Po ODS řeší i socialisté podvody s černými dušemi

Martina Machová Martina Machová
7. 12. 2009 13:00
Na severu Čech řeší, kdo může za podivný pokus o hromadný vstup do strany
Petr Benda se svou favoritkou na poslankyni Kateřinou Brožovou. Ta nakonec kandidaturu vzdala
Petr Benda se svou favoritkou na poslankyni Kateřinou Brožovou. Ta nakonec kandidaturu vzdala | Foto: Martina Machová

Praha - Předseda sociálních demokratů v Ústeckém kraji Petr Benda odmítl, že by organizoval hromadný účelový vstup nových členů do strany.

Nábor takzvaných černých duší je způsobem, jak proti duchu, avšak formálně v souladu se stanovami ovládnout či ovlivnit dění ve straně. Stejný problém jako socialisté řešila před svým kongresem například ODS.

Podezření na účelový nábor členstva vznikl kromě jiného v sobotu v Bílině, kde chtělo řady socialistů posílit naráz 92 lidí, přičemž v bílinské buňce ČSSD do té doby bylo jen 36 členů.

Deník Aktuálně.cz byl této schůzi sociálních demokratů přítomen a podrobně v reportáži popsal, jak bílinští straníci nové duše odmítli a přijali jenom tři ze zájemců o členství.

Já nic, já respektuji

Mezi lidmi, které zasloužilí straníci z bílinského náboru podezřívají, bylo právě jméno krajského předsedy Petra Bendy.

"S touto situací nemám nic společného a plně respektuji kompetence místní organizace, která o jejich nepřijetí či přijetí rozhodla," stojí v stanovisku, jež rozeslal v pondělí ráno Petr Benda mediím.

Benda byl také pětkou na stranické kandidátce do sněmovních voleb a dosud je pravděpodobné, že jí po zrušení letošních voleb zůstane i napřesrok, kdy se hlasování musí podle ústavy opravdu uskutečnit. 

Můj přítel Paroubek  

Benda patří v sociální demokracii mezi spojence předsedy Jiřího Paroubka, který kandidátku na Ústecku vede.

Jeho tým dnes k dění v Bílině uvedl, že se stranický šéf obrátí na předsedu Ústřední kontrolní komise ČSSD, aby kauzu vyšetřil.

Jedním dechem toto prohlášení útočí na straníky v Bílině, že podle obdobných "průkazných" informací, na kterých jsou postaveny články o Bendově roli v náboru černých duší, odmítají nové členy přijímat.

Jiří Šlégr s Jiřím Paroubkem vedou kandidátku ČSSD v Ústeckém kraji
Jiří Šlégr s Jiřím Paroubkem vedou kandidátku ČSSD v Ústeckém kraji | Foto: Ludvík Hradilek

Prý nabíral straníky i dříve 

Petr Benda není z účelového náboru lidí podezírán poprvé.

Už v době přípravy krajské kandidátky pro předčasné volby jej straníci obvinili, že si účelově zvyšuje počet členů v teplických organizacích, aby získal ve straně větší vliv.

Právě teplická ČSSD pak prosadila na kandidátku hvězdu seriálu Pojišťovna štěstí Kateřinu Brožovou či zlatého hokejistu z Nagana Jiřího Šlégra, kterého dokonce musely Teplice adoptovat poté, co jej straníci z Litoměřic jako svého kandidáta nepodpořili. 

Benda však i tehdy veškeré spekulace o své roli v pochybných náborech odmítl.

 

Právě se děje

Další zprávy