Pokud Vondra v ProMoPro selhal, odejde, slibuje Němcová

Martina Machová Jan Němec (redaktor) Martina Machová, Jan Němec (redaktor)
21. 10. 2011 11:30
Rozhovor s místopředsedkyní ODS o tom, proč vláda přestává voliče bavit
Miroslava Němcová.
Miroslava Němcová. | Foto: Jan Langer

Praha - Vláda vypadá hůř, než jaká ve skutečnosti je, tvrdí první místopředsedkyně ODS a zároveň předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová. Připouští, že neustálé "hašteření" koaličních stran už voliče nebaví.

Zároveň však během podzimu neočekává žádnou větší rekonstrukci vlády.

Víkendový kongres ODS není volební, strana bude hlavně diskutovat o senátních a krajských volbách příští rok. Její dva místopředsedové - Pavel Drobil a Alexandr Vondra - se přitom potýkají s policejním vyšetřováním.

Pavel Drobil už vloni kvůli kauze kolem možné korupce na fondu životního prostředí z vlády sám odešel, Alexandr Vondra v případě předražené zakázky pro firmu ProMoPro v době českého předsednictví EU politickou odpovědnost nevyvodil.

"Jestliže se v případě ministra Vondry objeví závažná pochybení, bude muset odejít. Jestli ne, zůstane," říká v rozhovoru před kongresem Miroslava Němcová.

Vondra by musel jít

A.cz: Poslední kongres se vedl v duchu očištění ODS, aby nebyla spojována jen s korupcí. Teď se vyšetřuje kauza ProMoPro, spojená s místopředsedou Vondrou, i kauza údajné korupce na fondu životního prostředí, spojená s místopředsedou Drobilem, další místopředseda Pavel Blažek ztratil ústy svého předsedy důvěru. Není tedy vedení paralyzované?

Na výkonu vedení, na rozhodovacích procesech grémia a jednáních žádné paralyzování nevidím. Výkon je stoprocentní, bez toho by zde vůbec vláda nemohla být.

Pavel Drobil už se asi nevrátí, přiznává místopředsedkyně.
Pavel Drobil už se asi nevrátí, přiznává místopředsedkyně. | Foto: Jan Langer

Situace se dvěma místopředsedy není pro stranu příjemná. Nicméně to neznamená, že se s touto situací neumíme vyrovnat a že vedení není schopné činit kroky, které činit má.

A.cz: Zatímco ale Pavel Drobil odešel z vlády, Alexandr Vondra v ní zůstal…

Pan ministr Drobil se rozhodl okamžitě, nechť se prošetří, co se stalo. A teď, jestli i bude očištěn, tak pro něj návrat do vrcholných pozic je docela těžký. Já si myslím, že je potřeba obě věci brát naprosto vážně. Důkladně vše vyšetřit, a jestliže se v případě ministra Vondry objeví závažná pochybení, tak bude muset odejít. Jestli ne, tak zůstane.

A.cz: Čeká se další rekonstrukce vlády. Měla by být rozsáhlejší?

Přestože jsem první místopředsedkyní ODS a mám blízko k Petru Nečasovi, otázka vlády a  výměny ministrů je výlučně věcí premiéra. Na grémiu jsme o tom zatím nemluvili.

A.cz: Takže ani o tom, co se půl roku říká, že pod ministrem Jiřím Pospíšilem se kýve křeslo?

Nemluvili.

A.cz: Čekáte nějaké změny na postech ministrů?

Já spíše jak pozoruji situaci, tak bych žádnou zvláštní změnu nečekala.

Platil něco ČEZ?

A.cz: Další kauza: společnost ČEZ a Karel Schwarzenberg, který řekl, že všechny velké strany ČEZ sponzoroval. Dostala ODS peníze od ČEZ?

To musím vyloučit. Nakonec Karel Schwarzenberg řekl, že nemá žádné důkazy, že si o tom povídají vrabci na střeše po celé Praze. Když místopředseda vlády přijde s nějakým tvrzením, musí ho umět doložit.  Pakliže to neumí doložit, nedostává své odpovědnosti a kompetenci.

A.cz: Budete to nějak prověřovat?

Já nevím, proč bychom se měli zabývat tím, že Karel Schwarzenberg něco někde plácne. My máme vymyslet nějaký vyšetřovací tým?

A.cz: Měl by premiér teď - kvůli informacím v médiích o majetkovém propojení Martina Romana s plzeňskou Škodou a možném střetu zájmů - uvažovat o jeho odvolání z čela dozorčí rady ČEZ?

Čekáme na výsledek šetření. Jakmile se ale potvrdí, že tam byl střet zájmů, nemůže zůstat na místě, na kterém je.

A.cz: S Martinem Romanem byl na jaře v exotickém Dubaji na golfu váš poslanec Pavel Suchánek. Nikdy nedoložil, jak si platil hotel a zda to skutečně byly jeho peníze. Ač ho k tomu vyzvali předseda i další straníci, výzvu ignoroval. Neškodí to ODS?

Každá takováto věc škodí straně, které se týká, to je bez debat. To je věc stará rok.

A.cz: Právě, ale ono se nic nestalo…

Ale komentovali jsme to tehdy jednoznačně, nikdo z představitelů ODS neříkal, že to považuje za správnou věc. Pak už jste opravdu na té druhé straně, kdy řeknete - je to i v jeho zájmu, protože také pan poslanec Suchánek má své voliče, chce, aby před nimi mohl vystupovat transparentně. Myslím, že v téhle věci jsme udělali, co jsme udělat měli.

To chce klid

A.cz: Čekáte vůbec nějaké překvapení na kongresu?

Nečekám nijak dramatický průběh. Budeme se bavit, jak je ODS spokojena s vývojem po posledních volbách, jak je spokojena s plněním programu v koalici a jak se připraví na volby v příštím roce.

A.cz: A jak jste spokojena s vývojem vy?

Mrzí mě, že navenek vypadá vláda hůř, než jaká v podstatě je. Vláda v poměrně rychlém sledu předložila reformy - a z tohoto pohledu mohu být spokojena. Ale navenek je její úsilí deformováno malichernými spory, to jí nemůže získávat podporu veřejnosti. Pravicové voliče určitě nebaví se dívat na permanentní hašteření. Takže to mé hodnocení má tyto dvě roviny.

A.cz: Vy jste ale zpočátku mluvila o tom, že by se lhůty v Parlamentu měly prodloužit a celý legislativní proces zkvalitnit. A teď jsme svědky, že se zákony naopak schvalují hekticky, narychlo, ve zkrácených lhůtách…

Ano, to jde proti sobě. Zpomalení je legitimní, mělo by přinést promyšlenější zásahy do zákonů. A proti tomu jde, že jsme v situaci, kdy si nemůžeme moc vybírat. Ekonomická situace nás ve chvíli další možné hrozící krize dobíhá a je nutné reagovat rychle. I když mně osobně by se líbilo, kdyby vývoj společnosti a zákonů byl velmi pozvolný.

Vedení má podporu

A.cz: K samotné ODS: daří se naplňovat očekávání, které do nového vedení vkládali před více jak rokem delegáti volebního kongresu?

Já si myslím, že daří. Když se objevila teze Petra Tluchoře, aby byl kongres volební a udělaly se personální změny, postavilo se mu třináct regionů. To je jasné stanovisko směrem k vedení. Samozřejmě ne stoprocentně, ale ta podpora je solidní.

Miroslava Němcová: Třináct regionů se Tluchořovi postavilo.
Miroslava Němcová: Třináct regionů se Tluchořovi postavilo. | Foto: Jan Langer

A.cz: Odvolaný ministr zemědělství Ivan Fuksa mluvil o tom, že v ODS je až "předlistopadová" atmosféra, kdy se nediskutuje a kdy jakákoliv kritika je brána jako osobní útok na předsedu, přidal se i Petr Tluchoř. Je to jen jejich dojem?

Ten příměr k předlistopadovému období - to je úplně přehnané. Nepozoruji na žádném místě, že by nebyla umožněna debata. Mně zejména tyto výhrady připadaly buď jako cíleně zlovolné, nebo nedomyšlené. Neodpovídají realitě.

A.cz: Ale nemá třeba Petr Tluchoř část pravdy v tom, že prodlužovat mandát vedení během tohoto mandátu není demokratické?

Neobvyklé to je. Nedemokratické to není. Pokud se rozhodne kongres hlasováním, nikdo to nemůže nazvat nedemokratickým krokem. Reaguje to na neobvyklou situaci minulého volebního období, neuskutečněné předčasné volby a na náš kongres, kdy jsme zvolili nového předsedu v jarním termínu. A pro ODS je nevýhodné mít na jaře volbu nového vedení, jestliže se mají na podzim konat dvoje volby.

 

Právě se děje

Další zprávy