Pátá výměna v Nečasově vládě: Klaus jmenoval Bendla

Domácí Domácí
6. 10. 2011 16:57
Premiérův spojenec se po dvou letech vrací do nejvyšší politiky, šéfuje zemědělství
Petr Bendl.
Petr Bendl. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Exhejtman středočeského kraje Petr Bendl (ODS) se po dvou letech vrací do ministerského křesla.

Prezident Václav Klaus ho jmenoval šéfem resortu zemědělství a dokonal tak bleskovou výměnu odvolaného Bendlova spolustraníka Ivana Fuksy. Ve vládě Petra Nečase jde už o pátou personální změnu.

"Resort, který přebíráte, není jednoduchý," prohlásil Klaus s tím, že doufá, že si s ním poradí. "Potřebujeme to všichni, potřebuje to i tato vláda," uvedla hlava státu. Novému ministrovi zároveň popřál hodně štěstí v nové práci.

Po jmenování na Hradě premiér uvedl Petra Bendla i do jeho nového úřadu. Novopečený ministr poté požádal o dva až tři týdny hájení, aby se seznámil s agendou.

"Určitě se chci zaměřit na čerpání peněz z evropských fondů," uvedl Bendl, který prý chce navázat na práci svého předchůdce.

Ujistil také, že se nehodlá pouštět do okamžitých personálních změn. 

Nečasův středočeský spojenec

Bendl se do vlády dostává už podruhé jako náhradník. V roce 2009 střídal Aleše Řebíčka v Topolánkově vládě v čele resortu dopravy.

V obou případech dnes pětačtyřicetiletého Bendla na vysoký post vynesla loajalita k předsedovi strany v důležitých vnitrostranických sporech.

Bendl je totiž jedním z premiérových spojenců ve středočeské ODS, která ale jako celek patří k hlavním Nečasovým oponentům. Těm velí někdejší šéf poslaneckého klubu občanských demokratů Petr Tluchoř a k jeho křídlu patří i odvolaný Fuksa.

Premiér Fuksu odvolal v úterý odpoledne. Prohlásil, že s prací svého ministra nebyl dlouhodobě spokojen. Prý ho chtěl odvolat již na jaře, ale nechtěl tak učinit pod tlakem koaličních partnerů, kteří po Fuksově vyhazovu hlasitě volali.

"Většinu jednání vlády promlčel," komentoval Fuksovo působení. Nyní už bývalému ministrovi vytkl i některá odborná pochybení.

Nespokojen byl například s jeho Dřevěnou knihou, která se týká hospodaření ve státních lesích. Kritizoval i Fuksovo počínání při jednání o budování bioplynových stanic či ekologické superzakázce.

Zemědělci: Fuksovo odvolání je chyba

Fuksovo odvolání sami zemědělci příliš pozitivně nevnímají. "Ačkoliv měl Zemědělský svaz ČR výhrady k některým krokům v práci pana exministra Ivana Fuksy, vnímáme v současné době jeho odvolání jako nešťastný krok," sdělil tajemník svazu Martin Pýcha.

"Doufáme, že nový ministr zemědělství přispěje nejenom k zachování, ale i k rozvoji zemědělství v ČR a především se aktivně připojí k ochraně našich národních zájmů v EU," dodal Pýcha.

"Budeme trvat na tom, aby nový ministr zemědělství pokračoval ve směřování dosavadní zemědělské politiky," uvedl předseda Českomoravského svazu zemědělských podnikatelů Lubomír Burkoň. Také on Fuksovo odvolání v době, kdy finišují jednání v Bruselu, označil za nevhodné.

Naopak Jaromír Bláha z ekologické organizace Hnutí Duha vidí v novém ministrovi naději. "Jmenování nového ministra vnáší naději, že se problémy budou řešit jinak, než je řešil ministr Fuksa," míní. Hnutí Duha Fuksu dlouhodobě kritizovala za tendry na těžbu ve státních lesích.

Také pro ekology je však Bendl velkou neznámou. "Pana ministra budeme hodnotit na základě konkrétních činů. Těžko říkat předpoklady, když se ve věci lesů dosud nevyjadřoval," uvedl Bláha. Dodal, že s Bendlem by mohla být vyřešena také problematika lesnického náměstka, jehož místo zůstává již více než čtvrt roku neobsazeno.

 

Právě se děje

Další zprávy