Pecina rozděluje ČSSD. Kandidovat či ne, toť otázka

Kateřina Eliášová
22. 2. 2010 13:30
ČSSD rozhoduje, zda pustí na kandidátky ministry Pecinu a Kohouta
Martin Pecina zatím čeká, jak se dohodne vedení ČSSD s pražským regionem
Martin Pecina zatím čeká, jak se dohodne vedení ČSSD s pražským regionem | Foto: Jan Langer

Praha - Ačkoliv šéf ČSSD Jiří Paroubek tvrdošíjně odmítá přiznat, že sociální demokraté zvažují přeci jen otevřít své kandidátky do sněmovních voleb a pustit na ně ministry nestraníky z vlády Jana Fischera, regiony přesto čeká na toto téma jednání.

Ve hře jsou podle informací Aktuálně.cz pražská a plzeňská kandidátka, které by posílili ministři vnitra Martin Pecina a zahraničí Jan Kohout. Obě buňky ČSSD dnes odpoledne jednají, řeč bude i o možných změnách.

Řadoví sociální demokraté v dotčených krajích se na plán s ministry dívají zatím spíše skepticky nebo o něm vůbec nevědí. Pecina je nicméně na svou případnou kandidaturu připraven, předběžně o ní mluvil už i s premiérem Janem Fischerem.

"Pokud by pan premiér byl proti, pak bych nekandidoval. Nicméně já si už nemyslím, že by to udělal. Ani já nevím nic o nějaké dohodě, že by to možné nebylo," uvedl Pecina v rozhovoru pro Aktuálně.cz. ODS možné volební angažmá současného ministra vnitra tvrdě odsoudila, odvolává se právě na ústní dohodu s Jiřím Paroubkem, podle níž ministři Fischerovy vlády neměli do voleb aktivně vstupovat do politiky.

Vyjádření Jana Kohouta se zatím nepodařilo Aktuálně.cz získat.

Posílit Prahu

Hlavním důvodem, proč pustit v Praze na kandidátku Martina Pecinu, je vidina lepšího volebního výsledku. Potvrzují to sami pražští sociální demokraté.

"Naše vnitřní průzkumy nám říkají, že bychom měli pro lepší volební výsledek v Praze rozhodně něco udělat. Martin Pecina je známý, jeho téma boje proti korupci je zvlášť v Praze potřebné a nosné, určitě by to pomohlo," řekl Aktuálně.cz místopředseda krajského výkonného výboru ČSSD v Praze Miroslav Poche.

Šéf pražské ČSSD a jednička pražské kandidátky Petr Hulinský
Šéf pražské ČSSD a jednička pražské kandidátky Petr Hulinský | Foto: Ondřej Besperát

Podobně to vidí i pražský poslanec Karel Šplíchal, přesto s Pecinou na pražské kandidátce nesouhlasí. "Jsem zásadně proti. Lídrem by měl být jasně předseda pražské ČSSD Petr Hulinský. Myslím si, že změn už bylo dost," naráží na umístění poslankyně za Demokratickou stranu zelených Olgy Zubové na páté místo kandidátky, což dosud mnozí z pražských sociálních demokratů nelibě nesou.

Šplíchal neočekává, že by vedení strany "bouchlo do stolu" a Pecinovu kandidaturu protlačilo nesouhlasu Prahy navzdory. "Nicméně doufám, že nám někdo důvody takových plánů přijde vysvětlit a pokusí se s námi dohodnout," dodal.

Pecina chce zůstat nestranný

Příští týden bude Pecinova kandidatura tématem schůzky mezi šéfem ČSSD Jiřím Paroubkem a šéfem pražské ČSSD Petrem Hulinským. Na vyřešení mají necelé tři týdny, kdy se kandidátky definitivně uzavřou a po 23. březnu už nebude možné je jakkoli měnit.

Pecina zatím vyčkává, jak dopadne právě toto jednání. V některých otázkách týkajících se jeho případného angažmá jak ve vládě, tak ve sněmovně už má jasno.

"Bylo by mi bližší, kdybych mohl zůstat nestraníkem. Minimálně by to byla pozitivní změna ve vnímání tohoto resortu," odpověděl Pecina na otázku, zda by obnovil své členství v ČSSD.

Podle svých slov je připraven chodit na mítinky sociálních demokratů a bavit se s lidmi o programu sociálních demokratů.

"S lidmi bych se bavil i o jiných tématech, než je korupce. Lidé se zajímají o ekonomiku, o to, jak vysoký je deficit, jak bojovat s krizí. A taky o zdravotnictví a sociální otázky. Mé odpovědi by pak měly být konzistentní s názory té strany, za kterou bych kandidoval. Proto jsem taky řekl, že bych neakceptoval, pokud by mi to nabídla jiná strana," uvedl Pecina.

V Plzni o Kohoutovi nevědí

Ministr zahraničních věcí Jan Kohout
Ministr zahraničních věcí Jan Kohout | Foto: Ludvík Hradilek

Zatímco Praha je na debatu o možné Pecinově kandidatuře připravena, v Plzni o Janu Kohoutovi vůbec nevědí.

"Přiznám se, že je to pro mne novinka. Zaznamenal jsem to pouze v tisku. Dnes jedná krajský výbor, ale na programu změna kandidátky není. Určitě by se tím ale mělo zabývat předsednictvo, jehož jsem členem," uvedl poslanec Jan Látka, který je současně místopředsedou plzeňského krajského výboru.

"Pan Kohout by mohl být posilou, to nevylučuji. Ale bez debaty uvnitř plzeňské ČSSD jsou úvahy o jakékoliv změně bezpředmětné," dodal Látka.

 

Právě se děje

Další zprávy