Podzimní volby 2006

1. 9. 2006 15:35
Volební zpravodajství minutu po minutě.

čtvrtek 3.11.

Kandidáti Strany zelených podali u Krajského soudu v Hradci Králové žalobu na průběh voleb v Třebechovicích pod Orebem na Hradecku. Zelení tvrdí, že průběh voleb narušili neznámí pachatelé letáky, které před volbami urážely jejich kandidáty. ČTK to dnes řekl předseda Strany zelených v Královéhradeckém kraji a volební zmocněnec třebechovické kandidátky Jaroslav Čihák.

"Před volbami se objevily letáky, ve kterých byli kandidáti zelených nařčeni z porušování zákona o odpadech. To ovlivnilo výsledek voleb, ve kterých kandidátka zelených o pouhých několik hlasů nezískala místo v zastupitelstvu," řekl Čihák. Podle Čiháka zelení případ oznámili policii, ta jej však odmítla řešit.

 

čtvrtek 26.10.

Kampaň do Senátu v Praze 2 se před druhým kolem voleb přiostřila. Příznivci kandidátky Táni Fischerové (hnutí Zelení) tvrdí, že ODS zjevně porušuje zákon. Občanští demokraté podle nich přelepili plakáty Fischerové propagací své kandidátky Daniely Filipiové. Senátorka Filipiová dnes ČTK řekla, že o tom nic neví.

"Důrazně říkám, nepřelepovat plakáty, a nyní v žádném případě paní Fischerovou," uvedla Filipiová. S přelepováním se prý setkala již před prvním kolem voleb. Tehdy propagaci Filipiové údajně přelepila Fischerová. "Nechala jsem to být," podotkla senátorka. Připadalo jí nedůstojné, aby kvůli tomu někoho žalovala. Podle podporovatelů Fischerové tato kandidátka získala pro druhé kolo podle dohod reklamní plochy neúspěšných kandidátů SNK ED a ČSSD.

"V mnoha ulicích je ale kompletně překryl čerstvý výlep plakátů Daniely Filipiové," sdělila ČTK Olga Lomová z Občanské iniciativy za zvolení Táni Fischerové do Senátu. Dva členové iniciativy, senátor Jaromír Štětina (za Stranu zelených) a novinář Jakub Patočka kvůli tomu dokonce podali trestní oznámení pro podezření z maření přípravy a průběhu voleb a referenda, pokračovala Lomová. Zástupci hnutí Zelení uvažují o stížnosti k Ústřední volební komisi, uvedla. Členové iniciativy začali ještě v noci propagaci Fischerové obnovovat, dodala Lomová.

 

středa 25.10.

V zastupitelstvech 23 statutárních měst a v Praze připadla ženám po komunálních volbách necelá pětina křesel. Podíl zastupitelek se proti minulému volebnímu období zvýšil o tři procenta, a to hlavně díky malým stranám a sdružením nezávislých. Vyplývá to z analýzy sdružení Fórum 50%, kterou má ČTK k dispozici.

Podle ní sice ženy kandidují v komunálních volbách hojně i za nejsilnější strany, nejsou ale obvykle na volitelných místech. "Komunální politika, jak se zdá, ani v dalších čtyřech letech nevyužije potenciál ženské části populace," uvedla Monika Klimentová z Fóra 50%. Toto sdružení prosazuje vyšší zastoupení žen v politice. Podíl žen v zastupitelstvu se zvýšil v 15 statutárních městech. Zastupitelek naopak ubylo ve čtyřech městech. V pěti se stav nezměnil. Voliči a voličky podle Klimentové podpořili ženy nejvíc v Liberci. Jejich počet v zastupitelstvu se zvedl z 11 na 14, tedy na 36 procent.

Ve frakci ODS a ČSSD představují ale ženy méně než pětinu osazenstva, ve zbývajících stranách je jich naopak víc než polovina. Ke 30 procentům se blíží podíl zastupitelek v Přerově. Nejméně žen bude podle Klimentové zasedat v Opavě, připadne jim 6,7 procenta křesel. "Jejich počet dokonce poklesl," uvedla Klimentová. Méně než 15 procent žen bude zasedat v zastupitelstvu Plzně, Zlína, Mostu a Kladna.

 

sobota 21.10.

Přibližně tři čtvrtiny obyvatel Nového Hrádku na Náchodsku, kteří se zúčastnili ankety konané současně s obecními volbami, souhlasí s tím, aby společnost ČEZ Obnovitelné zdroje nahradila čtyři nefungující větrné elektrárny na kopci nedaleko vesnice dvojicí moderních zařízení na výrobu elektrické energie.

ČTK o výsledku ankety informoval starosta Nového Hrádku Vladimír Říha. "Anketa je doporučením pro nově zvolené zastupitelstvo, které bude o podpoře výstavby rozhodovat," řekl starosta. Ankety se zúčastnilo 384 lidí z celkového počtu 566 zapsaných voličů, tedy téměř 70 procent. Celkem odevzdali 377 platných hlasů, 283 lidí s výstavbou nového zařízení souhlasilo, proti bylo 94 obyvatel obce.

 

sobota 21.10.

Průběh komunálních voleb v Božím Daru na Karlovarsku ohrozila natržená páska s razítkem, jíž byla zajištěna urna ve volební místnosti. Situaci na místě prověřili pracovníci krajského úřadu i policie a konstatovali, že s urnou se neoprávněně nemanipulovalo a výsledky voleb na Božím Daru budou platné. ČTK to dnes řekl ředitel Krajského úřadu Karlovarského kraje Roman Rokůsek. S urnou manipulovali ráno před otevřením volební místnosti členové volební komise.

Těch zde přitom byla nadpoloviční většina, ovšem několik členů ještě chybělo. Těm se nelíbilo, že při pohybu s urnou byla páska natržena. Oznámili proto událost krajskému úřadu. "Vše jsme řádně vyšetřili, povolali jsme i policii. Nakonec se všichni shodli, že nešlo o žádný zásadní problém a všechno je v pořádku," uvedl Rokůsek.

 

sobota 21.10.

V Novém Sedle na Sokolovsku se na kandidátce KSČM objevil kandidát, který o tom údajně neměl ani tušení. Policie už začala stíhat dva muže ve věku 57 a 84 let, kteří kandidátku připravovali, informovala dnes ČTK krajská policejní mluvčí Helena Malotínská. Podle policie muž teprve při pročítání volebních lístků zjistil, že je na kandidátce jedné z politických stran, které v Novém Sedle kandidují. "Oba muži jsou podezřelí z poškozování cizích práv a maření voleb," popsala Malotínská.

Podobný případ policisté před volbami prošetřovali i v Sokolově. I tam strana Nezávislí demokraté Vladimíra Železného předložila kandidátku se jmény lidí, kteří o tom nevěděli. Policie kvůli tomu stíhá jednoho muže. Strana ale stihla kandidáty z kandidátky stáhnout ještě před začátkem voleb.

 

sobota 21.10.

Sázkaři se podle společnosti Tipsport přikláněli před začátkem senátních voleb k vítězství kandidátů ODS. Nejvyšší sázka byla přijata na úspěch herce Tomáše Töpfera, který za občanské demokraty kandiduje na Praze 4, oznámila sázková kancelář. "Jeden pražský sázkař na úspěch populárního herce vsadil 25.000 korun. Při kurzu 1,5:1 tak může vyhrát 37.500 korun," sdělil ČTK Michal Vlasák z Tipsportu.

Stejný kurz na zvolení senátorem měl i brněnský primátor Richard Svoboda z ODS. Tuto stranu Tipsport favorizoval také v Českých Budějovicích, kde o znovuzvolení usiluje senátor Jiří Pospíšil. Jeho kurz byl ještě nižší, a to 1,25:1. Lidé mohli sázet také na to, jak dopadnou se svými senátorskými ambicemi zpěvák Martin Maxa, novinářka Mirka Čejková, režisérka Věra Chytilová, bývalý atlet Imrich Bugár či kontrovezní podnikatelka Libuše Barková.

 

pátek 20.10.

Poprvé mohou chebští Romové dát v komunálních volbách hlas straně, která si jako hlavní cíl dala právě zastupování Romů. K volebním urnám se tak dnes vydali i obyvatelé problematické Wolkerovy ulice, kde žije silná komunita Romů. Lídr kandidátky Romské demokratické sociální strany Václav Červeňák i některé z nich k volební místnosti svážel autem.

Část z romských voličů, kteří dnes přišli v chebském volebním okrsku č. 4, kam spadá i Wolkerova ulice, přitom šlo letos volit vůbec poprvé. "Zatím jsem nikdy k volbám nešel. A je mi čtyřicet," usmíval se jeden z Romů, kteří přišli volit. Další asi pětačtyřicetiletá Romka sice k volbám chodí, ale letos poprvé dala hlas romské straně. "Potřebovali bychom hlavně pomoc s bydlením," svěřila se ČTK. S pěti dětmi bydlí ve dvoupokojovém bytě, kde platí nájem asi 5000 korun. Možnost získat byt jinde je podle ní mizivá. Podle Červeňáka letošní komunální volby ukážou, jestli vůbec má smysl s romskou stranou k volbám jít. "Uvidíme, když bude podpora, můžeme to příště rozjet ve velkém. Nyní na to nebyl čas, vše se dělalo narychlo," řekl dnes ČTK.

 

čtvrtek 19.10.

V ústeckém domově důchodců na Severní Terase prý ve středu pomáhal jeden z kandidátů ČSSD vyplňovat volební lístky do městského zastupitelstva několika obyvatelům domova tak, že zaškrtl svou stranu. Příbuzným se to nelíbilo, a tak se obrátili na policii. Ředitel ústeckého okresního policejního ředitelství Zdeněk Havlíček ČTK řekl, že policie případ vyšetřuje. Poslankyně ČSSD Marcela Mertinová ČTK informovala, že byla ve středu v domově důchodců se svými stranickými kolegy.

V domově bývá prý častým hostem. "Žádné takové jednání jsem nezaznamenala," uvedla Mertinová. Havlíček poznamenal, že policie zatím toto podezření prověřuje. S největší pravděpodobností by to mohl být přestupek. Důchodci si určitě vyzvednou nové volební lístky, poznamenal Havlíček.

 

čtvrtek 19.10.

V Číchově na Třebíčsku, které opakovaně stíhají záplavy, se málem komunální volby nekonaly. Všichni současní zastupitelé už v nich nekandidují. Starosta René Kosielski usilovně hledal nástupce. Posledního ze sedmi nezávislých přemluvil těsně před ukončením registrace. Žádné politické strany v obci neexistují. Noví zastupitelé budou muset sehnat peníze na most, jenž strhla povodeň, či na opravu jediné evakuační komunikace. V zimě a při jarních povodních se obec může opět ocitnout odříznutá od světa. Krizové telefony v obci nemají signál, řekl dnes Kosielski ČTK.

"Po povodni hejtman sliboval pomoc, teď nás kraj hodil přes palubu," uvedla jedna z místních obyvatelek. Provizorní most může v zimě namrzat, cestu v polích bude zavíjet vítr sněhem. Obec nemá na její údržbu dost peněz. Lidi na zastupitelstvo podle ní nechodí a starostu jen kritizují, že pomoc nedokázal sehnat. Než o povodních přijeli hasiči, spolu s kamarádem evakuoval lidi ze zaplavených domů.

 

čtvrtek 19.10.

Pražská ČSSD nebude dělat velkou akci k ukončení kampaně před obecními volbami, které se uskuteční tento pátek a sobotu. Místo toho až po volbách pomůže obnovit park za plicním oddělením Fakultní nemocnice Na Bulovce v osmé městské části, řekl dnes novinářům předseda pražské ČSSD a primátorův náměstek Petr Hulinský.

Noví městští zastupitelé za sociální demokracii tam v listopadu vysadí 500 stromků a dalších dřevin, uvedl náměstek. Sociální demokracie zaplatí za stromky 200.000 až 300.000 korun. Přírodní park v nemocnici čekal na obnovu skoro čtyři desetiletí. Chystaná architektonická studie předpokládá, že tam vzniknou plochy pro odpočinek s lavičkami, uvedl náměstek. Příští rok chtějí pražští sociální demokraté vysázet stromky v oblasti kunratického lesa v Praze 12, dodal.

 

čtvrtek 19.10.

Osobní útoky, z nichž většina byla anonymních, přiměly vozíčkářku Lenku Zimmermannovou k odstoupení z komunálních voleb v Liberci. Kandidátka strany SOS pro Liberec dostala nebo si vyslechla zhruba 20 e-mailů, SMS zpráv a telefonických hovorů. Jejich autoři ji kromě jiného obviňovali, že přes handicapované "si chce nahrabat a cpe se ke korytu".

ČTK to dnes řekla Zimmermannová. "Šlo o nechutné slovní výpady, začaly minulý pátek a pokračovaly až do středy. Prvním jsem se smála, ale poslední jsem obrečela. Myslela jsem, že volby jsou o slušnosti a útoky jako reakce na mou kandidaturu mě šokovaly," dodala Zimmermannová. V Mezinárodním centru Universium v Liberci pracuje pro tělesně postižené jako vedoucí osobní asistence a koordinátorka vzdělávání. Zájmy handicapovaných hájí rovněž na ministerstvu práce a sociálních věcí a na úřadu vlády.

 

čtvrtek 19.10.

Jen samostatně kandidující občané, nikoliv politické strany a subjekty, se budou v komunálních volbách ucházet o hlasy voličů v 27 obcích Libereckého kraje. Jednotlivci museli pro svou kandidaturu posbírat od obyvatel potřebný počet podpisů. Nejvíce takových kandidátů je na Semilsku, z 65 měst a obcí okresu kandidují v 11 vesnicích.

ČTK to dnes řekla Stanislava Riegrová z liberecké pobočky Českého statistického úřadu. V Libereckém kraji je celkem 216 měst a obcí. Zcela apolitické volby budou například v Bohaticích, Kvítkově, Slunečné na Českolipsku nebo v Jenišovicích na Jablonecku, ale i třeba v Košťálově nebo Tatobytech na Semilsku.

 

čtvrtek 19.10.

Novinkou letošní kampaně před komunálními volbami v Ústeckém kraji je lákání voličů na atraktivní výhry v Mostě. Tamní Sdružení Mostečané Mostu (SMM) nabízelo při svých předvolebních mítincích slosovatelné lístky. Lidé na ně už vyhráli stovku kol a 35 počítačů.

Hlavní losování o tři fabie bude po volbách, pokud SMM vyhraje. Kampaň ostatních stran a sdružení v Ústeckém kraji je tradiční: ubylo mítinků, přibylo billboardů, předvolebních tiskovin a inzerátů v novinách. Lidé už na mítinky podle tamních politiků moc nechodí, a tak strany a hnutí se vydaly za nimi do jejich domovů.

Schránky nyní přetékají volebními novinami, skládačkami i jednoduchými letáky. Tradiční součástí volební kampaně jsou i letos šarvátky kolem výlepu plakátů. Například v Děčíně se sociální demokraté nemohli dohodnout s radnicí, kterou vede ODS, na instalaci reklamních poutačů. Nakonec náměstek primátora Pavel Jeřábek z ODS svým podpisem instalaci poutačů legalizoval. To se nelíbilo jeho stranickému kolegovi, primátorovi Vladislavu Raškovi.

 

čtvrtek 19.10.

Velké strany dají na předvolební kampaň v Praze řádově miliony korun. Spoléhají vesměs na tradiční agitaci. Pražané tak mohou vidět po městě billboardy s kandidáty, plakáty jsou na lavičkách, tramvajích i sloupech osvětlení. Na mnohých místech jsou také stranické stánky. Kampaň strany vedou rovněž na internetu.

Letošní předvolební klání však zpestřily i méně obvyklé akce. Zřejmě nejviditelnější kampaň ve volbách do zastupitelstva má ODS, která vsadila na tvář primátora a svého lídra Pavla Béma. Bém je nyní i osobně skoro všude. Otevíral třeba nová sportoviště, sociální domy, vypouštěl do Vltavy pstruhy pro závody rybářů a přeplaval řeku na kajaku. Při návštěvě skladu zábran proti velké vodě se dokonce nechal se svým náměstkem Rudolfem Blažkem (ODS) vyfotografovat na věži vyprošťovacího tanku.

 

čtvrtek 19.10.

Větší politické strany ve Zlínském kraji se snažily pojmout volební kampaň před letošními komunálními i senátními volbami co nejprofesionálněji. Kladly důraz na vyšší kvalitu propagačních tiskovin, najímaly si také reklamní agentury. Na odborníky se obrátila například ODS. Nejvíce ale kandidáti spoléhají na osobní kontakt s voliči, vyplývá z ankety ČTK.

Snahu o vyšší kvalitu volebních materiálů potvrdila také krajská manažerka KDU-ČSL Karla Řezáčová. "Rozhodně je nyní větší tlak třeba na to, aby i letáky v malých obcích byly dělány na určité úrovni. V posledních komunálních volbách jsme je tam tiskli sami jen na obyčejné tiskárně," poznamenala.

 

středa 18.10.

Počet letošních kandidátů na obecní zastupitele se k dnešku snížil o 121. I tak je ale jejich počet rekordní. Podle údajů na serveru www.volby.cz bude o 62.500 křesel bojovat 201.128 kandidátů. Na jedno místo v zastupitelstvu tak připadají zhruba tři kandidáti.

Počet adeptů na senátory se nezměnil. O 27 senátorských křesel bude bojovat také rekordní počet 204 kandidátů, což je sedm až osm kandidátů na jedno místo v horní komoře. Uchazeči o místo v Senátu či na radnicích se podle volebních pravidel mohli kandidatury vzdát, případně být odvoláni, nejpozději do dnešních 14:00. Mezi odvolanými kandidáty na obecní zastupitele jsou podle volebního serveru i jednotlivci ze všech pěti hlavních parlamentních stran. ODS dokonce zrušila svou sedmičlennou kandidátku v Ostružné na Jesenicku.

 

středa 18.10.

Zatímco ve většině obcí v těchto dnech vrcholí předvolební kampaň a napětí, kdo se na další čtyři roky chopí moci na radnici, jsou i takové, kde je už delší dobu rozhodnuto. Například v Tvrdkově na Bruntálsku vyhraje volby KSČM. Jako jediná strana s podporou nestraníků sestavila kandidátku.

"Tak u nás už máme jasno. Alespoň ušetříme za předvolební kampaň," řekl ČTK František Kašpar, starosta obce, která se začátkem 90. let odtrhla od nedalekého Horního Města. "Ještě jedno volební období přežijeme. Pak ale nevím. Asi se budeme muset zase spojit," doplnil. Důvody podle něj nejsou jen ekonomické. "Lidé nemají zájem pracovat v zastupitelstvu. Horko těžko jsme kandidátku sestavovali už letos," uvedl. Byl by rád, kdyby se situace zlepšila. "Když si lidé samostatnost odhlasovali v referendu, tak by se měla udržet," řekl.

 

středa 18.10.

Na jihu Čech usiluje letos o místa v městských a obecních zastupitelstvech 16.181 kandidátů. Jejich průměrný věk je 45 let. Kandidátní listiny byly odevzdány ve všech 622 jihočeských obcích. Figuruje na nich 2612 volebních stran, které se ucházejí o 5581 mandátů. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Český statistický úřad.

Komunální volby se uskuteční společně s prvním kolem senátních voleb 20. a 21. října. Volebními stranami v Jihočeském kraji jsou nejčastěji samostatní nezávislí kandidáti nebo místní sdružení nezávislých kandidátů. O přízeň voličů usiluje celkem 1186 kandidátů bez politické příslušnosti a 750 místních sdružení nezávislých kandidátů. Nejstarším kandidátem do zastupitelstev je v Habří na Českobudějovicku osmaosmdesátiletý Antonín Cipín (ČSSD). Nejmladších kandidátů ve věku 18 let jsou v regionu desítky. Ženy se do komunální politiky v regionu tradičně příliš nehrnou. O křesla ve vedení radnic či obecních úřadů jich usiluje 4295, což je pouze čtvrtina ze všech kandidátů.

 

úterý 17.10.

Kampaň před obecními a senátními volbami provázejí stížnosti opozičních či menších politických stran na radniční noviny. Tyto tiskoviny podle nich dávají mnohem větší prostor politikům, kteří jsou právě u moci. Kritické či menšinové hlasy většinou redakce těchto listů vůbec nepřipouštějí, zatímco úspěchy radnice jednostranně vychvalují, shodují se oponenti. Zástupci radnic i novin se brání - témata vybírají podle témat bez ohledu na stranickou příslušnost.

"Situace je opravdu kritická," tvrdí například zastupitelka KDU-ČSL v Praze 12 Daniela Rázková, která se v tomto obvodě uchází o senátorské křeslo. Pokud se do horní komory dostane, hodlá iniciovat takové změny tiskového zákona, které zajistí rovné podmínky pro přístup do místních médií. Novinářům dnes řekla, že její výhrady se týkají Novin Prahy 12, jejichž redakce jí prý neumožňuje publikovat její názory, dokonce ani placenou inzerci. Založila proto alternativní Modřanské noviny.

 

úterý 17.10.

Grémium ODS dnes odvolalo z kandidátní listiny Občanské demokratické strany ve volbách do zastupitelstev ve Slaném a v Kutné Hoře Karla Kučeru a Petra Volfa. Manažer středočeské ODS Jiří Křivánek řekl ČTK, že důvodem odvolání byl špatný morální kredit obou kandidátů. Odvoláním byli pověřeni volební zmocněnci příslušných oblastí.

"Odvolali jsme kandidáty, kteří byli vzhledem ke svému morálnímu kreditu zpochybnitelní," sdělil bez bližších podrobností. Odvolané již není možné nahradit. Jejich jména na volebních lístcích zůstanou, hlasy pro ně ale budou neplatné. Ve volebních místnostech ve Slaném a Kutné Hoře musí úřady vyvěsit informace o tom, který z kandidátů odstoupil nebo byl odvolán.

Podnikatel Karel Kučera, kandidát číslo 27 ve Slaném, údajně podílel na únosu bývalého předsedy ČMFS Františka Chvalovského. Trestně stíhán je sice už od roku 1995, soud však v jeho případě dosud nevynesl žádný pravomocný rozsudek. "Nikdo mi zatím oficiálně nic nesdělil, takže se k tomu nemohu nijak vyjadřovat. Pokud tak grémium rozhodlo, je asi zbytečné cokoliv říkat, i když jsem nevinný," sdělil ČTK Kučera.

 

úterý 17.10.

Policie podezírá Národní stranu (NS), že v Bohumíně na Karvinsku předložila padělanou kandidátní listinu. V devítičlenném seznamu jsou totiž uvedena jména dvou studentek, které o kandidatuře neměly tušení. Tvrdí, že někdo na prohlášení kandidáta padělal jejich podpisy. Podaly proto na neznámého pachatele trestní oznámení. Vedení NS o případu nemá žádné informace.

 

pondělí 16.10.

Lidé budou moci tipovat vítěze a další pořadí stran v nadcházejících senátních volbách. Kurzy na výsledky voleb, jejichž první kolo se uskuteční tento pátek a sobotu a případné druhé kolo o týden později, vypsala společnost Sazka. Její bookmakeři považují za favorita ODS. Lidé budou moci tipovat i to, kdo z vybraných dvojic získá v příslušném volebním obvodu v prvním kole více hlasů. ČTK o tom dnes informoval mluvčí Sazky Zdeněk Zikmund.

Na vítězství ODS vypsali bookmakeři Sazky kurz 1,12, na ČSSD 3,80, na KDU-ČSL 5,00, na KSČM 12,00 a na zelené 18,00. Lidé budou také moci tipovat, zda například v Ostravě získá v prvním kole více hlasů manželka premiéra Pavla Topolánková, která kandiduje za konkurenční Politiku 21, nebo kandidát ODS Milan Balabán. Na Topolánkovou je kurz 2,60, na Balabána 1,37. Rovněž tak si budou moci zájemci vsadit, zda v Praze 2 získá více hlasů režisérka a kandidátka Strany Rovnosti Šancí Věra Chytilová, anebo herečka Táňa Fischerová (hnutí Zelení).

Kurz na Chytilovou je 4,85, na Fischerovou 1,10. Dále budou moci sázející třeba tipovat, zda získá více hlasů kandidátka Politiky 21 a někdejší moderátorka Mirka Čejková, anebo hudební skladatel Petr Hannig, který kandiduje za Stranu zdravého rozumu a s Čejkovou se utká v Praze 12.

 

pondělí 16.10.

Novou pražskou defenestraci zmařila policie. Na Staroměstské radnici se dnes měla konat třetí pražská defenestrace. Tak jako nespokojení lidé ve středověku či novověku vyhazovali z oken konšele nebo císařské místodržící, nespokojení pražští Evropští demokraté měli v plánu vyhodit z pražské radnice korupci a aroganci moci.

Kaskadéři, kteří měli tyto nešvary zastupovat, však nakonec z okna nevypadli. Kaskadéři představující korupci, klientelismus či nedemokratické metody měli vyskočit ze čtvrtého patra Staroměstské radnice a dopadnout na připravenou záchranou plachtu, uvedla kandidátka SNK-ED na primátorku Jana Ryšlinková. Plachtu pod okny radnice však nepovolili rozvinout městští strážníci, protože organizátoři nepožádali o zábor komunikace. "Asi nechtějí korupci vyhodit," komentovala to Ryšlinková. Protože se kaskadérům pravděpodobně nechtělo dopadnout ze čtvrtého patra na dlažbu, třetí pražská defenestrace se nekonala. Z oken radnice nakonec létaly pouze plachty s nápisy.

 

pondělí 16.10.

Trojkou na kandidátce ODS pro komunální volby ve Slaném je Miroslav Hampl, a nikoliv trestně stíhaný Karel Kučera, jak v nedělním pořadu Otázky Václava Moravce naznačil předseda ČSSD Jiří Paroubek. ČTK to dnes řekl slánský starosta a lídr kandidátky ODS Ivo Rubík. Dodal, že Kučera je až na posledním, 27. místě kandidátky, a nemá tudíž šanci být zvolen.

Paroubek v neděli vyzval premiéra a předsedu ODS Mirka Topolánka, aby se věnoval kauze člověka přezdívaného Hrobař, "který je stíhán pro nájemné vraždy a který je na vaší kandidátce jako číslo tři ve Slaném". Podle televize Nova jde o podnikatele Kučeru, který se údajně podílel na únosu bývalého předsedy ČMFS Františka Chvalovského. Trestně stíhán je sice už od roku 1995, soud však v jeho případě dosud nevynesl žádný pravomocný rozsudek.

 

pátek 13.10.

Opoziční Strana zelených tvrdí, že radní z ODS a ČSSD v Praze 4 zneužili obecní peníze na předvolební akci "My jsme ti Pražáci". ČTK to dnes oznámil kandidát do Senátu za tuto stranu a zastupitel Petr Štěpánek. Podle starosty Prahy 4 Bohumila Koukala (ODS) se však o politickou akci nejedná. Radní z ODS a ČSSD podle Štěpánka zneužili důvěru veřejnosti a vydají přes milion korun na akci, která slouží k prezentaci jejich politických stran. Radní o výdajích rozhodli bez souhlasu zastupitelstva a o chystané akci neinformovali opoziční zastupitele, uvedl Štěpánek.

Akce "My jsme ti Pražáci" se podle Koukala nekoná v rámci předvolební kampaně. "Pražáci nejsou jen zástupci ODS a ČSSD," uvedl starosta. Postup radních je podle něj v pořádku a byl zkontrolován právním oddělením. Akce "My jsme ti Pražáci" se bude konat v sobotu v Centrálním parku na Kavčích horách v Praze 4. Vystoupí na ní například populární skupina Olympic.

 

pátek 13.10.

Do komunálních voleb v Mikulovicích na Jesenicku ODS nezasáhne. Pravicoví kandidáti nestihli v termínu podat listiny na registrační místo. Měsíce příprav tak přišly vniveč. Z pochybení obvinili zástupci strany starostku Hradce-Nové Vsi Janu Vaníčkovou, a vyloučili ji proto ze strany. Informoval o tom Šumperský a jesenický deník.

"Janu Vaníčkovou jsme odvolali. Jako člověk nejvíce ovlivnila, že nebyla podána kandidátka," řekl deníku předseda místního sdružení ODS v Mikulovicích a lídr kandidátky Drahoslav Bernátek. Osobně pro tak razantní krok nebyl. "Domnívám se, že šlo o nešťastnou souhru náhod a chyb," dodal Bernátek.

 

středa 11.10.

KSČM chce obsadit v nadcházejících senátních volbách nejméně tři nová senátorská křesla. Novinářům to dnes v Sokolově řekl předseda strany Vojtěch Filip. Komunisté mají nyní v Senátu jen dva zákonodárce. Se třemi novými by mohli konečně vytvořit v horní komoře stranický senátorský klub a získat tak větší vliv dění v Senátu. KSČM letos postavila své kandidáty ve všech 27 obvodech, kde se volby do konce října uskuteční. "V minulých volbách jsme se v devíti obvodech dostali do druhého kola, ale mandát jsme získali jen v jednom," konstatoval Filip.

Podle něho se prý KSČM letos zaměřila zejména na senátní volby a na to, aby se počet jejích mandátů zvýšil. "Myslím, že máme šanci na Sokolovsku, Ústecku, v Třebíči nebo na Ostravsku," řekl Filip. Při senátních volbách se každé dva roky obměňuje třetina členů horní komory. KSČM letos může počet svých senátorů jen zvýšit, neboť žádný z nich nyní mandát nemusí obhajovat.

 

středa 11.10.

Senátní kandidát Hučín viní prostějovskou radnici z nekalých praktik. Městská policie v Prostějově totiž odstranila z ulic města předvolební plakáty kandidáta Konzervativní strany do Senátu Vladimíra Hučína. Vedoucí odboru správy majetku města Miroslav Grepl to dnes ČTK odůvodnil tím, že výlep nebyl povolen.

Hučín tvrdí opak a radnici obviňuje z nekalých praktik a zneužití moci v předvolebním boji. "Je to masivní útok. Už to není boj mé osoby s protikandidáty, ale boj Hučín versus radnice," řekl dnes ČTK Hučín. O odstranění letáků podle něj rozhodovali zástupci politických stran, kteří do voleb vysílají své kandidáty.

"Přišel nějaký mail, ale to nelze považovat za řádně podanou žádost. Vysvětlili jsme, jak mají správně postupovat, ale neučinili tak a začali plakáty vylepovat načerno," uvedl Grepl. Podle něj tak byl spáchán přestupek a věc dostalo na stůl přestupkové oddělení na radnici. "Jedná se o neoprávněné zabrání veřejně prospěšného zařízení. V tomto případě lze uložit pokutu až do výše 50.000 korun," řekla referentka přestupkového oddělení radnice Marcela Kolaříková.

 

úterý 10.10.

Český statistický úřad (ČSÚ) prověřoval systému přenosu a zpracování výsledků hlasování před nadcházejícími volbami. Dnešní zkouška byla zaměřena na komunální volby. ČTK o tom informoval mluvčí předsedy ČSÚ Roman Prorok.

ČSÚ tradičně otestoval funkčnost programového vybavení a bezchybnost jeho obsluhy. Prověřil také kvalitu spojení mezi centrem a 506 přebíracími místy, přes která budou okrskové volební komise posílat informace o výsledcích hlasování. Mimo jiné na rychlosti práce volebních komisařů bude záležet, za jak dlouho budou výsledky obecních voleb letos známy.

 

úterý 10.10.

Politické strany v Olomouci jdou do komunálních voleb se stejnými cíli. Olomoučanům shodně slibují přemístění tramvajového depa, protažení tramvajové trati do ostatních městských částí, výstavbu multifunkční haly, nová parkovací místa, protipovodňová opatření či opravu Dolního náměstí. Volební programy stran se prolínají také v sociálních oblastech, kde se lídři snaží voliče oslovit například slibovanou stavbou penzionu pro důchodce. Podle odborníků tato situace může voličům ztížit rozhodování.

Zatímco například stavbu multifunkční haly řeší také současné vedení radnice, téma protažení tramvajové trati do částí Povel a Nové Sady, stejně jako přemístění tramvajového depa, politické strany oprášily po delší době. Strany mají společné i další nová témata. Například lidovci i ODS ve svém volebním programu shodně prosazují zvýšení přítomnosti strážníků v ulicích.

Politici se brání tím, že mnohá témata se řeší na radnici již dlouhodobě. "Například multifunkční hala je otázka dlouhodobého nedostatku kapacit pro určité kulturní akce. Parkování v blízkosti centra je letitým problémem Olomouce. Rozdíl může být v tom, jak kdo nabízí správný mix těchto témat nebo jak kdo je řadí z hlediska priorit," řekl ČTK lídr ODS a kandidát na primátora Martin Novotný (ODS).

 

pondělí 9.10.

ČSSD chce v Brně vytvořit obdobu lednicko-valtického areálu, podle ODS na to Unie peníze nedá. Přebudovat brněnskou zahrádkářskou oblast Žabovřeských luk na městský park v duchu lednicko-valtického areálu má ve svém programu ČSSD. Náklady na realizaci rozsáhlého projektu, který dnes v Brně opoziční sociální demokraté představili, se odhadují na 250 milionů korun. Podle ČSSD je peníze možné získat z fondů EU, od města, státu i sponzorů.

Vládnoucí ODS však tvrdí, že na takový projekt EU peníze nedá. Využití Žabovřeských luk je součástí rozsáhlého projektu rekreační zóny v okolí řeky Svratky, která řeší území od Brněnské přehrady až po Riviéru. Větší část tohoto území mají ale podle představ současného vedení města zabrat areály komerčního charakteru, které budou sloužit omezenému počtu lidí, řekl dnes novinářům za ČSSD Martin Čermák. Jako příklad uvedl plánované golfové hřiště.

Podle ODS je ale podobný projekt bez zapojení komerčních aktivit nereálný. "Abychom mohli žádat o peníze ze evropských fondů, musí se jednat o projekty nadregionálního významu, a to jsou právě ty, které ČSSD označuje za komerční," řekl ČTK náměstek primátora Radomír Jonáš (ODS). Projekt prosazovaný ČSSD by navíc podle něj výrazně zatížil město i z pohledu provozních výdajů.

 

pondělí 9.10.

Chebská ČSSD měnit kandidátku kvůli odvolání svého lídra nebude.

ČSSD nebude už před volbami měnit svou kandidátku a stahovat z jeho člena svého lídra Tibora Dobrovolného, kterého ve čtvrtek odvolala městská rada z funkce vedoucího majetkoprávního odboru chebské radnice. ČTK to dnes řekl místostarosta Chebu a poslanec ČSSD Pavel Vanoušek.

"Po odvolání pana Dobrovolného jsme o celé věci jednali a rozhodli se, že nebudeme na kandidátce nic měnit. Nechceme vést konfrontační kampaň. Pochybení našeho lídra na radnici nebylo tak závažné," řekl Vanoušek, podle něhož chce ČSSD přesvědčit voliče hlavně svými myšlenkami a cíly. I když podle Vanouška kampaň, která vyvrcholila odvoláním Dobrovolného, ČSSD určitě neprospěje, budou sociální demokraté spoléhat na soudnost voličů. Dobrovolného obvinil ze střetu zájmů Jiří Motičák z ODS. Podle něj Dobrovolný i díky informacím z radnice získal pozemek, o který mělo zájem město. V případu minigolfového areálu zase připravoval smlouvu o bezplatném pronájmu mezi městem a minigolfovým klubem, jehož je místopředsedou.

 

pondělí 9.10.

Především na sociální oblast a vzdělanost sázejí sociální demokraté ve svém volebním programu do komunálních voleb v Olomouci. Voliče chtějí oslovit také obnovou olomouckých parků, vybudováním východní tangenty či rekonstrukcí problémové lokality v ulici Přichystalově.

Za kampaň do olomouckého zastupitelstva hodlají utratit zhruba 300.000 korun. Částí přispějí také kandidáti na předních místech kandidátní listiny. "Zmapovali jsme největší problémy v pěti jednotlivých volebních obvodech města," řekl dnes novinářům lídr kandidátky a kandidát na primátora čtyřiapadesátiletý právník Svatopluk Ščudlík. Podotkl, že osobně hodlá preferovat ve městě rozvoj městské hromadné dopravy.

 

pátek 6. 10.

Hejtmani chtějí mít uzákoněnu možnost promluvit v parlamentu. Moravskoslezský kraj požaduje, aby hejtmani mohli na schůzích Poslanecké sněmovny či Senátu promluvit vždy, když tyto komory parlamentu projednávají návrhy, které se týkají působnosti kraje.

ČTK to dnes řekla krajská mluvčí Šárka Swiderová. Vláda by se tímto návrhem kraje měla zabývat na svém zasedání příští týden ve středu. "Chceme mít jako zástupci krajů, tedy svébytných a silných samosprávních jednotek, možnost říci ve sněmovně své k záležitostem, které se týkají lidí, kteří v našich krajích žijí a ke kterým už mají mnohdy poslanci a vláda daleko," řekl ČTK moravskoslezský hejtman Evžen Tošenovský (ODS), který chce, aby tato možnost byla stanovena zákonem.

Dodal, že v minulosti Poslanecká sněmovna mnohokrát zasáhla do pravomocí krajů. "Většinou tak, že nám omezila nakládání s majetkem, který nám předtím stát svěřil," doplnil Tošenovský. Problematická podle něj byla například debata o zákonu o neziskových nemocnicích.

 

pátek 6. 10.

Jednání pražských radních by se měla otevřít veřejnosti. Shodli se na tom volební lídři sedmi stran při debatě v Městské knihovně, kterou organizovala sdružení Oživení a Arnika.

Otázka však je, v jaké podobě by se lidé o podrobnostech ze zasedání dozvěděli. Jednání radních jsou nyní ze zákona neveřejná. Primátorův náměstek Rudolf Blažek (ODS) by neměl problém s tím, aby byly zpřístupněny záznamy z jednání. "Pražská ODS by to podpořila," řekl Blažek, který první hodinu debaty zastupoval primátora a lídra občanských demokratů Pavla Béma.

Za zveřejňování zápisů se postavil také lídr nyní koaliční ČSSD Petr Hulinský a Jana Ryšlinková, která vede do voleb opoziční SNK-ED. Zástupci některých stran by byli ještě pro větší otevřenost zasedání. Strana zelených by zavedla přenos na internetu, zveřejňování doslovných záznamů a také neschválených usnesení, uvedla jejich představitelka Petra Kolínská.

Podpořili ji Helena Rögnerová (Volba pro město), která hovořila i o videozáznamech, a Marián Hošek (KDU-ČSL). "Je třeba otevřít jednání rady, ať je to v zákoně, nebo ne," řekl Hošek. Také podle Františka Hoffmana (KSČM) by zasedání radních mělo být otevřenější. "Mám jen obavu, že by se všechny problémy začaly diskutovat mimo radu a z rady by se stal hlasovací stroj," podotkl.

 

čtvrtek 5.10.

Zdrženlivé reakce vyvolalo v řadách ODS vyjádření moravskoslezského hejtmana Evžena Tošenovského, který nevyloučil kandidaturu na předsedu ODS - ovšem jen pod podmínkou, že by dosavadní šéf Mirek Topolánek na listopadovém kongresu odstoupil a funkci neobhajoval. Tošenovský se těší ve straně respektu, kraje se ale teď soustředí spíše na nadcházející komunální a senátní volby a nevidí zatím důvod, proč by měl Topolánka vystřídat někdo jiný.

Hejtmani a další regionální politici chtějí také vyčkat, jak dopadne druhý pokus sestavit vládu. Právě výsledek voleb a další jednání o vládě ovlivní pozici premiéra, který chce zůstat v čele nejsilnější strany i poté, co jeho menšinový kabinet nezískal důvěru sněmovny. Oblastní a regionální sněmy, které rozhodnou o kandidátech do vedení, se naplno rozjedou až v listopadu.

 

čtvrtek 5.10.

Karlovarská ODS zatím neví, koho nominuje na místo primátora v případě, že zvítězí v komunálních volbách. Sice se nejčastěji hovoří o jedničce kandidátky a současném náměstkovi primátora Petru Keřkovi, ale ten dnes odmítl novinářům říci, jestli by skutečně nominaci přijal. Zdrženlivá byla i náměstkyně primátora Monika Makkiehová, která je na kandidátce ODS na druhém místě.

 

čtvrtek 5.10.

Pořádání olympijských her není podle SNK Evropských demokratů (SNK ED) finančně výhodné. Příkladem jsou hry pořádané v Aténách a připravované hry v Londýně. Také proto se SNK ED rozhodli, že nebudou podporovat případnou kandidaturu Prahy na pořádání letní olympiády.

"Je to politické ne, ale je odpovědné," řekla dnes novinářům předsedkyně strany Jana Hybášková. SNK ED poukazují na to, že města si vždy nechávají zpracovávat studie před pořádáním her a po nich. Aténské hry pořádané v roce 2004 měly stát podle původních odhadů asi 62 miliard korun, nakonec byly náklady skoro pětinásobné, uvedla Jana Ryšlinková, která je lídrem kandidátky do pražského zastupitelstva.

Ani chystané hry v Londýně v roce 2012 se podle SNK ED samy nezaplatí; Británie proto plánuje celostátní olympijskou loterii a londýnská radnice chce zavést místní olympijskou daň. Zástupkyně SNK ED také poukázaly na to, že letní olympiáda v Pekingu už má rozpočet 530 miliard korun a obyvatelé Montrealu spláceli hry konané v roce 1976 až do letošního roku.

 

čtvrtek 5.10.

Olomoučtí lidovci slibují, že po volbách rozšíří tramvajovou trať. Rozšíření tramvajové trati do dalších místních částí Olomouce, vznik konzervatoře či přestěhování tramvajového depa patří mezi hlavní priority lidovců, kterými chtějí oslovit Olomoučany v letošních podzimních komunálních volbách. Stejně jako jejich konkurenti z ostatních politických stran prosazují také nová protipovodňová opatření, stavbu multifunkční haly či vznik nových parkovacích míst ve městě. Na rozdíl od jiných parlamentních stran však kvůli volbám nechystají žádné mítinky. Na kampaň organizace vynaloží 40.000 korun, zbytek dají sami kandidáti. "Voliče budeme oslovovat prostřednictvím plakátů v tramvajích a letáčků po jednotlivých volebních obvodech. Nechystáme žádný mítink na náměstí, komunikovat s lidmi budeme přímo v místních částech," řekl dnes novinářům lídr KDU-ČSL do olomouckého zastupitelstva Ladislav Šnevajs.

 

středa 4.10.

Informace k podzimním volbám jsou k dispozici i v cizích jazycích. Cizinci, kteří mají trvalý pobyt v Česku, mohou získat informace o způsobu hlasování v komunálních volbách i ve své mateřštině. Uveřejnilo je ministerstvo vnitra na svých internetových stránkách.

I když z cizinců budou moci hlasovat jen občané členských zemí EU, informace jsou uvedeny také v bulharštině, chorvatštině, ruštině a ukrajinštině. Jedná se o jazyky národnostních menšin, které v Česku žijí, řekl dnes ČTK Petr Vorlíček z ministerstva vnitra. Připomněl, že podle volebního zákona jsou povinni takovéto cizojazyčné informace zveřejnit starostové obcí, kde podíl občanů jiné než české národnosti přesahuje deset procent.

Informace k volbám si na http://www.mvcr.cz/volby/index.html mohou v rodném jazyce přečíst také Romové, ne však Vietnamci. Vietnamská komunita totiž nesplňuje všechny podmínky podle zákona o národnostních menšinách, vysvětlil Vorlíček. Cizojazyčné informace byly k dispozici už delší dobu, například předloni při volbách do Evropského parlamentu a krajských volbách.

 

středa 4.10.

Vedení pražská ODS uvažuje o dostavbě Staroměstské radnice. Chce, aby na studii byla vypsána mezinárodní architektonická soutěž.

"Staroměstské náměstí si pohledově užíváme jen ze tří čtvrtin. Jedna jeho část prostě chybí a místo ní je nevzhledný prostor," uvedl primátor a lídr ODS v Praze Pavel Bém. Chce vytvořit skupinu odborníků, která začne připravovat zadání soutěže. Podle Béma by mohl v jejím čele stát uznávaný historik umění Jiří Kotalík.

"Uvědomujeme si, že by to byla podstatná změna, kterou nechceme podniknout bez důkladné přípravy," pokračoval primátor. Mezi odborníky podle něho panuje shoda v tom, že radnice by se dostavět měla. "Jen zatím nelze hovořit o nějakém převládajícím názoru nebo vizi," dodal Bém. Soudí, že v dostavěné části radnice by mohla být galerie moderního umění.

 

středa 4.10.

Pražská ODS bude usilovat o to, aby v Praze působila jedna policie. Takzvaná metropolitní policie by měla vzniknout sloučením městské, pořádkové a dopravní policie. Měla by asi 6000 příslušníků.

Občanští demokraté soudí, že by se sjednocením policií zvýšila v metropoli bezpečnost, řekl novinářům na dnešní předvolební tiskové konferenci pražský primátor a lídr kandidátky ODS Pavel Bém. Představitelé města podle něho sice nesou za bezpečnost odpovědnost, mají však přímý vliv jen na strážníky. "Dvojí řízení přináší velké potíže a ve svém důsledku snižuje efektivitu zásahů strážníků i policistů," uvedl primátor. Metropolitní policii by měl řídit primátor, dodal jeho náměstek pro bezpečnost Rudolf Blažek (ODS).

Metropolitní policie by podle ODS měla zajišťovat veřejný pořádek, bezpečnost lidí a majetku a řídit dopravu. "Neměla by na starost vyšetřování trestných činů nebo dopravních nehod," řekl Blažek. Ke zřízení jedné policie by musel být schválen nový zákon.

 

úterý 3. 10.

Chebská ČSSD se dnes jednoznačně postavila za Tibora Dobrovolného, vedoucího majetkoprávního odboru chebské radnice a lídra kandidátky ČSSD do komunálních voleb. Členové ODS jej obviňují ze střetu zájmů a sepisují petice za jeho odvolání.

Narčení jsou ale podle ČSSD neodůvodněná, řekl dnes novinářům předseda chebské ČSSD Jakub Pánik. Jiří Motičák z ODS poukázal na to, že Dobrovolný získal pozemek, o který mělo zájem město, a že připravoval smlouvu mezi městem a minigolfovým klubem, jehož je místopředsedou.

Oboje Motičák považuje za střet zájmů. "Jsem přesvědčený, že pan Dobrovolný pochybil. I v kodexu úředníka, který na radnici platí, je, že úředník nesmí připustit, aby se dostal do střetu zájmů," řekl dnes ČTK Motičák. Dobrovolný si je naopak jist, že právní odbor radnice prokáže, že nepochybil. "Nemám důvod odstupovat z funkce a podlehnout tlaku nepravdivých obvinění," řekl Dobrovolný. Rozhodně odmítl, že by v obou věcech získal díky informacím z radnice jakýkoliv prospěch.

 

úterý, 3. října

Senátor Jiří Zlatuška dnes opět obvinil dva brněnské radní za ODS z korupce při směně domu Jalta. Vyzval je, aby částku, kterou podle něj za nevýhodnou směnu získali, věnovali na dobročinné účely. Zlatuška, který kandiduje do brněnského zastupitelstva jako lídr uskupení Brno 2006, tak vyostřil spor, kvůli němuž na něj radní Petr Paulczyňski a Leo Venclík podali minulý týden žalobu. Oba nyní zvažují, že podají i trestní oznámení kvůli pomluvě.

Občansko-právní žalobu podali radní kvůli článku uveřejněném počátkem srpna na serveru Neviditelný pes. Zlatuška v něm  brněnské radní nařkl z korupce. Při směně domu Jalta na brněnském dominikánském náměstí za jiné městské domy podle něj Brno přišlo o 50 milionů až 100 milionů korun.

"Původně jsem chtěl trestní oznámení za pomluvu podat až po volbách, protože pan senátor Zlatuška dál veřejně lže, učiním tak dřív," řekl dnes Venclík ČTK. Podobně reagoval i Paulczyňski.

Podle něj jde o součást předvolební kampaně a nekorektní politický boj. Totéž ale tvrdí Zlatuška o žalobě podané proti jeho osobě. Radní se snaží věcný problém za stamilionové škody, ze kterou nesou spoluodpovědnost, převést na osobní antipatie, řekl senátor. Podle něj měli oba radní nějaký podíl ze stamilionového zisku podnikatele Miroslava Lakeše, který Jaltu s městem vyměnil za tři domy v centru města, pozemky a osmnáctimilionový doplatek.

Venclík takové nařčení odmítl. Zlatuška si podle něj ani nezjistil, jak schvalovací proces funguje. "Jako předseda majetkové komise ji mohou pouze svolat, odvolat a řídit, můj hlas má stejnou váhu jako hlas ostatních členů," zdůraznil Venclík. To, že město objekt získalo, považuje za správné, se způsobem, jakým jej získalo, ale prý nesouhlasil.

Směna byla už dříve napadena trestním oznámením jako nevýhodná a ovlivněná korupcí. Transakcí se proto zabývala i policie, případ ale odložila.

 

úterý 3. 10.

SNK- ED svitla naděje, že se dostanou k penězům z voleb v roce 2002. Ministr financí Vlastimil Tlustý (ODS) je prý ochoten vyplatit SNK Evropským demokratům peníze za mandáty, které tato strana získala v pražských komunálních volbách ve zmíněném roce.

Uvedl to dnes týdeník Euro na svých internetových stránkách. Strana žádá peníze neúspěšně čtyři roky, ministerstvo pod vedením Bohuslava Sobotky (ČSSD) je navzdory soudním rozhodnutím ale odmítalo dát. Strana se proto podle své předsedkyně Jany Hybáškové obrátila v polovině září na Tlustého se žádostí o opravné řízení k rozhodnutí rozkladové komise ministerstva, na jehož základě Sobotka odmítal příspěvky vyplatit.

Nevyplacený příspěvek za 15 pražských mandátů Evropských demokratů představoval téměř 12 milionů korun, s úroky z prodlení nyní dosáhl téměř 15 milionů. Ministerstvo financí zatím zadržovalo příspěvek s tvrzením, že zákon umožňuje výplatu pouze stranám a hnutím, ale Evropští demokraté kandidovali jako sdružení.

 

pondělí 2. 10.

Největší zaměstnavatelské svazy - Svaz průmyslu a dopravy a Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů - přeruší až do ukončení senátních a krajských voleb veškerá jednání s odborovou centrálou Českomoravské konfederace odborových svazů. Důvodem jsou podle generálního ředitele Svazu průmyslu Zdeňka Lišky politická prohlášení a předvolební ambice některých odborových vůdců.

Předseda ČMKOS Milan Štěch ČTK řekl, že naopak není tajemstvím propojení Svazu průmyslu s ODS. "Někteří odboroví vůdci se snaží zneužít věcné problémy trápící naše spoluobčany ke zpolitizování a vytvoření negativní atmosféry. Jsme přesvědčení, že tato snaha vyplývá z kandidatury některých představitelů odborů v senátních volbách. Podle našich informací se odbory snaží vehnat lidi do ulic pod jakoukoli záminkou," uvedl Liška.

 

pondělí 2. 10. Brněnská ČSSD obvinila volební tým senátora Jiřího Zlatušky, že přelepuje její plakáty svými propagačními materiály. Jde o plakátovací plochy v Brně-Řečkovicích, které si ČSSD před komunálními volbami pronajala od firmy Rengl. Společnost proto podala trestní oznámení na konkrétní podezřelou osobu, řekl dnes ČTK její ředitel Jaroslav Rengl. Člen Zlatuškova týmu Milan Hamerský odpovědnost za údajný černý výlep odmítá.  

pondělí 2. 10.

ODS v Praze 1 vloží do kampaně před volbami do zastupitelstva první městské části kolem tří milionů korun. Podle jejího lídra Petra Hejmy je to předběžný rozpočet.

Nejsilnější opoziční strana v zastupitelstvu Prahy 1 SNK-ED dá do kampaně peněz mnohem méně. Bude to 150.000 až 200.000 korun, řekl dnes ČTK předseda pražské organizace SNK-ED Tomáš Homola. "V roce 2002 jsme kampaň dělali za stejné peníze a byla viditelná," uvedl Homola. Na částku na agitaci se složili současní zastupitelé z letošních odměn za výkon mandátu a senátor a zastupitel Martin Mejstřík, který je na druhém místě kandidátky SNK-ED v Praze 1, uvedl.

Před čtyřmi lety se Mejstřík stal zastupitelem za Iniciativu pražských občanů (IPO). Občanští demokraté očekávají, že ve volbách do zastupitelstva Prahy 1 získají přes 40 procent hlasů. "Uvidíme, jaká bude realita," řekl Hejma. Před čtyřmi lety hlasovalo pro ODS do zastupitelstva první městské části 32 procent voličů, strana měla 13 zastupitelů z 33. Na radnici vládne s KDU-ČSL a ČSSD.

 

pondělí 2. 10.

Koalice KDU-ČSL s nestraníky by chtěla získat ve volbách do pražského zastupitelstva pět až osm křesel. Do předvolební kampaně vloží méně než milion korun, řekl dnes novinářům předseda pražských lidovců a volební lídr Marián Hošek.

Po minulých volbách má KDU-ČSL v zastupitelstvu jeden mandát. "Nabízíme kvalitní lidi a program," uvedl Hošek. Na předních místech kandidátky jsou dále bývalý zastupitel a poslanec Vladimír Říha, zastupitel Prahy 12 Tom Philipp, zastupitelka Prahy 14 Zuzana Jelenová a starosta Křeslic Antonín Zápotocký.

Podle Hoška jsou to manažeři, z nichž každý by mohl působit v městské radě. Pražští lidovci s nestraníky vstupují do volebního souboje s heslem Praha vstřícná rodině. Místo možné kandidatury na pořádání letní olympiády, o které uvažuje radniční koalice ODS a ČSSD, chtějí stavět byty pro mladé lidí a seniory. Chtějí také levnější hromadnou dopravu, aby podle Hoška mohla konkurovat automobilům. Lidovci s nestraníky v programu také slibují to, že se budou snažit zlepšit a rozšířit služby pro seniory. "Radniční koalice nevěnuje pozornost tomu, že Praha stárne," řekl Hošek.

Volební lídr kritizoval koalici ODS a ČSSD, která v Praze vládne osm let, podle Hoška s tichou podporou KSČM. "Je to pevný, ale nepřirozený svazek dvou odlišných politických koncepcí. Dlouhodobý svazek tohoto typu poškozuje hlavní město Prahu," zdůraznil.

 

pondělí 2. 10.

Kampaň před podzimními volbami bude levnější, než ta před červnovými volbami. Po vypjaté a nákladné kampani před letošními volbami do Poslanecké sněmovny se pomalu rozjíždí další předvolební kolotoč - tentokrát před komunálními volbami a volbami do jedné třetiny Senátu.

V porovnání se sněmovními volbami bývá již tradičně tato kampaň více decentralizovaná a regionální organizace stran či jednotliví senátní kandidáti mají větší volnost. Týká se to i financování kampaně, například v případě senátních voleb si kandidáti často shánějí sami sponzory nebo investují vlastní peníze.

Podle zatím známých informací hodlá ODS utratit za kampaň 50 milionů korun. Sociální demokraté dosud konkrétní částku neuvedli, ale podle výroku předsedy strany Jiřího Paroubka v rozhovoru pro internetový server Aktuálně.cz dala ČSSD na kampaň třikrát více než před čtyřmi lety, což by odpovídalo zhruba částce, kterou chce investovat ODS.

Komunisté hodlají utratit 4,5 milionu korun a Strana zelených plánuje nepřekročit hranici deset milionů. Lidovci podle jejich mluvčího Ondřeje Jakoba ponechávají podobu kampaně na regionálních organizacích a senátních kandidátech - na propagaci svých kandidátů vyčlenila KDU-ČSL 1,5 až dva miliony korun. Na rozdíl od voleb do sněmovny nedostanou tentokrát úspěšné strany peníze přímo za voličské hlasy, ale mohou inkasovat pouze roční příspěvek 900.000 korun za mandát senátora a 250.000 korun za každého člena zastupitelstva hlavního města Prahy. Praha je totiž zároveň samostatným krajem a za krajské zastupitele mají strany na pravidelný příspěvek nárok.

 

pondělí 2. 10.

Ve volbách do Senátu se prosazuje ODS, nedaří se komunistům. Z dlouhodobého hlediska vyhovuje většinový volební systém senátních voleb nejvíce ODS, jejíž klub je stabilně nejsilnější frakcí v horní komoře. Naopak na rozdíl od sněmovny má v Senátu velmi malé zastoupení KSČM.

V posledních letech se v senátních volbách stále častěji prosazují kandidáti neparlamentních uskupení, případně nezávislí kandidáti.

Přehled výsledků dosavadních řádných voleb do Senátu Parlamentu České republiky:

1996 ---- V prvních volbách v listopadu 1996 se volilo všech 81 senátorů. Nejsilnější zastoupení získala ODS (32 senátorů), následovaná ČSSD (25), KDU-ČSL (13) a ODA (sedm). Mandát také získali dva komunisté, Pavel Heřman (na kandidátce DEU jako nezávislý) a Richard Falbr (nezávislý s podporou ČSSD).

1998 ---- Poprvé se volilo do jedné třetiny Senátu, tedy ve 27 obvodech. Nečekaně uspěla nově utvořená čtyřkoalice KDU-ČSL, US, ODA a DEU, která získala 13 mandátů. ODS získala devět křesel, ČSSD tři a KSČM dvě. Nejvíce senátorů měla po volbách opět ODS, následovaná ČSSD.

2000 ---- V listopadu 2000 jasně zvítězila čtyřkoalice (17 mandátů), její senátoři však společný klub nevytvořili a zanedlouho se navíc toto uskupení rozpadlo. ODS získala osm mandátů, ČSSD jeden a do Senátu byl zvolen také nezávislý Jaroslav Kubín. Nejsilnější frakcí disponovala i nadále ODS, následovaná lidovci.

2002 ---- Nejúspěšnější byla ODS (devět mandátů), druhá skončila ČSSD (sedm mandátů). Pouze jednoho senátora získaly KDU-ČSL, US-DEU a KSČM. Volby charakterizoval nástup neparlamentních stran a nezávislých kandidátů, kteří získali celkem osm mandátů. Nejsilnější zastoupení v Senátu si udržela ODS.

2004 ---- Suverénně zvítězila ODS se ziskem 18 z 27 mandátů. KDU-ČSL získala tři mandáty a po jednom mandátu US-DEU, KSČM, Evropští demokraté, Strana zelených, SNK sdružení nezávislých a hnutí Nezávislí. Zcela naprázdno vyšli z voleb sociální demokraté. Senátu tak momentálně dominuje sedmatřicetičlenný klub ODS.

 

pátek 29. 9.

Policisté z Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality si ve středu na radnici v Krupce na Teplicku vyžádali zápisy z jednání zastupitelstva, jeho komisí, rady města a další dokumenty za letošní rok. Novináře o tom na tiskové konferenci informoval starosta města Milan Puchar. Protikorupční policie podle něj chtěla například i seznam stavebních zakázek a dokumenty, které se týkají městských společností Sport Krupka a Energie Krupka. Mluvčí protikorupční policie Dana Vokráčková dnes odmítla podávat k případu jakékoli informace.

Toto právo si vyhradilo Okresní státní zastupitelství v Ústí nad Labem. Státní zástupce Pavel Kaláb, který to má na starosti, má dnes ovšem dovolenou.

Radní Krupky netuší, k čemu policie dokumenty potřebovala. "Zřejmě chtějí prošetřit, zda město hospodaří transparentně. Podnět se může týkat i zadávání veřejných zakázek. To ale ve městě probíhalo vždy transparentně, jak potvrdilo ministerstvo pro místní rozvoj i finanční úřad," uvedl místostarosta města Zdeněk Matouš s tím, že policie vyšetřuje radnici zřejmě na základě  anonymního oznámení.

Puchar uvedl, že na radnici přišlo ve středu asi šest detektivů. Úřad jim poskytl kopie dokumentů a policisté zabavili i harddisk ze starostova počítače. Starosta se domnívá, že celá záležitost má politický podtext a souvislost s říjnovými komunálními volbami.

"Může to odradit i potenciální investory a město kvůli tomu může přijít o peníze," uvedl Puchar.

 

pátek 29. 9.

V komunálních volbách v Praze má největší šance ODS. Hlas by jí nyní dalo 46 procent lidí, což oproti minulým volbám v roce 2002 je o 11 procent více.

Lépe než před čtyřmi lety by dopadla i ČSSD, kterou by podpořilo 17 procent dotázaných. V roce 2002 to bylo 14,6 procenta.

Vyplývá to ze zářijového průzkumu společnosti SC&C pro LN.

Nejvýraznější vzestup by nyní zaznamenala Strana zelených. Nyní by ji volilo 12 procent lidí, před čtyřmi lety získala v koalici se SNK a Stranou pro otevřenou společnost pět procent.

Pohoršili by si komunisté, místo deseti procent hlasů by získali jen šest. Zhruba stejné preference jako před čtyřmi lety má KDU-ČSL, které by dala hlas čtyři procenta voličů. Tolik by dostali i SNK Evropští demokraté.

 

čtvrtek 28.9.

Starosta Veverské Bítýšky na Brněnsku František Černý kandiduje v říjnových komunálních volbách jako jednička nezávislých kandidátů ve dvou obcích. Dnes na to upozornili opoziční zastupitelé z ODS. V Bítýšce má Černý trvalé bydliště, v nedalekých Chudčicích podle místních bydlí, řekl ČTK zastupitel Miloš Ráb. Černý ČTK řekl, že kandidatura ve dvou obcích je jeho soukromé rozhodnutí a nemusí ho vysvětlovat.

Starosta také uvedl, že v Chudčicích nebydlí, má tam jen dům po rodičích. Žije v Bítýšce, kde má i trvalé bydliště. "Já můžu bydlet kde chci, třeba v Brně nebo v Praze," doplnil. Starostce Navrátilové i zastupiteli Rábovi vzkázal, aby řešili své vlastní problémy.

Platná nakonec bude jen Černého kandidatura v místě trvalého bydliště. Pokud by chtěl bojovat o hlasy voličů v Chudčicích, musel by si tam nejpozději 48 hodin před volbami nahlásit trvalé bydliště. "Byli jsme kvůli tomu na statistickém úřadě, tam byli všichni překvapení a tvrdili, že se s něčím takový ještě nesetkali," uvedla starostka Chudčic Helena Navrátilová. Jaký zvolí postup, však Černý nechtěl komentovat.

Podle občanských demokratů teď Černý sedí v podstatě na dvou židlích. Stále šéfuje radnici v Bítýšce, zároveň si ale buduje pozice v Chudčicích. "Když byly letos povodně a potřebovali jsme sehnat pana starostu, nemohli jsme se ho dopátrat. Nakonec se zjistilo, že byl na zastupitelstvu v Chudčicích," uvedl Ráb. "Žádnou pozici si nikde nedělám. Předem není nikdy jisté, jak vše dopadne," brání se Černý.

 

středa 27.9.

Tři politické strany, které se chtějí ucházet v Kosmonosích o hlasy voličů v komunálních volbách, vystupují proti stavbě provozu plazmového zplynování biomasy. Obec je jedním z míst ve středních Čechách, kde investor o stavbě spalovny uvažuje. O konkrétní lokalitě ale zatím rozhodnuto nebylo. Podle investora jsou prohlášení proti stavbě předčasná. ČTK to zjistila z článků v kosmonoských městských novinách a z vyjádření zástupce investora.

"Zatím to není vůbec na pořadu dne a nejsme dosud ve fázi, že bychom někam pokročili dále a mohli říci jasně, co bude. Zatím nepadlo žádné rozhodnutí," řekl dnes ČTK Bohumil Bílek ze společnosti Solena, která na přípravě investice spolupracuje. Potvrdil dřívější informaci, že Kosmonosy patří spolu s několika dalšími lokalitami ve středních Čechách mezi nejvhodnější. O konečném výběru lokality by se mělo rozhodnout do konce roku.

ODS, ČSSD i KDU-ČSL v koalici se Stranou zelených v Kosmonosích řadí nesouhlas s umístěním plazmové spalovny na území města mezi svá hlavní předvolební hesla, která zveřejnily mimo jiné v posledním čísle městských novin Kosmonoský horizont.

 

středa 27.9.

Kandidáti do Senátu ve volebním obvodě číslo 2 na Sokolovsku postupně startují volební kampaň. Pět ze sedmi kandidátů připravilo ke své prezentaci i vlastní webové stránky, vyplynulo z dnešního průzkumu ČTK.

Bez vlastních webových stránek je Petr Zahradníček z koalice SNK-ED a Konzervativní strany a Milan Gebouský ze Strany zelených. "Ne že bych prezentaci na webu podceňoval, ale tvorba webu chvíli trvá a přiznávám, že jsme s přípravami začali trochu pozdě," uvedl Gebouský.

 

středa 27.9.

Do říjnových komunálních voleb půjde KDU-ČSL v Pardubicích společně s nestraníky pod názvem Koalice pro Pardubice. Spolu s nečleny strany kandidují lidovci i ve všech osmi městských obvodech. Jak dnes uvedla na tiskové konferenci vedoucí kandidátky do městského zastupitelstva Jana Tomšů, hlavní důraz klade uskupení na rodinnou a sociální politiku města.

KDU-ČSL uspěla v koalici v krajských volbách, nyní chce spojenectví vyzkoušet v soutěži o mandáty v Pardubicích. Před čtyřmi lety lidovci ve městě neuspěli, z 39 zastupitelských křesel obsadili pouze dvě a dostali se do opozice.

 

úterý 26.9.

Brněnský krajský soud zamítl návrh na zrušení registrace kandidátní listiny Občanského demokratického sdružení Zlín (ODSZ) pro podzimní komunální volby ve Zlíně. Návrh podala strana SNK Evropští demokraté (SNK ED). Soud již dříve zamítl i obdobnou žádost zlínské ODS.

"Trváme na tom, že situace je pro voliče matoucí," řekl dnes ČTK předseda SNK ED ve Zlínském kraji Stanislav Polčák. Podle mluvčího volebního štábu ODS ve Zlíně Ondřeje Kapusty jde o parazitování na značce ODS. Obě strany přitom již v minulosti poukázaly na to, že ODSZ vznikla na objednávku jiného politického subjektu.

Volební lídr kandidátky ODSZ Jaroslav Mikulenčák to odmítá. ODSZ se však netají tím, že odkaz na ODS v názvu strany je záměrný. Hlavním důvodem založení strany byly údajně spory uvnitř zlínské ODS a její nedávné rozštěpení na dvě sdružení. "Vadí nám nekonsolidovaná, neefektivní a nejednotná politika ODS ve Zlíně a hádky uvnitř strany," řekl již dříve Mikulenčák.

 

úterý 26.9.

Policie obvinila z trestného činu maření přípravy a průběhu voleb dva muže ze Sokolova. Podezřívá je, že zmanipulovali volební kandidátku Strany nezávislých demokratů do městského zastupitelstva v Sokolově, píše dnešní Právo. Mužům hrozí až tři roky vězení.

"Do kandidátní listiny napsali osobní údaje lidí, kteří o tom neměli ani tušení, a podepsali je tam. Kandidátku potom nechali zaregistrovat," řekl Právu policejní mluvčí.

Podle policie tvořily "mrtvé duše" většinu z osmnáctičlenné kandidátky. Falešnou kandidátku už vedení strany stáhlo.

 

 

Právě se děje

Další zprávy