Petice útočí na mou svobodu slova, tvrdí Miloš Zeman

ČTK ČTK
13. 3. 2013 9:10
Zeman v Právu řekl, že petici zatím nedostal a neví, kdo ji podepsal
Fotky Reuters z inaugurace Miloše Zemana
Fotky Reuters z inaugurace Miloše Zemana | Foto: Reuters

Praha - Petice, podle níž prezident Miloš Zeman v pátečním inauguračním projevu nepřímo zaútočil na svobodu projevu, když se vymezil vůči části médií, útočí podle Zemana na jeho svobodu slova. Řekl to v rozhovoru pro středeční Právo. Zeman uvedl, že petici, v níž jeho slova odsoudilo devět desítek osobností, ještě nedostal a ani neví, kdo je mezi signatáři.

"Prezidentovo stanovisko považujeme v celém polistopadovém vývoji za bezprecedentní," uvádí text petice. Podle jejích autorů prezident v nástupnickém projevu uplatnil vůči části médií princip kolektivní viny. "Paušálním odsouzením připomíná různá prohlášení předlistopadových politiků," píše se v petici.

S peticí jsou spojeni například spisovatelé Ivan Klíma a Jáchym Topol, historik Petr Placák či publicisté Bohumil Doležal a Leo Pavlát. Autoři ji zaslali premiérovi Petru Nečasovi (ODS) a dalším politikům. Žádají je o vyslovení jasného stanoviska k Zemanovým slovům.

Zeman v inauguračním projevu - za potlesku části přítomných hostů - prohlásil: "Za třetí ostrov negativní deviace pak pokládám podstatnou část českých médií. Tu část, která se zaměřuje na vymývání mozků, na mediální masáž a na manipulaci veřejným míněním. Tu část, jejíž představitelé vynikají pozoruhodnou kombinací minimálních znalostí a maximálního sebevědomí."

 

Právě se děje

Další zprávy