Poplatky ať platí bohatí, zaznělo z ČSSD. Teď to popírá

Lenka Smyčková
10. 2. 2009 10:00
Rath s Paroubkem chtějí mít poplatky pod kontrolou, ale nejde to
Hejtmani jsou všichni z ČSSD. Jejich názory na poplatky se ale různí.
Hejtmani jsou všichni z ČSSD. Jejich názory na poplatky se ale různí. | Foto: Asociace krajů

Brno - "V otázce poplatků jsme jednotní a jediní, kdo nachází rozdíly, jsou novináři," tvrdí ČSSD o systému, který už deset dní funguje pod jejím vedením v krajských zdravotnických zařízeních.

Jenže ve skutečnosti "systém" ČSSD, jak vracet pacientům krajských nemocnic regulační poplatky, jednotně rozhodně nepůsobí. Liší se i to, co ventilují jednotliví představitelé strany.

V jednom kraji za pacienty kraj zaplatí všechno a všude. V dalším jen za ošetření na ambulanci. V jiném zase i za pobyt v nemocnici, ale jen když stoná dítě nebo důchodce. Někde není třeba ani vytáhnout peněženku a jinde musí lidé čekat dlouhé měsíce na vrácení již zaplaceného poplatku.

Do toho přijde v jiném kraji prohlášení, ať platí bohatí a ulehčí tak chudým. Jen pár hodin nato už ale ČSSD výrok "zbloudilého" hejtmana dementuje. A nakonec pošle dementi i on sám.

Poplatkové protimluvy

O prohlášení hejtmana Pardubického kraje:

  • Radko Martínek
    (Pardubický kraj)
    „Tento náš krok považujeme zcela jednoznačně za sociální opatření, které má pomoci sociálně slabým spoluobčanům… Prosíme vás proto, abyste takto k tomuto opatření přistupovali a využívali jej pouze v případě, kdy to osobní či rodinná situace přímo vyžaduje."
  • Michal Hašek
    (Jihomoravský kraj)
    „Neznám žádné prohlášení, které by potvrzovalo, že by hejtman Martínek výslovně vyzval pacienty aby dále poplatky ve zdravotnických zařízeních hradili."

O tom, že na Plzeňsku poplatky lidem vracejí na účet nebo složenkou:

  • Václav Šimánek
    (Plzeňský kraj)
    „Podstatné je, že náš systém je právně nenapadnutelný."
  • David Rath
    (Středočeský kraj)
    „Není to nejšťastnější způsob úhrady poplatků."

O tom, které poplatky se budou rušit:

  • Michal Hašek
    (Jihomoravský kraj)
    "Ve všech krajích budou hrazeny všechny poplatky formou darovacích smluv. Je to naplnění slibu ČSSD vůči občanům."
  • Hana Příleská
    (Zlínský kraj)
    „Úhrada se týká všech typů ambulantních poplatků. Pobytové poplatky budou hrazeny za děti a mládež do 18 let a za seniory nad 70 let. Poplatky nebudou vraceny za návštěvu pohotovosti. V případě hrazení poplatků v lékárnách bude záležet na obchodní politice každé z nich."

Hašek: Jsme jednotní

Lidé si stěžují, že tomu nerozumí. ČSSD ale tvrdí, že systém funguje dobře a jediný, kdo v něm hledá nejasnosti, jsou média.

"Chápu, že v tuto chvíli existuje zřejmě velká snaha hledat v sociální demokracii rozdílné hlasy, ale já bych chtěl říci za všechny hejtmany, že sociální demokracie je v této otázce zcela jednotná," reagoval včera na zprávy o tom, že pardubický hejtman Radko Martínek vyzval dobře situované lidi k placení poplatků, jeho jihomoravský kolega Michal Hašek.

Středočeský hejtman David Rath zase pro ČTK úplně odmítl Martínkovo prohlášení komentovat. A předseda ČSSD Jiří Paroubek oznámil, že "to, co je podstatné na této výzvě, je apel na všechny rozumné lidi v Poslanecké sněmovně, aby zrušili nesmyslnou dvojkolejnost mezi kraji a centrem."

"Systém zavedený panem Julínkem nesmyslný a všichni zákonodárci sociální demokracie udělají vše, aby během krátké doby úplně skončil," dodal v tiskovém prohlášení Hašek.

Jenže úplné zrušení poplatků ve sněmovně je zřejmě to jediné, na čem se alespoň poslanci za ČSSD shodnou. V krajích už strana zdaleka tak jednotná není.

"Úplné zrušení" v osmi krajích

Vracet pacientům regulační poplatky formou daru od kraje začal jako první středočeský hejtman David Rath. Vrací ve všech zařízeních kraje všem pacientům všechny poplatky.

Stejný postup ohlásil od 1. února také předseda Asociace krajů Michal Hašek v ostatních krajích. Hned v první únorový den se ovšem ukázalo, že některé kraje si přes doporučení asociace, ve které jsou dnes jen sociálnědemokratičtí hejtmani, půjdou po vlastní ose.

"Úplné zrušení poplatků" podle Rathova vzoru praktikují jen ve Středočeském, Jihočeském, Libereckém, Královéhradeckém, Pardubickém, Jihomoravském, Olomouckém a kraji Vysočina.

V Moravskoslezském kraji a na Zlínsku musí lidé i nadále platit za pobyt v nemocnici nebo za návštěvu pohotovosti. V Karlovarském kraji a Ústeckém kraji můžou dar od kraje přijmout jen v případě, že jsou jeho obyvateli. Na Plzeňsku sice u lékaře nebo farmaceuta darovací smlouvu podepíší, peníze jim ale přijdou zpětně složenkou.

Sjednocení zatím v nedohlednu

Koaliční ODS tento stav nazývá Kocourkovem nebo gulášem. David Rath v České televizi ohlásil, že to sice nepokládá za zvláštní chybu, ale pokusí se systém sjednotit podle středočeského modelu. "Hlavně chceme plnit sliby a ve všech krajích se nyní budeme snažit sjednotit celý systém," řekl.

Předseda ČSSD má například jednat s hejtmankou Plzeňského kraje Miladou Emmerovou. Rath to, že v jejím kraji vrací lidem poplatky složenkami nebo na účet, označil za "ne zrovna nejšťastnější způsob". Jenže v Plzeňském kraji jsou přesvědčeni, že se tak uchrání před kontrolami zdravotních pojišťoven.

Kraje mají v otázkách zdravotnictví podstatnou autonomii. Řekl to v rozhovoru pro Aktuálně.cz i Radko Martínek, když odpovídal na dotaz, zda svoje "prohlášení pro dobře situované" konzultoval s Rathem nebo Haškem. "Ne. To je v kompetenci kraje," uvedl hejtman.

Zatím tak zřejmě budou muset pacienti zatnout zuby a pečlivě studovat nařízení krajů, podle toho, ve kterém se zrovna nacházejí. A dávat pozor, jestli zrovna někdo nevydává nějaké doporučující prohlášení.

 

Právě se děje

Další zprávy