ODS zahájila volební kampaň. Má stát 40 milionů

Kateřina Eliášová
22. 1. 2009 16:05
Strana chce vést volební klání i na Facebooku
Kongres ODS: neděle, čtvrt na osm večer. Staronové vedení je konečně kompletní - Petr Gandalovič, Ivan Langer, Petr Bendl, Mirek Topolánek, David Vodrážka, Petr Nečas (zleva doprava).
Kongres ODS: neděle, čtvrt na osm večer. Staronové vedení je konečně kompletní - Petr Gandalovič, Ivan Langer, Petr Bendl, Mirek Topolánek, David Vodrážka, Petr Nečas (zleva doprava). | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Občanští demokraté dnes nechali veřejnost nahlédnout do jejich předvolební kuchyně. Prozradili, že kampaň do Evropského parlamentu má stát 40 milionů a že je chtějí vést hlavně přes internet.

Za lídra si strana opět vybrala europoslance Jana Zahradila. O křeslo v Evropském parlamentu mají bojovat také bývalí hejtmani Evžen Tošenovský a Petr Zimmermann nebo šéf think-thanku eStat Edvard Kožušník.

Pořadí kandidátky bude výkonná rada strany schvalovat 9. února.

"Očekáváme, že ČSSD odehraje stejně jako loni kampaň na vnitrostranických tématech. Na tomto poli jsme připraveni se s nimi utkat," řekl novinářům Zahradil.

Proti ČSSD a bez chyb

Článek pokračuje pod grafikou

Zahradil označil socialisty za hlavního soupeře nadcházejících červnových voleb. Zdůraznil, že ODS už nesmí udělat stejnou chybu jako loni a kampaň podcenit.

Strana má ambici získat minimálně stejný výsledek, jaký se jí povedl ve volbách do Evropského parlamentu (EP) v roce 2004. Tehdy získala 30 procent hlasů voličů a v EP obsadila devět křesel.

Jan Zahradil coby stínový ministr zahraničí mluvil o postoji ODS k Evropské unii. "Vsadím se, že do pěti let budou názory zastávané dnes ODS dominantním proudem myšlení v Evropě," řekl v závěru svého projevu.
Jan Zahradil coby stínový ministr zahraničí mluvil o postoji ODS k Evropské unii. "Vsadím se, že do pěti let budou názory zastávané dnes ODS dominantním proudem myšlení v Evropě," řekl v závěru svého projevu. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Vedle domácích témat, na které socialisté loni vsadili a vyhráli s nimi, chce nejsilnější vládní strana oslovit voliče i s evropskými tématy jako je ekonomické zpomalení či energetická krize. I ta s domácí politikou úzce souvisí.

"ČSSD se obává svých vlastních voličů. Problematiku Evropské unie považují za málo významnou, obávají se také vzniku euroskeptických stran, které by jí mohly ubrat voliče. Nadto strana nemá vlastní evropskou politiku a obává se úspěšného průběhu českého předsednictví," pustil se do socialistů Zahradil.

40 milionů. Plus mínus

Foto: Ludvík Hradilek

Manažer strany Jan Kočí dnes oznámil, že ODS na kampaň vyčlení 40 milionů korun. "Částka se může ještě hýbat, jak směrem nahoru, tak i dolů," uvedl Kočí.

Zahradil prozradil, že ODS chce zacílit na co největší počet voličů i díky virtuální komunitní síti Facebook.

"Budeme využívat možnost dostat se do počítačů těm voličům, kteří by mohli mít o kampaň ODS zájem a nejsou běžnými konzumenty denních zpráv," dodal Zahradil.

 

Právě se děje

Další zprávy