
25. 10. 2012 13:42
Česko se prý ztotožňuje s cílem dokumentu, ale nesouhlasí s některými opatřeními
Foto: Reuters

PrahaSněmovna a Senát nesouhlasí s přenesením významných pravomocí národních bankovních dohledů na orgány Evropské unie.

Poslanci ve čtvrtečním usnesení k návrhu evropské směrnice, která se má stát jedním z pilířů plánované bankovní unie, uvedli, že nepodporují ani způsob povinného využití prostředků pojištění vkladů.

Senátoři v usnesení k témuž materiálu upozornili na to, že bankovní sektor v Česku je z velké části tvořen dceřinými společnostmi zahraničních úvěrových institucí.

Je třeba zajistit, aby zahraniční úvěrové instituce nezneužívaly svého postavení k újmě svých dceřiných společností působících v Česku, dodali.

"Zejména tím, že by si na nich vynucovaly půjčky bez adekvátního reálného protiplnění nebo jiné jednostranně nevýhodné majetkové přesuny," uvedla horní parlamentní komora.

Centralizace řešení potíží bank nesmí v členských státech odnímat rozhodovací pravomoci České národní bance. To je podle Senátu nezbytné k tomu, aby mohla účinně dbát o zachování stability úvěrových institucí a dostát odpovědnosti vůči domácím vkladatelům.

Vláda i Senát míní, že Česko se ztotožňuje s cílem dokumentu, kterým je předcházení krizových situací u bank. Návrh ale podle stanovisek českých úřadů obsahuje některá nepřijatelná opatření.

Výtky vlády se prakticky shodují s usnesením dolní komory, která v něm odmítla i navrhovaná pravidla pro poskytování finanční podpory mezi členy finančních skupin. Mohla by údajně ohrozit finanční stabilitu členských států, v nichž sídlí a působí dceřiné společnosti zahraničních finančních institucí.

Premiér Petr Nečas (ODS) při posledním summitu EU řekl, že nadále trvá hrozba, že by Česko mohlo plán na vznik jednotného evropského bankovního dohledu zablokovat. Lídři EU se ale shodli, že cílem je vytvořit právní rámec supervize do ledna, aby se vytváření dohledu pod patronátem Evropské centrální banky mohlo příští rok uskutečňovat.

 

Právě se děje

Další zprávy