ODS jednohlasně: Chceme Klause znovu na Hrad

Jakub Antoš
9. 5. 2007 14:08
Hlasy ODS na znovuzvolení nestačí
Václav Klaus před časem hovořil k senátorům
Václav Klaus před časem hovořil k senátorům | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Po společném jednání senátorského a poslaneckého klubu ODS je jasno. Nejsilnější vládní strana znovu nominuje Václava Klause na funkci prezidenta. Ten bude mandát obhajovat v příštím roce a má zatím jistých 120 hlasů.

Občanskodemokratičtí poslanci a senátoři se podle očekávání shodli, že jejich kandidátem do nejvyšší ústavní funkce bude opět Václav Klaus.

"Jen doplňuji, že kluby tuto nominaci přijaly jednomyslně," upřesnil ministr vnitra za ODS Ivan Langer slova předsedy poslaneckého klubu ODS Petra Tluchoře.

Langer dodal, že je dnešní usnesení zároveň závazkem pro vedení strany, aby začala vyjednávat s koaličními partnery o případné podpoře prezidenta Václava Klause.

Klaus podle svého mluvčího Petra Hájka bere rozhodnutí klubů "velmi vážně".

ČSSD kandidáta nemá

I když se v minulosti objevily pochybovačné hlasy, dnešní jednání bylo spíše formální. Jeho charakter už před začátkem komentoval občanskodemokratický senátor Jaroslav Kubera.

"Poté, co potenciální protikandidáti říkali, že by kandidovali pouze s cílem, aby se Klaus prezidentem nestal a tedy se záměrem škodit, bude naše stanovisko jasné," řekl deníku Aktuálně.cz Kubera.

Klaus je zatím jediný, kdo oznámil, že se bude o úřad prezidenta ucházet. Sociální demokraté jsou odhodláni poslat do souboje se současným prezidentem vlastního kandidáta, který by byl přijatelný i pro ostatní parlamentní strany a byl by schopen Klause porazit. Zatím ale takovou osobnost nevybrali.

ODS má 120 poslanců a senátorů. To Klausovi ke zvolení nestačí. Zatímco někteří lidovci se svými sympatiemi ke Klausovi netají, zelení jsou zásadně proti jeho setrvání ve funkci.

"O podpoře Václava Klause neuvažujeme a o změně našeho postoje nepadlo ve straně ani slovo. V tomto jsme konzistentní. Dokonce hledáme svého vlastního kandidáta," řekl novinářům předseda poslaneckého klubu Strany zelených Ondřej Liška.

Sněmovna a Senát se k volbě prezidenta sejdou nejdříve počátkem února příštího roku ve Španělském sále Pražského hradu. Společnou schůzi totiž svolá předseda sněmovny v posledních 30 dnech volebního období úřadujícího prezidenta, který se ujal funkce 7. března 2003

Jak se volí prezident?

V prvním kole volby je zvolen prezident, pokud kandidát získá nadpoloviční většinu hlasů všech poslanců i nadpoloviční většinu hlasů všech senátorů.

Do druhého kola postupuje kandidát, který získal nejvyšší počet hlasů v Poslanecké sněmovně, a kandidát, který získal nejvyšší počet hlasů v Senátu. Je-li více kandidátů, kteří získali stejný nejvyšší počet hlasů v Poslanecké sněmovně, nebo více kandidátů, kteří získali stejný nejvyšší počet hlasů v Senátu, sečtou se hlasy odevzdané pro ně v obou komorách.

Nebyl-li prezident republiky zvolen ani ve druhém kole, koná se do čtrnácti dnů třetí kolo volby, v němž je zvolen ten z kandidátů druhého kola, který získal nadpoloviční většinu hlasů přítomných poslanců a senátorů. Nebyl-li prezident republiky zvolen ani ve třetím kole, konají se nové volby.

 

Právě se děje

Další zprávy