Klaus označil hladovku proti stavbě radaru za vydírání

mp, hra
2. 6. 2008 12:14
Prezident jde do nemocnice na operaci kyčle
Setkání prezidenta s novináři dnes vládla neobvykle uvolněná atmosféra
Setkání prezidenta s novináři dnes vládla neobvykle uvolněná atmosféra | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Kvůli plánované operaci kyčelního kloubu nastupuje prezident Václav Klaus tento týden do pražské nemocnice Na Bulovce. Na tiskové konferenci přesto hýřil dobrou náladou a nešetřil vtipy.

Hlava státu svolala novináře nejen kvůli operačnímu zákroku, ale představila i nového mluvčího Hradu, kterým se stal Radim Ochvat - někdejší spolupracovník premiéra Mirka Topolánka a programový ředitel několika ostravských rádií.

Ochvat ve funkci střídá dlouholetého Klausova mluvčího Petra Hájka. "Po pěti letech se nám konečně podařilo zbavit se pana Hájka," uvedl v nadsázce prezident.

"Jak už to obvykle bývá, povýšili jsme ho," dodal s úsměvem.

Hájek bude od června zástupcem ředitele Kanceláře prezidenta republiky pro oblast komunikačních a kulturních strategií Pražského hradu. Stane se tedy pravou rukou kancléře Jiřího Weigla.

Klaus: Některým politikům hladovka prospěje

Více prostoru k otázkám tentokrát dostali i novináři, kterým většinou moderátor konferencí Petr Hájek nedával příliš šancí prezidenta zpovídat. Dostalo se tak zejména na aktuální dění v České republice.

Střídání stráží. Dnes bylo ještě více vidět Petra Hájka, příště už tiskové konference povede Radim Ochvat (vzadu)
Střídání stráží. Dnes bylo ještě více vidět Petra Hájka, příště už tiskové konference povede Radim Ochvat (vzadu) | Foto: Ludvík Hradilek

Klaus například odmítl přijmout hladovějící aktivisty Tamáše a Bednáře, kteří mimo jiné žádají referendum o stavbě americké radarové základny v Česku. Hladovku označil za vydírání a nástroj nepatřící do demokratického režimu.

Vyjádřil se také k iniciativě sociálních demokratů, kteří se na protest proti americkému radaru chtějí střídat v hladovění.

Připojení k takové akci považuje Klaus za absurdní. "I když některým politikům by to určitě prospělo," zavtipkoval Klaus na účet socialistů. Pak ale dodal, že jemu samotnému by hladovka - alespoň z redukčních důvodů - také neuškodila.

Poplatky a pnutí v ODS? Bez komentáře

K plánovanému koaličnímu jednání o zdravotnických poplatcích se hlava státu vyjadřovat nechtěla. Klaus nicméně zdůraznil, že sám za vyšetření u lékaře platit určitě bude.

Prezident také odmítl cokoliv říct k vnitrostranickému pnutí v ODS způsobené především aktivitami poslance Vlastimila Tlustého.

 

Právě se děje

Další zprávy