ODS si zrušila velrybářskou buňku, tentokrát v Mostě

Martina Machová Martina Machová
18. 1. 2010 21:01
Schvalování protivelrybářských stanov však partaj odložila
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Vedení ODS pokračuje v tažení proti účelovým náborům členů pro vnitrostranické mocenské boje.

Po Děčínu odňala výkonná rada licenci i občanským demokratům v Mostě. Tamní místní organizace totiž nebyla kvůli své velikosti dlouhodobě usnášeníschopná.

Zároveň zde po stovkách naskakovala členská základna. Během pár dnů zde přibylo i 200 nových straníků. Konečný počet se ustálil na čísle 890.

"Není to výsledkem rozhodování sekretariátu. O zrušení požádala i oblastní a regionální rada," řekl novinářům předseda ODS Mirek Topolánek.

Místopředseda Ivan Langer zároveň jmenoval další organizace, které by mohly přijít na řadu příště. Jsou jimi Ústí nad Labem a Chomutov. Ty dostaly šanci snížit počty svých straníků do března.

Výkonná rada ODS nezasahovala na severu Čech v souvislosti s účelovými nábory poprvé. K 1. prosinci loňského roku odebrala licenci děčínské organizaci.

Patrik Oulický prý kupoval nové členy ODS na severu Čech. Sám to odmítá
Patrik Oulický prý kupoval nové členy ODS na severu Čech. Sám to odmítá | Foto: Ludvík Hradilek

Během dvou let zde došlo k trojnásobnému nárůstu členů. Více než 300 nových straníků přitom bylo zaregistrováno během pouhých tří dnů.

I děčínská ODS byla v pondělí předmětem jednání stranických špiček. Byla totiž opětovně založena. Patronát nad ní převzal ústecký primátor a šéf ODS v Ústeckém kraji Jan Kubata.

Ten rovněž stranickým špičkám předestřel vlastní řešení účelových náborů na regionální úrovni. Ústečtí občanští demokraté navrhují "zastropování" delegátů na regionálních sněmech na 10 z oblasti, další hlas si mohou stranické buňky zajistit jen volebním výsledkem - za 7,5 procenta jeden. 

Přijetím nových pravidel na Ústecku podmínil Kubata své další setrvání v čele regionu.  

Naopak výkonná rada přerušila jednání o změně systému nominací na celostátní kongres, který měl do budoucna "velrybaření" v rámci ODS zamezit. Stranické vedení chce ještě zkonzultovat načrtnuté možnosti s regiony.

Momentálně má největší podporu varianta, kdy by každá oblast disponovala dvěma delegáty a další hlasy by získala podle volebních výsledků.

Konkurenční variantou je klíč, kdy by každou oblast zastupoval jen jeden delegát a zbylá místa by se dělila v poměru jedna ku jedné podle volebního zisku a velikosti kraje. Oba modely pak mají společné zastropování počtu účastníků kongresu na hranici pěti set.

Foto: Ludvík Hradilek

Samotná velrybářská aféra ovšem začala v jiné části Ústeckého kraje - na Teplicku.

Právě do Dubí na místní sněm ODS kdosi přivezl desítky dělníků a studentů, kteří po vyřčení hesla "Velrybář" pili zadarmo a navíc si přišli ke třem tisícům korun.

Stačilo jen zvednout ruku pro nominaci Petra Gandaloviče na místopředsedu. Bylo totiž právě před celostátním kongresem ODS, na kterém se volilo nové vedení.

Potíže s účelovými nábory pro vnitrostranické mocenské hry mají ovšem na severu Čech i sociální demokraté.

Deník Aktuálně.cz například informoval o schůzi ústecké buňky Mladých sociálních demokratů, která se během jednoho večera rozrostla z 20 na 195 členů. I zde podle informací deníku organizátor platil účastníkům útratu.

Pokus o velrybářský útok současně zaznamenalo hned několik místních organizací ČSSD.

 

Právě se děje

Další zprávy