Orgány pro Čechy i od cizinců: Novela jde do Senátu

ČTK ČTK
23. 1. 2013 13:33
Senátní zdravotnický výbor novelu doporučil ke schválení, senátoři rozhodnou za týden
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Českým pacientům zřejmě budou moci být ještě letos transplantovány orgány také od cizinců, kteří v Česku zemřeli.

Změnu má přinést novela transplantačního zákona, kterou ve středu jednomyslně doporučil schválit senátní zdravotnický výbor. Horní komora má o předloze rozhodnout za týden.

Novelou se dál nepřipouští darování orgánů za odměnu. Žijícím dárcům by ale mělo být kompenzováno nepohodlí a omezení kvůli darování a pokryty výdaje a ztráty příjmu.

Podle práva EU

Norma počítá také s příspěvkem pro pozůstalé na vypravení pohřbu dárce. Dopravu těla zemřelého dárce z místa pitvy do místa pohřbu zaplatí místo příbuzných zdravotní pojišťovna příjemce orgánů.

Nová pravidla mají sjednotit transplantační zákon s právem EU, které v ostatních zemích unie umožňuje darování orgánů cizincům včetně Čechů. Novela stanoví, že pokud je cizinec držitelem dárcovské karty, znamená to, že s darováním orgánů souhlasí.

Pokud cizinec není držitelem této karty, lékaři budou muset zjistit například přes Koordinační středisko transplantací, zda dříve vyslovil nesouhlas s posmrtným odběrem svých orgánů.

Nutné bude také navázat kontakt s pozůstalými. Pokud se nepodaří zajistit souhlas s odběrem orgánů do 72 hodin, případná transplantace bude vyloučena.

Novela uvádí i náklady, které by se zavedením kompenzací a pohřebného měl stát. Při pohřebném 5 tisíc korun by stát ročně vydal za průměrně 250 zemřelých 1,25 milionu korun.

Na náhradu výdajů a ušlého zisku v souvislosti s darováním orgánů při průměrném počtu 40 žijících dárců, průměrném měsíčním příjmu 25 tisíc korun a pracovní neschopnosti v průměru šest týdnů by státní rozpočet ročně vydal 620 tisíc korun.

 

Právě se děje

Další zprávy