Po boku Topolánka: Naděje ODS, jež si zakládá na ghetto

Eliška Bártová Eliška Bártová, Kateřina Eliášová, elb, eli
9. 12. 2008 10:48
Tak vidí Davida Vodrážku opozice Prahy 13, které vládne
Kongres ODS: David Vodrážka
Kongres ODS: David Vodrážka | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Životopis Davida Vodrážky působí jako pečlivě dodržovaný kariérní plán. V roce 1998 vstupuje do ODS, o čtyři roky později je ve 31 letech zvolen starostou Prahy 13.
 
Po dalších čtyřech letech - v roce 2006 usedá v zastupitelstvu hlavního města Prahy. K dalšímu postupu na kariérním žebříčku mu stačily už jen dva roky. V uplynulém víkendu byl zvolen prvním místopředsedou ODS.

Do vedení strany tak přibyla zbrusu nová tvář. Lidé v Praze 13 však pana Vodrážku znají už šest let coby starostu pražské části. Jak hodnotí jeho působení na radnici?

Je mladý, ambiciózní a ctižádostivý, shoduje se tamní opozice.

Městská část se pod jeho vedením stala přátelská k podnikatelům a získala za to titul Město pro byznys. Problémy běžných občanů však řeší těžkopádně a pomalu. Prahu 13 tak dál tíží problémy sídliště Velká Ohrada, které by podle některých místních politiků mohlo být na cestě k tomu, že se z něj stane ghetto.

Trable Velké Ohrady

Všichni oslovení opoziční zastupitelé začínají hodnocení Davida Vodrážky velmi podobně. "Je mladý, perspektivní," říká Aleš Mareček (ČSSD). "Je to jeden z nejlepších lidí tamní ODS."

Starosta si pověst sympaťáka získal také tím, že se s občany pravidelně setkával v hospodě u piva ve Stodůlkách.

"Má slušné vystupování a je velmi schopný z hlediska organizačního," popisuje Vodrážku další zastupitel Josef Matoušek (SZ). "Jenže neumí rozlišit, co je důležité a co ne."

Podle opozičních zastupitelů dává starosta přednost velkým projektům, které mu pomohou zviditelnit se, zatímco problémy řadových občanů ho nezajímají. 

Největší kritika na hlavu starosty Vodrážky padá v souvislosti se sídlištěm Velká Ohrada. Problémy spojené s životem v panelákovém ghettu jsou častým tématem jednání zastupitelstva.

Opozice vytýká radnici, že situaci na zanedbaném sídlišti neřešila a že místo toho usiluje o rozsáhlou výstavbu zcela nové aglomerace - tzv. Západního Města.

"Velká Ohrada je ghetto," říká zastupitel Mareček. "Bydlí v něm na 15 tisíc obyvatel, a zcela tam chybí služby, nebyla tam pošta, obchod, do minulého měsíce tam nebyl ani bankomat. Lidé, kteří tam žijí, jsou odříznuti, a protože tam nikdo z rady města nebydlí, tak je to nezajímá."

Západní Město

Stavba Západního Města už začala
Stavba Západního Města už začala | Foto: Ludvík Hradilek

Naopak podle průzkumu společnosti Factum Invenio si letos právě Praha 13 pod vedením starosty Vodrážky vysloužila titul Město pro byznys.

Ve dvou hlavních kategoriích celorepublikového průzkumu hodnotícího podmínky pro podnikání se v Praze vyšvihla na první místo.

O tom, že v Praze 13 mají podnikatelé zelenou, svědčí i fakt, že největší stavební projekt v Praze - vybudování Západního Města, se uskuteční právě v katastru Vodrážkovy městské části. Nová lokalita by měla vyrůst na 36 hektarech a jen na první etapu výstavby se počítá s částkou 6 miliard korun.

Rozhodující síla

Tento záměr se však opozici nelíbí. "Kriticky hodnotím to, jak překotně se odehrává urbanizace," říká zastupitel, vysokoškolský profesor Pavel Slepička. "Dochází tak k dalšímu zahušťování bez servisních záležitostí, jako jsou komunikace, parkoviště, služby. Tak masivní změny přinesou své problémy."

Přestože opozice na Praze 13 nese některé kroky radnice pod Vodrážkovým vedením s nelibostí, nemá vlastně možnost je ovlivnit.

ODS má totiž na radnici suverénní převahu 23:12. "Vládnou rozhodující silou," popisuje situaci zastupitel Slepička. "Všechny kroky tak mohou zrealizovat."

Kongres ODS: David Vodrážka
Kongres ODS: David Vodrážka | Foto: Ondřej Besperát

Díky tomu měl nový muž ODS až dosud velmi usnadněnou pozici. "Vládnutí má ulehčeno drtivou převahou ODS," říká Slepička. "Má to jednodušší, nemusí v konfrontaci obhajovat svůj názor."

Proto se podle vyjádření opozičních zastupitelů nedá ani přesně zhodnotit, jaký vlastně David Vodrážka je.

"Kdyby musel vyjednávat, hledat kompromisy, tak by bylo možné víc poznat jeho politickou i lidskou velikost," míní zastupitel Slepička. "Nyní můžu říci jenom to, že je velmi ambiciózní a cílevědomý. Jsem zvědavý, jak si v nové situaci povede."

Vodrážkovy tantiémy

David Vodrážka si již dříve vysloužil kritiku také kvůli vlastním "podnikatelským" aktivitám.

Přestože to zákon o střetu zájmů vylučuje, sedí Vodrážka v představenstvech dvou firem vlastněných městem. V dalších dvou společnostech je v dozorčí radě. Za to získává každý rok tučné odměny.

Zájmy města by přitom měl hájit bezplatně - za plat starosty. Vodrážka však využil díry v zákoně a ve společnostech zasedá nikoliv coby starosta, ale jako zastupitel hlavního města Prahy.

Dobré dítě

Politici z ODS, kteří Vodrážku znají, však na něj nedají dopustit.

"David je moje dobré dítě a já pevně věřím, že se mu bude dařit," říká poslanec a bývalý starosta Prahy 13 Petr Bratský. "Já jsem byl 12 let starostou. Věřím, že ty naše zkušenosti z komunální politiky se v tomto odrazí."

Podle Bratského je Vodrážka mladý energický vzdělaný člověk. "Může představovat nové křídlo v ODS, které začne určovat novou dynamiku politiky ODS," míní poslanec.

Podobně vnímá Vodrážku i starosta Prahy 6 Tomáš Chalupa. "Znám Davida mnoho let. Je to vynikající starosta," říká. "A dobrý manažer, který dokáže řešit věci s chladnou hlavou, má humor. Spíš věci uklidňuje, než aby je rozděloval."

David Vodrážka si však nyní bude muset své místo mezi protřelými funkcionáři strany teprve vybojovat.

 

Právě se děje

Další zprávy