Pecina: Policejního šéfa nelze do 15. ledna vybrat

Domácí ČTK Domácí, ČTK
7. 1. 2011 15:56
Exministr má rychlý výběr za nereálný a nasvědčoval by prý tomu, že už je někdo vybrán
Exministr vnitra za ČSSD Martin Pecina
Exministr vnitra za ČSSD Martin Pecina | Foto: Aktuálně.cz, Tomáš Adamec

Praha - Na ministrem Radkem Johnem (VV) zvolený způsob výběru nového policejního prezidenta se sype jedna kritika za druhou.

Výběrové řízení v pátek zpochybnil také exministr vnitra Martin Pecina (ČSSD).

Policejního prezidenta podle něj nelze vybrat do 15. ledna, jak by chtělo vnitro. Má to za nereálné a nasvědčovalo by to podle něj tomu, že už je někdo vybrán.

"Toho bychom se samozřejmě účastnit nechtěli a neúčastnili," řekl Pecina novinářům v Lidovém domě, kam přišel na jednání stranických špiček ČSSD o tomto tématu.

Premiér Petr Nečas již dříve řekl, že způsob výběru policejního prezidenta působí jako stafáž pro předem určeného kandidáta.

O místo zatím projevili zájem náměstek ministra vnitra Radka Johna a někdejší zástupce policejního prezidenta Viktor Čech a náměstek policejního prezidenta Ivan Bílek.

Proslýchá se, že favoritem předsedy strany Věci veřejné Johna je jeho náměstek Čech, který loni na konci roku vystoupil s ostrou kritikou práce svého dosavadního šéfa Oldřicha Martinů.

Pecina poznamenal, že podmínky výběrového řízení nezná, proto neví, zda byly někomu ušity na míru.

"Já si myslím, že by měly být připraveny tak, aby se mohli účastnit všichni relevantní kandidáti jako krajští ředitelé či šéfové celorepublikových útvarů. Pokud by se nemohli účastnit, tak by to postrádalo smysl," zdůraznil.

Vlastního favorita prý Pecina nemá. Dosud známé kandidáty Čecha a Bílka prý ale dobře zná jako vynikající manažery.

ČSSD podíl na výběru policejního šéfa nevylučuje

Politické grémium ČSSD v pátek rozhodlo o podmínkách, za kterých by strana vyslala své experty do komise, která bude vybírat šéfa policie.

Koaliční strany by si měly podle úřadujícího předsedy ČSSD Bohuslav Sobotka vyjasnit zákonnost postupu výběru policejního prezidenta a pak by se měly shodnout na tom, v jakém složení by měla komise fungovat.

"Sociální demokracie je poté, kdy dojde ke koaliční shodě, připravena se nějakým způsobem personálně podílet na kontrole procesu výběru příštího policejního prezidenta," uvedl Sobotka po jednání grémia strany úřadující předseda ČSSD.

V komisi by ČSSD byla proto, aby dohlédla, že systém výběru policejního prezidenta není fraška, dodal Pecina.

 

Právě se děje

Další zprávy