Opozice si s koalicí začne notovat. Rybovu mši

Kateřina Eliášová
10. 12. 2008 20:22
Poslanci a senátoři zazpívají v chrámu sv. Víta
Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky.
Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Ve sněmovně si opozice a koalice příliš nenotuje, 20. prosince v katedrále sv. Víta se to změní.

Poslanci si spolu s pěveckým sborem základní umělecké školy z Prahy 10 a sólisty Národního divadla zazpívají Rybovu vánoční mši.

Záštitu nad koncertem převzal kardinál Miloslav Vlk, který bude mši celebrovat.

"Inspirovali jsme se v britském parlamentu a rozhodli se, že to zkusíme i tady," řekl Aktuálně.cz poslanec za ODS Petr Bratský.

Ten oslovil všechny poslance a senátory, mimo ty z KSČM, emailem. Přihlásilo se mu jich asi 12.

Zelení už trénují

Poslanci už mají noty a také CD s Rybovou mší a trénují. "Martin Bursík už poctivě trénuje a snaží se to naučit kolegu Přemysla Rabase," prozradila partnerka ministra životního prostředí Kateřina Jacques.

Zelené ve sboru nezastoupí zpěvák kapely Lesní zvěř a ministr školství Ondřej Liška. "Žádný hip-hopový part tam Jakub Jan Ryba nenapsal, pro mě v tom představení není místo," řekl Aktuálně.cz Liška.

Taky ODS bude mít ve sboru své želízko v ohni, šéfa poslanců ODS Petra Tluchoře.

"Vánoce mám rád, zpívám rád. Zpíval jsem ve sboru a pak taky v několika kapelách," pochlubil se Tluchoř. Jeho kolega Tomáš Dub pozvánku na společnou zkoušku také dostal, "Rybovku" si ale nezazpívá.

"Já jsem hudební antitalent, v páté třídě jsem měl trojku ze zpěvu. Nemohl jsem mít kvůli tomu vyznamenání," postěžoval si Dub.

Tenor nebo bas?

Taky opoziční poslanci posílí řady pěveckého sboru. Že mají být v harmonii i s koaličními poslanci, jim nevadí.

"Politické problémy jsou politické problémy, předvánoční čas ale není o politice," myslí si poslanec za ČSSD Petr Zgarba. "Zpívám trochu mizerně, ale budu se snažit to kolegům nekazit," přiznal bývalý ministr zemědělství.

Jestli bude bas nebo tenor, Zgraba netuší, ukáže se až na zkoušce. To bývalý ministr vnitra František Bublan už má jasno. "Jsem bas. Už trénuju, Rybovku jsem už zpíval," svěřil se.

Lidovci si pravděpodobně nezazpívají. Zastupovat je měl místopředseda sněmovny Jan Kasal. "Myslel jsem si, že je to jednodušší, ale pak jsem si to poslechl a zjistil sem, že bych potřeboval více trénovat," řekl Kasal.

"Ještě na něm ´sedím´," zavtipkoval Bratský. Ten také přímo v kuloárech kousek Rybovky předvedl.

Řady poslanců zatím nechce posílit žádná žena. "Já neumím zpívat, jen bych to kazila. Ale přijdu se podívat," slíbila partnerka českého premiéra Lucie Talmanová.

 

Právě se děje

Další zprávy