Pod Kubicem končí další náměstek, třetí za dva dny

Domácí ČTK Domácí, ČTK
27. 4. 2011 16:52
Z úřadu po dohodě odchází František Vavera, který řídil veřejnou správu a legislativu
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Už jen jediný náměstek z éry exministra Radka Johna zůstává ve vedení resortu, který strany vládní koalice svěřily do rukou Jana Kubiceho.

Po dohodě s ním skončil dosavadní náměstek pro veřejnou správu a legislativu František Vavera. V úterý nový ministr odvolal jak prvního náměstka Jaroslava Salivara, tak státního tajemníka a náměstka zodpovědného za ekonomiku Jiřího France.

Svůj odchod už dříve oznámil i Michal Moroz, který má zamířit na úřad vlády pod křídla svého dřívějšího šéfa a nyní vicepremiéra pro boj s korupcí Radka Johna.

Právě Johnův nový úřad a jeho faktické založení měl náměstek František Vavera na starosti.

Do funkce náměstka ministra vnitra jej nominovaly Věci veřejné, podle MF Dnes byl "neformálním konzultantem" bezpečnostní agentury ABL. Vavera to ale popřel. "Nikdy jsem pro tuto společnost formálně ani neformálně nepracoval. Je to lež," uvedl v Lidových novinách.

Vedení ministerstva se v následujících dnech téměř kompletně obmění. Jediným "starým" náměstkem zůstal Viktor Čech, který je policejním ombudsmanem a náměstkem pro zahraniční styky.

Ještě ve čtvrtek před Velikonocemi Kubice masivní personální změny spíš odmítal. "Alespoň v počátku," řekl.

Kubice čistky nechtěl

Kubice také dopředu avizoval, že čistky na vysokých místech v policii v prvních dnech po nástupu nechystá.

"Ty lidi musím nejprve poznat. Přišlo by mi nevkusné přijít a hned rozpoutat nějaké čistky," řekl Kubice na dotaz Aktuálně.cz, zda je s jeho příchodem ohrožen například nový policejní prezident.

Dlouholetý elitní policejní důstojník Kubice šokoval svou rodinu i kolegy, když se rozhodl kývnout na nabídku Petra Nečase a stát se ministrem vnitra. Tím spíš, že před třemi lety odcházel po bezmála dvaceti letech ze státní správy znechucený a s přesvědčením, že politici proti té nejvážnější kriminalitě spojené s politikou ve skutečnosti bojovat nechtějí.

 

Právě se děje

Další zprávy