Po operaci kyčle zůstane prezident 10 dní v nemocnici

Svatava Suchardová, Michal Pavec
3. 6. 2008 14:05
Klaus je při vědomí, zákrok byl bez komplikací
Václav Klaus jako čestný host u lidovců.
Václav Klaus jako čestný host u lidovců. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Prezident Václav Klaus má za sebou úspěšnou operaci kyčelního kloubu. Zákrok podstoupil v úterý dopoledne v pražské fakultní nemocnici na Bulovce.

Lékaři mu kyčelní kloub vyměnili necelý den poté, co nastoupil do nemocnice. "Pan prezident trpěl bolestmi, které si vyžádaly výměnu kloubu za náhradu. Vpravili jsme mu necementovaný model, který je vhodný pro mladší pacienty a sportovce," uvedl přednosta ortopedické kliniky Pavel Dungl.

Necementované náhrady jsou speciálně konstruovány tak, aby mohly být vloženy do kosti bez použití cementu. Kost pak do upraveného povrchu kovového implantátu prorůstá. Používat se začaly na konci sedmdesátých let minulého století. Odborníci mají za to, že tyto náhrady mají delší životnost.

Výměna kyčelního kloubu v názorné grafice, jíž zákrok vysvětluje Nemocnice České Budějovice.
Výměna kyčelního kloubu v názorné grafice, jíž zákrok vysvětluje Nemocnice České Budějovice. | Foto: Repro Aktuálně.cz

Operace Václava Klause podle Dungla proběhla standardně: "Krevní ztráty byly přiměřené zákroku. Pooperační stav je uspokojivý, prezident je při vědomí," doplnil Dungl.

Pokud půjde vše dobře, měl by Václav Klaus už zítra zkusit na nohu stoupnout. V nemocnici si podle odhadu lékařského týmu poleží deset dní, pak jej čeká následná rehabilitace. Kvůli té už hlava státu dříve sdělila, že nepojede na olympijské hry v Pekingu.

"Václav Klaus se cítí dobře. O jeho stavu budeme veřejnost pravidelně informovat," sdělil prezidentův mluvčí Radim Ochvat.

Nástup do nemocnice na Bulovce oznámil Klaus na včerejší tiskové konferenci, poté odjel na předoperační vyšetření.

Ačkoliv ho čekal lékařský zákrok, neslo se jeho včerejší setkání s novináři v uvolněné atmosféře. Prezident například v nadsázce řekl, že se díky nástupu nového tiskového mluvčího konečně zbavil Petra Hájka.

Dotkl se také aktuálních politických témat - odsoudil aktivisty hladovějící kvůli plánované výstavbě radarové základny a prohlásil také, že bude zodpovědně platit poplatky u lékaře.

 

Právě se děje

Další zprávy