Paroubek urazil Havla, ten mu vzkázal, že je lhář

Simona Holecová
19. 9. 2009 12:50
Slovní přestřelka se strhla kvůli výrokům šéfa ČSSD na téma konec radaru v Česku
Šest dní starý snímek Václava Havla na konferenci Forum 2000
Šest dní starý snímek Václava Havla na konferenci Forum 2000 | Foto: Naďa Straková

* Doplnili jsme stanovisko Václava Havla k záměru USA radar nebudovat

Praha - Bývalý prezident Václav Havel se ostře ohradil proti výrokům šéfa ČSSD Jiřího Paroubka.

Dokonce jej označil za lháře.

Paroubek totiž Havla označil za muže, který touží po světě železných opon.

Co přesně přestřelku rozpoutalo? Věty, jimiž Paroubek v deníku Právo komentoval konec plánů americké administrativy na výstavbu radaru protiraketové obrany na území Česka.

V komentáři nazvaném "Jsme s Obamou na jedné lodi" Paroubek popisoval postoje ČSSD. "Nemůžeme se dívat na svět optikou pohledů 50. až 80. let minulého století, tedy optikou konfliktů, střetů mezi Západem a Východem... Jsme zastánci politického konsensu na co nejširším základě. Nové a umělé hranice v tomto spojeném světě jsou nebezpečné... To byl náš koncept ještě za prezidentování konzervativní administrativy prezidenta Bushe. Vkládali jsme velké naděje v Baracka Obamu, který je zřejmě právem označován za 'socialistu', fandili jsme mu ještě před jeho nástupem do funkce a fandíme mu dnes ještě více," napsal Paroubek.

Jiří Paroubek popudil svým komentářem v novinách.
Jiří Paroubek popudil svým komentářem v novinách. | Foto: Jan Langer

A dále: "Víme, že jeho politika naráží na odpor konzervativců typu Mirka Topolánka, Alexandra Vondry, Karla Schwarzenberga, ale i Václava Havla, kteří touží po světě železných opon. Jejich koncept je ovšem konceptem minulosti. Ve vyzrálé (tj. západní) Evropě i ve světě jej nikdo nechce. Ztroskotal."

To se Havla, kterého komunisté poslali za mříže za činnost v disentu, dotklo.

Do redakce poslal svou stručnou odpověď: "Pane Paroubku, v pátečním čísle Práva jste napsal, že Václav Havel touží po světě železných opon. Lžete. Padesát let jsem naopak - v rámci svých skromných možností - přispíval k pádu železné opony. Na rozdíl od vás."

 

Právě se děje

Další zprávy