ODS v Plzni odmítla duhovou koalici s komunisty

Michal Pavec
29. 10. 2008 23:45
Nejpravděpodobnější je nyní spolupráce ČSSD a KSČM
S KSČM do krajské vlády nepůjdeme, potvrdil šéf plzeňské krajské ODS Jiří Pospíšil
S KSČM do krajské vlády nepůjdeme, potvrdil šéf plzeňské krajské ODS Jiří Pospíšil | Foto: Ludvík Hradilek

Plzeň - Špičky ODS Plzeňského kraje na středečním večerním jednání odmítly nabídku sociálních demokratů podílet se v krajské vládě na duhové koalici s účastí KSČM.

Po schůzce místního grémia a klubu krajských zastupitelů ODS to Aktuálně.cz sdělil ministr spravedlnosti a předseda regionální rady občanských demokratů Jiří Pospíšil.

"Zaujali jsme odmítavé stanovisko k nabídce ČSSD utvořit duhovou koalici všech čtyř subjektů, které se dostaly do krajského zastupitelstva - tedy včetně komunistů. Jsme připraveni odejít do opozice," tlumočil výsledky jednání Pospíšil.

Nejpravděpodobnější řešení? ČSSD a KSČM

Vzhledem k povolebnímu rozložení sil v kraji se tak po odmítavém stanovisku ODS jeví jako nejpravděpodobnější spolupráce vítězných sociálních demokratů s komunisty.

Kandidátka na hejtmanku za ČSSD a bývalá ministryně zdravotnictví Milada Emmerová už totiž dříve naznačila, že velká koalice s občanskými demokraty, s nimiž by dala dohromady pohodlnou většinu, není pravděpodobným řešením povolební situace v kraji.

"Oslovíme všechny strany, včetně KSČM. Velkou koalici s ODS bychom ale nechtěli, těžko s nimi nalezneme programovou shodu," uvedla před jednáními Emmerová.

Velká koalice není dobrým řešením ani pro lídra kandidátky ODS, plzeňského primátora Pavla Rödla. Také on předpokládá, že se sociální demokracie nejspíše dohodne na nějaké formě spolupráce s komunisty.

ODS bude vyčkávat

"Své další kroky chce plzeňská ODS koordinovat s Koalicí pro Plzeňský kraj, kterou tvoří zástupci lidovců a SNK-ED," uvedl dnes také krajský šéf Jiří Pospíšil. S tímto politickým uskupením ODS doposud v kraji vládla.

Po nových volbách a jasném vítězství ČSSD, která obsadila 19 zastupitelských křesel, už ale krajskou vládu vytvořit nemohou, dohromady mají pouze 17 mandátů z celkových 45.

Pospíšil ale také nevyloučil další vyjednávání s ČSSD. Vyjednávací tým ODS bude vyčkávat, s čím sociální demokraté přijdou. 

"My ale žádná jednání iniciovat nebudeme. Zatím jsme ani žádné pozvání nedostali," řekl Pospíšil.

 

Právě se děje

Další zprávy