ODS: Lékový ústupek Hegera odporuje koaliční smlouvě

Martina Machová Martina Machová
16. 8. 2011 19:40
Mezi vládními stranami doutná spor o to, zda psát na recept lék, či pouze účinnou látku
Ministr zdravotnictví Leoš Heger mezi svými ministerskými kolegy.
Ministr zdravotnictví Leoš Heger mezi svými ministerskými kolegy. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ve vládní koalici doutná spor o jeden z klíčových bodů reformy zdravotnictví z dílny ministra Leoše Hegera (TOP 09).

Zdravotní experti občanských demokratů zásadně nesouhlasí s Hegerovým plánem stáhnout návrh, aby doktoři předepisovali místo konkrétních léků pouze léčivé látky. 

Podle ODS jde o vybočení z koaliční dohody, která s tímto opatřením počítá.

O skutečnosti, že Heger ustoupil z původních požadavků, informovala v pondělí Česká televize.

"Budeme se o tom s panem ministrem bavit, dozvěděli jsme se to z médií. Nevím, do jaké míry šlo o mediální prohlášení a do jaké to bylo vážně míněno. Pokud by to bylo myšleno vážně, museli bychom o tom jednat v rámci koalice," reagoval zdravotnický expert ODS Marek Šnajdr s tím, že dokud se s Leošem Hegerem nesetká, nechce se pouštět do silnějších vyjádření.

Jako závažný problém pak vidí Hegerovy snahy ustoupit lékařské komoře Šnajdrův stranický kolega Boris Šťastný. "Občanská demokracie na tomto opatření trvá. Má to i ve vlastním programu," upozorňuje. Jednání s ministrem chystají na příští úterý po skončení zdravotnického výboru.

Šnajdr rovněž připomíná, že opatření bylo míněno jako nástroj, jak ve zdravotnictví ušetřit. "Významně stírá prostor pro umělou motivaci předepisování konkrétních přípravků," uvádí.

Lékaři by podle původního předpokladu totiž opustili hledáček farmaceutických společností, které se je snaží ovlivnit, aby předepisovali právě jejich léky. Ty ovšem nemusí být v konkurenci přípravků se stejnou účinnou látkou nejlevnější.

Šnajdr: Budou chybět peníze

"Další věcí je, že pan ministr by musel najít jiné finanční zdroje. Situace v systému zdravotnického pojištění je již nyní napjatá," zdůrazňuje Šnajdr vedlejší důsledky Hegerova rozhodnutí.

Že se o záměrech ministra Hegera ukročit od koaliční smlouvy dozvěděl až z médií, potvrdil Aktuálně.cz i zdravotnický garant VV, poslanec Jiří Štětina. Na rozdíl od svého kolegy z ODS nic proti nápadu nemá a osobně jej podporuje.

"Jako doktor můžu souhlasit. Když jsme vyjednávali koaliční smlouvu a vládní program, domnívali jsme se, že se nám tak podaří ušetřit. Později se ozvala lékařská komora, že to není tak jednoznačné," líčí.

Klíčovým argumentem je, že se rozhodnutí o léku jen přesune - a to z lékaře na lékárníka. Obavy z toho, že ten, kdo rozhoduje, jaký medikament pacient dostane, může být ovlivněn zvenčí, tak trvají.

"Byly zde také tlaky farmaceutických firem na to, že se všechny léky, které nebudou plně hrazené, nedostanou na trh," připustil Štětina.

O tom, jak se k záměru ministra Hegera postaví VV, bude rozhodovat až poslanecký klub, který se sejde příští týden.  

 

Právě se děje

Další zprávy