Paroubek se opět obul do Havla, prý nerozumí diplomacii

Domácí Domácí
21. 9. 2009 12:20
Chcete vrátit svět do období celosvětové konfrontace
Jiří Paroubek
Jiří Paroubek | Foto: Ludvík Hradílek

Praha - Jiří Paroubek, předseda ČSSD, pokračuje v slovním útoku na Václava Havla.

V pátek v komentáři pro Právo označil exprezidenta za člověka, který touží po světě železných opon. To se Havla, jehož komunisté poslali za mříže za činnost v disentu, dotklo a v sobotu označil šéfa Lidového domu za lháře.

Paroubek ovšem nemíní ustoupit ani o píď a do novin opět poslal svou reakci.

"Mé stanovisko, kdy jsem Vás zařadil mezi Mirka Topolánka, Karla Schwarzenberga i Alexandra Vondru, kteří sází na kartu vojenské konfrontace, je zcela promyšlené a trvám na něm," vzkázal Havlovi.

Přiznává sice jeho zásluhu na pádu železné opony, ale zároveň mu spílá, že je jedním z vůdčích politiků, kteří se "snaží zabránit nezbytné spolupráci USA-NATO-Rusko".

Zmiňuje například nedávný dopis americkému prezidentovi Baracku Obamovi, v němž ho východoevropští politici (včetně Havla či Karla Schwarzenberga) vyzvali, aby Spojené státy i nadále považovaly postkomunistickou část Evropy za jednu z priorit své zahraniční politiky. Obávají se totiž vlivu Ruska.

Václav Havel během oslav deseti let v NATO, březen 2009.
Václav Havel během oslav deseti let v NATO, březen 2009. | Foto: Reuters

Podle Paroubka, jenž byl nedávno kritizován za tajné vyjednávání s ruskými politiky, se signatáři dopisem snažili "torpédovat vybudování nové bezpečnostní architektury Evropy i světa a vrátit svět do období celosvětové konfrontace".

"Trvám na tom, že chcete Evropu a svět znovu rozdělovat a nejste schopen pochopit potřebu hledání nového celosvětového konsensu a dialogu, který je nezbytný při řešení palčivé situace v Iráku, Afghánistánu, Íránu, ale i Severní Koreji," napsal Paroubek.

 

Právě se děje

Další zprávy