Peake se zlobí: Další protikorupční opatření odloženo

Domácí ČTK Domácí, ČTK
20. 9. 2012 13:54
Zákon o dohledu nad financováním politických stran přitom vláda slibovala
Karolína Peake
Karolína Peake | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Vláda ve středu o měsíc odložila jednání ohledně návrhu zákona o dohledu nad financováním politických stran. Toto opatření přitom mělo být jedním z kroků v proklamovaném boji proti korupci. O návrhu jednala jen krátce.

Tento krok se nelíbí místopředsedkyni vlády Karolíně Peake. Zdůraznila, že návrh, ke kterému se vláda zavázala v koaliční smlouvě i v Radě Evropy, už byl přitom schválen Vládním výborem pro koordinaci boje s korupcí.

Místopředsedkyně vlády současně vyjádřila své rozladění nad tímto odkladem a sdělila, že ve čtvrtek písemně požádá o společné jednání zástupců všech poslaneckých klubů.

"Připomínám, že žádné straně už nyní žádný zákon nezakazuje vést své příjmy a výdaje na transparentním účtu. LIDEM - liberální demokraté jako jediná sněmovní strana takový účet na svém webu má," dodala Peake.

Úřad pro dohled nad financováním stran

Za vznik samostatného úřadu pro dohled nad financováním politických stran se přimlouvají například nevládní organizace zabývající se bojem s korupcí. Argumentují mimo jiné tím, že Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ), který by mohl agendu spravovat také, nemůže udělovat sankce.

Návrh zákona z dílny ministerstva vnitra, který ve středu vláda krátce projednala a pak odložila, se vznikem samostatného úřadu počítá. Vládní legislativa ale podle Radima Bureše z organizace Transparency International (TI) váhá.

Například ministerstvo práce a sociálních věcí v připomínkovém řízení uvedlo, že nezpochybňuje nutnost odpolitizování procesu kontroly financování stran, zřizovat nový úřad je podle něj ale nadbytečné.

"Jsme toho názoru, že v době, kdy jsou plánovány rozsáhlé úspory v celé veřejné správě, je nesprávné zřizovat nový úřad," uvedlo s tím, že nezávislost NKÚ je zabezpečena a stačilo by ho rozšířit o sedm zaměstnanců.

"Zřízení nezávislého úřadu pro dohled nad hospodařením stran se jeví jako nejlepší řešení. Takový úřad bude mít jak kapacitu na hospodaření stran efektivně dohlížet, přijímat podněty občanů a podezření skutečně vyšetřovat, tak udělovat nezbytné sankce. Argumenty, že úřad je příliš drahý, neobstojí. Z hlediska poměru nákladů a dopadů bude patřit mezi ty levnější demokratické instituty," řekl v úterý Bureš novinářům. Sdružení návrh ministerstva podporují.

 

Právě se děje

Další zprávy