Policie jde po hejtmanech kvůli poplatkům za zdraví

Lenka Smyčková
24. 3. 2009 16:30
Prověřuje trestní oznámení, podle kterého jsou kraje poškozovány
Hejtman Středočeského kraje David Rath s jihomoravským kolegou Michalem Haškem. Půjde jim policie po krku?
Hejtman Středočeského kraje David Rath s jihomoravským kolegou Michalem Haškem. Půjde jim policie po krku? | Foto: Ondřej Besperát

Brno - Vedení Jihomoravského a Jihočeského kraje čelí trestnímu oznámení. Kraje se budou zodpovídat, že rozhodly o vracení poplatků ve zdravotnictví pacientům krajských nemocnic.

Novinářům to v úterý řekl hejtman Jihomoravského kraje a předseda Asociace krajů Michal Hašek.

"Po prověrce jednotlivých krajů ministerstvem vnitra, jež má za cíl zjistit případný nesoulad postupu krajů s právním řádem, začala policie v minulých dnech na základě trestních oznámení zkoumat také eventuální trestní odpovědnost vedení krajů. V tuto chvíli jde podle mých informací o Jihočeský a Jihomoravský kraj," oznámil Hašek.

Jeho slova potvrdila jihomoravská policejní mluvčí Soňa Svobodová.

"Skutečně prověřujeme trestní oznámení ze začátku února. Bylo podáno na osoby, jež rozhodly o úhradě regulačních poplatků ve zdravotnictví formou darovacích smluv a měly tím poškodit kraj," řekla Aktuálně.cz Svobodová.

Trestní oznámení nemíří na konkrétní potenciální pachatele, policisté proto prověřují, kdo všechno se na rozhodování o poplatcích na hejtmanstvích podílel. Kdo podal trestní oznámení, policie nesdělila.

Tiskovému oddělení policie v jižních Čechách se zatím podrobnosti o trestním oznámení nepodařilo dohledat.

Hašek: Je to tlak na hejtmany

Na jihomoravském hejtmanství nyní připravují materiály, které si policisté vyžádali. A věří, že z prověřování vyváznou beztrestně.

"Samozřejmě jsme plně přesvědčeni, že kraje rozhodovaly vždy na základě zákona a v mezích platné legislativy. Jsem přesvědčen, že se jedná o velmi promyšlený tlak na nové politické reprezentace krajů," uvedl Hašek.

Kraje začaly společně vracet lidem regulační poplatky formou darů v krajských zařízeních v únoru. Nechává si je vracet asi polovina pacientů.

Postup krajů prověřuje už ministerstvo vnitra. Správní řízení s krajskými nemocnicemi zahájily také zdravotní pojišťovny. Vláda navíc pohrozila, že pokud budou kraje takto plýtvat penězi, mohli by dostat méně na dotacích.

Hašek dnes vyjádřil podezření, že bezpečnostní složky státu začínají novým krajským reprezentacím věnovat nadstandardní pozornost

"Byl bych velmi rád, kdyby se taková domněnka ukázala neopodstatněnou. Obrátíme se na příslušné parlamentní orgány, aby mohly být takové indicie zcela jasně vyvráceny. Bezpečnostní složky státu nemají být zatahovány do běžného politického boje," dodal Hašek.

 

Právě se děje

Další zprávy