Paroubek a Čunek hledali soupeře pro Klause

ves
11. 9. 2007 23:55
Petr Pithart si prezidentskou kandidaturu rozmýšlí
Jiří Paroubek telefonuje ve sněmovně.
Jiří Paroubek telefonuje ve sněmovně. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Jiří Paroubek a Jiří Čunek se sešli kvůli možnému nástupci Václava Klause. Paroubek po schůzce podle serveru idnes.cz vyzdvihl jméno předsedy Akademie věd ČR Václava Pačese.

"Myslím, že Václav Pačes má vysokou šanci být nejsilnějším protikandidátem Václava Klause," řekl předseda ČSSD na tiskové konferenci.

ČSSD i lidovci ale odmítají, že by tím bylo cokoli dohodnuto.

"Nevyjádřil jsem se explicitně zatím na podporu žádného z kandidátů na prezidenta republiky. Mé vyjádření na tiskové konferenci bylo v tom smyslu, že pokud lidovci většinově podpoří Václava Pačese, bude velmi vážným protikandidátem Václava Klause. Nic víc, nic míň. Připomínám, že rozhodovací grémia ČSSD zatím nerozhodla o podpoře kohokoliv," uvedl v dementi Paroubek.

Václava Pačese označil jako vážného kandidáta Paroubek již dopoledne, když lidovci potvrdili, že jejich "mužem na Hrad" je Petr Pithart.

"Pokud to je jeden z kandidátů, tak je možné o něm jednat. Stejně tak jako o dalších kandidátech, zejména o panu Dienstbierovi a panu Pačesovi," řekl podle sereveru České noviny Jiří Paroubek.

U lidovců se mluvilo o Pithartovi

Lidovci potvrdili, že mezi jmény, o kterých se mluví jako o možných kandidátech strany na prezidenta, je i jméno senátora a prvního místopředsedy horní komory Petra Pitharta.

"Petr Pithart požádal o týden času na rozmyšlenou, zda tuto kandidaturu přijme. Proto nebude během této doby novinářům poskytovat k dané věci žádná vyjádření ani stanoviska," uvedl tiskový mluvčí KDU-ČSL Martin Horálek.

O svém rozhodnutí bude Pithart informovat příští úterý.

Včera zasedal celostátní výbor strany, její předseda Jiří Čunek byl ale poté tajemný a žádné jméno neřekl. Jen potvrdil, že ve hře jsou lidé, o kterých už média spekulují: předseda Akademie věd ČR Václav Pačes, ekonom Jan Švejnar a bývalý ministr zahraničí Jiří Dienstbier.

Pithart: Ublíží mu členství ve straně?

"Možná se překvapivě brzy objeví jméno, které bude konsensuální," řekl včera předseda Čunek.

Bude Petr Pithar oslavovat i po jarní prezidentské volbě?
Bude Petr Pithar oslavovat i po jarní prezidentské volbě? | Foto: Ludvík Hradilek

Je otázka, zda by se pro Pitharta podařilo nají t podporu u jinách poslaneckých a senátorských klubů.

Podle předsedy Strany zelených Martina Bursíka ho znevýhodňuje jeho vyhraněná stranickost.

"Hledáme kandidáta, který by měl širokou podporu, a tím on není. On není štika v rybníce," řekl Bursík serveru České noviny. Dodal ale, že jeho hodnocení není ani kladné, ani záporné.

Pithart je členem lidové strany od roku 1999. O prezidentský post se ucházel už jednou. V roce 2003 ale proti Václavu Klausovi neuspěl.

Lidovci zatím nemají o kandidátovi jasno

Lidovci se zatím na jednom definitivním kandidátovi neshodli. Kromě zmíněných čtyř mužů se ve straně mluví i o stávajícím prezidentovi, který má podporu mnoha členů.

Jeho otevřeným příznivcem je například ministr financí a bývalý předseda strany Miroslav Kalousek.

Ani podle Jiřího Čunka nedělá Klaus jako prezident naší zemi ostudu. "Zároveň jsem ale přesvědčen, že mezi deseti miliony obyvatel jsou i jiní vhodní kandidáti," řekl v pondělí.

 

Právě se děje

Další zprávy