Premiér: Nemůžu nikomu zakázat hledat soka pro Klause

ves
10. 9. 2007 11:56
Podle Topolánka nemusí Klausovo nezvolení znamenat rozpad koalice
Premiér Topolánek před začátkem jednání vlády dobrou náladou příliš neoplýval.
Premiér Topolánek před začátkem jednání vlády dobrou náladou příliš neoplýval. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Premiér Mirek Topolánek nebude ani lidovcům ani zeleným zakazovat, aby si hledali svého prezidentského kandidáta. Řekl to dnes na pravidelném pondělním setkání s novináři.

Topolánek tak reagoval na kritiku z vlastní strany, podle které by měl zabránit tomu, aby koaliční partneři hledali protivníka Václavu Klausovi.

"Nemohu nikomu nic zakazovat, součástí koaliční dohody není dohoda o budoucím prezidentovi," řekl Topolánek.

Václav Klaus je zatím jediný kandidát pro jarní volbu prezidenta. Klause jednomyslně navrhly poslanecký a senátorský klub ODS.

Pražský primátor a místopředseda ODS Pavel Bém se v sobotním rozhovoru por Mladou frontu DNES nechal slyšet, že pokud by Klaus nebyl zvolen do čela státu, znamenalo by to pád vlády.

"Za naprosto nešťastnou však považuji aktivitu Strany zelených a některých lidovců, kteří hledají jiné kandidáty. Je nebezpečné, aby se vládní koalice nedohodla na jednom kandidátovi. To se může stát jenom v Česku.(...) Volba prezidenta je tak politicky významná a zásadní, že neúspěch našeho kandidáta by vedl k pádu kabinetu," řekl Bém.

Premiér s ním nesouhlasí.

"Beru zvolení Klause jako zásadní, ale myslím, že se na tom koalice nebude lámat. Koalice je ohrožena s každým významným zákonem. Divím se, že to někoho překvapuje," dodal Topolánek.

 

Právě se děje

Další zprávy