ODS jde do voleb bez Chalupy, ale s Weberovou

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
6. 9. 2013 19:10
Výkonná rada schválila kandidátky předčasných voleb, konečnou podobu programu probírá.
ODS před volbami
ODS před volbami | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Výkonná rada ODS zasáhla do kandidátky v Libereckém kraji a vrátila na ní poslankyni nedávno rozpuštěné sněmovny Ivanu Weberovou.

"Ano, bude tam, na 17. místě," řekl Aktuálně.cz jeden z členů výkonné rady.

Ivanu Weberovou regionální sněm vůbec na kandidátku nezařadil, ačkoliv např. místopředseda ODS Jiří Pospíšil ji chválil jako jednu z "nejlepších akvizic ODS" ve sněmovně. Weberová si svoji absenci na kandidátce vysvětlovala tím, že kritizovala vedení regionální ODS.

Místopředseda Senátu a liberecký krajský předseda ODS Přemysl Sobotka po jednání rady přiznal, že hlasoval proti zařazení Weberové na kandidátku.

"V demokratické volbě z ní byla vyřazena a výsledky tajného hlasování jsem respektoval," řekl. Stejně ale respektuje rozhodnutí výkonné rady ODS, která změnu kandidátky schválila.

"Výkonná rada tím převzala zodpovědnost za podobu kandidátky i výsledek voleb," poznamenal. Původně byla Weberová navržena na 10. místě, na krajském sněmu ale nedostala potřebný počet hlasů. V minulých volbách byla na kandidátce na devátém místě, do sněmovny ji dostalo 2806 přednostních hlasů.

Svoboda chtěl bez Chalupy, Chalupa bez Svobody

Naopak výkonná rada neřešila skutečnost, že se na pražskou kandidátku nedostal místopředseda strany a také bývalý poslanec Tomáš Chalupa - a to na jeho vlastní žádost.

"Chalupa nechtěl kandidátku řešit," řekl našemu deníku zdroj z výkonné rady.

Pražskou kandidátku schválil regionální sněm tento týden až po mnohahodinové diskusi ve tři hodiny ráno, přičemž vybíral ze dvou variant: návrhu regionální rady v čele s Bohuslavem Svobodou, na kterém nebylo jméno Tomáše Chalupy, a z návrhu Chalupova, ve kterém naopak nebylo jméno Bohuslava Svobody.

Svobodova varianta nakonec prošla o 3 hlasy. Většina kandidátek byla bez rozporů.

Jednoznačným lídrem pražské kandidátky se stala Miroslava Němcová, předsedkyně rozpuštěné sněmovny. Také úřadující předseda strany Martin Kuba prošel v domovských jižních Čechách jednoznačně: hlas mu dalo 57 ze 70 delegátů regionálního sněmu.

"Vybírali jsme lidi, kteří mají dlouhodobou praxi, jsou respektovanými osobnostmi. Kandidátní listiny jsou složeny například z komunálních politiků a lidí všech možných profesí," řekla novinářům Němcová. Podle ní se strana může nyní soustředit na kampaň. ODS ji chce představit příští týden.

Podle Kuby bude kampaň kontaktní a oproti minulosti také více zaměřená na nové prvky komunikace či sociální sítě.

Naopak podobně dramaticky jako v Praze se ale kandidátka skládala např. ve Středočeském kraji, kde se podařilo prosadit předsedu regionu Petra Bendla až na pátý pokus po několika hodinách.

Kandidátku kraje Vysočina povede dosavadní poslankyně Jana Fischerová (dosud to byl volební kraj Miroslavy Němcové), další bývalý poslanec Jan Bureš povede karlovarskou kandidátku.

Bývalý ministr dopravy Zbyňka Stanjuru potvrdila výkonná rada v čele moravskoslezské kandidátky. Na jižní Moravě naopak povede ODS do voleb nestraník - exministr školství Petr Fiala.

Ve Zlínském, Olomouckém a např. i Libereckém kraji sází ODS na komunální politiky: místostarostu Uherského Brodu Jana Hrdého, olomouckého primátora Martina Novotného nebo starostku České Lípy Hanu Moudrou.

 

Právě se děje

Další zprávy