Ostrý start 11. ledna. Tak si zvolíte nového prezidenta

Domácí Domácí
1. 10. 2012 10:08
Předseda Senátu Milan Štěch vyhlásil, kdy bude první kolo prezidentské volby
Předseda senátu Milan Štěch
Předseda senátu Milan Štěch | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - První kolo historicky první přímé prezidentské volby vyhlásil předseda Senátu ČR Milan Štěch na pátek a sobotu 11. a 12. ledna příštího roku.

Případné druhé kolo připadne na 25. a 26. ledna. Hlavním důvodem je podle Štěcha bezproblémový přístup k volbám, který by při pozdějším termínu volby mohl zkomplikovat začátek jarních prázdnin. 

Uchazeči o post hlavy státu mohou svou kandidaturu oficiálně přihlásit do 6. listopadu.

Do prezidentského klání se zapojí jak kandidáti parlamentních stran, tak uchazeči bez parlamentní podporu, kteří pro vstup do volby potřebují 50 tisíc podpisů od občanů.

ODS vsadila na Přemysla Sobotku, sociální demokraté nominovali Jiřího Dienstbiera a volby se zúčastní také předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.

Nezávislými kandidáty a podle průzkumů také favority prvního kola jsou bývalí premiéři Jan Fischer a Miloš Zeman. Hranici 50 tisíc podpisů v pátek pokořila také předsedkyně Suverenity Jana Bobošíková.

Během příštích pěti týdnů bude muset zbývající podpisy nasbírat například exministr průmyslu a obchodu Vladimír Dlouhý, skladatel Vladimír Franz, herečka Táňa Fischerová, tajemník prezidenta Ladislav Jakl, europoslankyně Zuzana Roithová, bývalý ředitel civilní rozvědky Karel Randák, advokátka Klára Samková, podnikatel Tomio Okamura nebo předseda DSSS Tomáš Vandas, kteří také ohlásili záměr ucházet se o prezidentský úřad.

Termíny pro volbu prezidenta:

6. listopadu (66 dní před zahájením volby) - Poslední termín pro předložení přihlášek kandidátů na prezidenta k registraci ministerstvu vnitra; poslední termín pro vznik kandidátova volebního výboru, který bude zodpovídat za financování jeho volební kampaně, a pro založení bankovního účtu pro financování volební kampaně.

6. - 12. listopadu (66 až 60 dní před zahájením volby) - Přezkoumání přihlášek ministerstvem vnitra.

14. listopadu (do 58 dnů před zahájením volby) - Poslední termín pro případnou výzvu k odstranění závad na kandidátní listině (vyjma doplňování podpisů pod petici na podporu kandidatury, které je po 6. listopadu vyloučeno).

22. listopadu (50 dní před zahájením volby) - Poslední termín pro odstranění případných závad na přihláškách.

23. listopadu (49 dní před zahájením volby) - Rozhodnutí o registraci nebo odmítnutí přihlášky.

29. listopadu (43 dní před zahájením volby) - Poslední termín pro zveřejnění informací o kandidátech Českým statistickým úřadem na volebním serveru www.volby.cz.

22. prosince (20 dní před zahájením volby) - Nejzazší termín pro registrace přihlášek na základě rozhodnutí soudu a pro vylosování volebních čísel kandidátů Státní volební komisí.

26. prosince (16 dní před zahájením voleb) - Začátek čtrnáctidenní lhůty, v níž budou mít kandidáti celkem pětihodinový prostor v České televizi a Českém rozhlase (končí nejpozději 9. ledna ve 14:00)

27. prosince (15 dní před zahájením voleb) - Poslední termín pro zveřejnění adres volebních místností v obci. Začne vydávání voličských průkazů obecními nebo zastupitelskými úřady pro voliče, kteří nebudou hlasovat v místě bydliště. O průkaz musí takoví voliči požádat písemně do 4. ledna, osobně nejpozději do 9. ledna.

8. ledna (tři dny před zahájením volby)- Termín pro dodání hlasovacích lístků voličům. Zároveň do ukončení hlasování v prvním kole volby platí (do 12. ledna do 14:00) zákaz zveřejňování výsledků předvolebních a volebních průzkumů.

10. ledna (24 hodin před zahájením volby) - Do 14:00 lze oznámit stažení kandidatury nebo odvolání kandidáta. Současně budou uzavřeny stálé a zvláštní seznamů voličů a skončí lhůta pro možnost osobně požádat obecní úřad o vydání voličského průkazu.

11. - 12. ledna - První kolo volby prezidenta (11. ledna od 14:00 do 22:00, 12. ledna od 08:00 do 14:00). V případě amerického kontinentu se kvůli časovému posunu bude hlasovat 10. a 11. ledna od 14:00 do 21:00 tamního času na zastupitelských úřadech, podobně jako při volbách do Poslanecké sněmovny.

25. - 26. ledna - Případné druhé kolo prezidentské volby v případě, že žádný z kandidátů nedostane v prvním kole nadpoloviční většinu hlasů (v případě amerického kontinentu se kvůli časovému posunu bude hlasovat 24. a 25. ledna). Postupující kandidáti budou mít od 21. ledna do 23. ledna do 14:00 hodinový prostor v České televizi a Českém rozhlase. Od 22. ledna do 26. ledna do 14:00 by platil zákaz zveřejňování výsledků předvolebních a volebních průzkumů.

 

Právě se děje

Další zprávy