Papaláše stávka neomezila. Šli pěšky, jeli na babetě

Martina Machová Martina Machová
16. 6. 2011 14:20
Někteří jen dorazili do sněmovny uřícení a udýchaní, orosil se i premiér
Petr Skokan na mopedu.
Petr Skokan na mopedu. | Foto: Martina Machová

Praha - I když odborář Bohumír Dufek nazval čtvrteční protest také jako stávku proti "papalášům", minimálně u těch z Poslanecké sněmovny to nevyšlo.

Obavy, že by někdo ze 115 vládních poslanců (hlasů pro odmítané reformy) měl potíž dostat se do práce, se ukázaly jako plané.

Většina zákonodárců jako obvykle přijela vozy a navíc si pochvalovala, jak je město průjezdné.

"Vyjel jsem o půl hodiny dřív než normálně a jsem tu ještě o půl hodiny dříve," usmíval se ministr školství Josef Dobeš (VV), když vystupoval ze svého vládního vozu.

"Ani když je Den země, nepodaří se vyhnat auta z Prahy jako dnes," komentoval dění v pražských ulicích jeho stranický kolega - poslanec Petr Skokan, který osobně přijel na mopedu Babeta po dědečkovi.

Za pěkného počasí prý jezdí po Praze běžně, ale přiznal, že ve sněmovně je s mopedem podruhé (poprvé to bylo ve středu, aby si čtvrteční cestu vyzkoušel). "Možná přijedu i zítra," podotkl.

Svazáci vzorem TOP 09

Jako happening pojala cestu do sněmovny část poslaneckého klubu TOP 09 v čele s předsedou Petrem Gazdíkem.
Přibližně patnáctičlenný hlouček, ve kterém nebyli pouze poslanci, se oděl do rudého trička s nápisem Odpovědní pracují na protest proti stávkujícím. 

Petr Gazdík jde do práce.
Petr Gazdík jde do práce. | Foto: Martina Machová

"To jsem neviděl od roku 87, jsou to normální svazáci," komentoval to severočeský poslanec ČSSD a zastánce generála Mladiče Jaroslav Foldyna, který se se "svazáky topáky" sešel u dveří do budovy.

Na mnohých poslancích však místo veselí byla vidět námaha. Komunista Jiří Dolejš dorazil doslova uřícen.

"Mám to kousek, z Hradčan. Nebyla to příjemná procházka," přiznával novinářům. Jeho oblek jeho slova potvrzoval.

Premiéra to uřítilo

Stejně jako komunista na tom byl i premiér Petr Nečas, ale když uviděl novináře, oblékl si sako, aby došel ke sněmovně upraven.

"Část cesty jsem jel, část šel pěšky. Pěšky asi tři kilometry," tvrdil s oroseným čelem.

Že je udýchán, přiznal i poslanec za ČSSD Ivan Ohlídal. Ze stanice Dejvická do sněmovny šel prý pěšky hodinu a půl, a tak brzké opakování nechystá.

"Raději jezdím tramvají," uvedl.

Levice měla klíč k barikádám

Zatímco poslanec Ohlídal vyrazil v den stávky v sedm ráno, jeho straničtí kolegové udávali i dřívější časy.

Například Jeroným Tejc tvrdil, že pro jistotu vyjel ve tři čtvrtě na šest, ale díky prázdným ulicím byl v kanceláři již za patnáct minut.

Tejc Aktuálně.cz přiznal, že chvíli uvažoval i o tom, že by ve sněmovně ze středy na čtvrtek přespal, nakonec ale zvítězila varianta "sběrného vozu" - tedy domluvy s dalšími čtyřmi poslanci bydlícími na Praze 4 na společné cestě.

"Měli jsme s sebou Cyrila Zapletala, kdybychom museli překonávat barikády," připomněl Tejc bývalého hornického odborářského předáka, dnes profesionála v politice.

 

Právě se děje

Další zprávy