Paroubek: Začnu jednat, aby Pecina kandidoval v Praze

Kateřina Eliášová
16. 2. 2010 6:00
Fischerův ministr vnitra by vytvořil volební duo s pražským lídrem Petrem Hulínským. Taková je vize některých sociálních demokratů
Martin Pecina se kandidatiře nebrání, ČSSD zatím nemá zcela jasno
Martin Pecina se kandidatiře nebrání, ČSSD zatím nemá zcela jasno | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - V kandidátkách sociální demokracie do sněmovních voleb se blíží velká změna.

Předseda sociálních demokratů Jiří Paroubek, který až dosud odmítal jakékoli změny v týmech kandidátů, se chystá osobně vyjednávat o tom, aby kandidátku v Praze  posílil nynější ministr vnitra Martin Pecina.

Ten se touhou kandidovat nijak netají, včera vpodvečer ji opětovně potvrdil v rozhlasovém rozhovoru. Podle vize některých socialistů by měl jeden z nejvýraznějších členů Fischerovy vlády působit na voliče ve dvojici s pražským lídrem ČSSD Petrem Hulínským.

Nikdy neříkej nikdy

Šéf strany Paroubek se dosud zaštiťoval posledním rozhodnutím ústředního výkonného výboru strany, že kandidátky mají zůstat tak, jak byly vytvořeny před chystanými podzimními volbami, které byly posléze zrušeny.

"Never change the winninig team, tedy nikdy neměň vítězný tým," odkazoval se předseda ještě v lednu na vysoké preference a současný náskok ČSSD nad ODS.

Teď ale připouští, že se do debaty o případné Pecinově kandidatuře ještě vloží.

"Já jsem se jednání o Pecinově případné kandidatuře dosud neúčastnil. Zatím jsem ani nemluvil s představiteli pražské organizace, ale učiním to určitě v nejbližších týdnech," řekl teď Aktuálně.cz Paroubek.

Pecina: Chci ČSSD pomoct

Politickým stranám zbývá na to, aby případné změny provedly, už jen měsíc. Datum vyplývá z volebního zákona, podle kterého se kandidátky nemohou měnit po lhůtě 66 dnů před volbami. Ty se budou konat poslední květnový víkend.

Martin Pecina se kandidatuře v Praze nebrání a přiznal, že o tom už mluvil s šéfem pražských sociálních demokratů Petrem Hulinským, který je zároveň jedničkou kandidátky.

Petr Hulinský s Martinem Pecinou o kandidatuře jedná. A zatím stále mlčí
Petr Hulinský s Martinem Pecinou o kandidatuře jedná. A zatím stále mlčí | Foto: Ondřej Besperát

"S Petrem Hulinským se bavím často, ve straně je totiž expertem na bezpečnost. A potvrzuji, že pár slov jsme ztratili i o mé možné kandidatuře," řekl Aktuálně.cz Pecina. "Pokud ČSSD uzná, že pro ni jsem posilou a že je to dobré řešení, pak se jim budu snažit vyhovět," dodal.

Hulinský sám nechce jakékoliv změny na "své" kandidátce komentovat. "Mluvili jsme spolu víckrát, ale obsah našich hovorů komentovat nechci," řekl ke komunikaci s Pecinou.

Fischer je spíše proti

Důvodů, proč sociální demokraté zatím kolem Pecinovy kandidatury jen tiše našlapují, je hned několik. Problém by s ní měl podle svých dřívějších slov premiér Jan Fischer, který má ve své vládě jen nestraníky, byť nominované politickými stranami. "Že bych s tím ale neuměl úplně žít, že by někdo kandidoval, to zase ne," řekl nicméně před časem v České televizi.

Složitější situace je přímo uvnitř pražské sociální demokracie, jejíž šéf Hulinský nemá s vedením Lidového domu zrovna vřelé vztahy. Paroubek má však podle jemu blízkých lidí dostatek argumentů pro to, aby pražskou buňku o Pecinově kandidatuře přesvědčil.

"Pan Pecina je podle mého názoru rozený politik a svůj úřad řídí podle mého soudu velmi dobře, na rozdíl od pana Langera," chválí Pecinovo úřadování na ministerstvu vnitra Paroubek. "Myslím si, že jsme jej coby nestranického kandidáta nominovali dobře, všechny další otázky jsou teď předčasné. Já nevím, co přinesou příští dny, nechci předbíhat."

V Praze proti korupci

Sociální demokracie na Pecinu sází zejména díky jeho aktivitám ve vládě. Teď sněmovna projednává soubor protikorupčních opatření, pro která se vžil název Pecinův balíček.

"Posílení Prahy je velmi pravděpodobné. Zatím máme spíše méně známé osobnosti. Jedním z hlavních témat bude v Praze korupce, taky proto se mluví o Martinu Pecinovi," řekl Aktuálně.cz mimo záznam člen nejužšího vedení ČSSD.

Téma korupce chtějí v Praze před volbami zvednout zejména malé strany jako Věci veřejné nebo zelení. Mají snadný terč, pražskou ODS, která se nyní potýká s řadou skandálů spojených s korupcí či neprůhlednými veřejnými zakázkami.

Modří jsou ve své tradiční baště také historicky nejslabší: oproti minulým sněmovním volbám, kdy získali 48 procent, jim interní lednový průzkum přisoudil jen polovinu.

 

Právě se děje

Další zprávy