ODS chce zrušit výjimku z poplatků pro novorozence

Martina Macková
15. 7. 2008 16:40
Měnit zdravotní reformu chce také ČSSD

Praha - Senátoři zdravotního výboru nesouhlasí s tím, aby novorozenci dostali výjimku z placení v nemocnici. Překvapivé rozhodnutí padlo den před hlasováním o novele, na které se shodla koalice.

Škrt ve zdravotnických reformách podporuje také sám jejich strůjce - ministr Tomáš Julínek (ODS), který je také senátorem. Dnes tak není jasné, jak hlasování zítra dopadne.

Padne dohodnutá výjimka?

Přitom výjimka pro novorozence byla klíčovou věcí v novele, kterou předložila lidovecká poslankyně Michaela Šojdrová a na které se nakonec koalice dohodla. Pokud by senátoři ODS svůj plán prosadili, což je při většině hlasů možné, výjimka by platila pouze pro dárce orgánů a pacienty, kterým léčbu nařídí soud.

Úleva pro nově narozené děti přitom měla být prvním krokem, další výjimky měly podle dohody koalice následovat příští rok.

"Výbor usoudil, že výjimky v systému poplatků nejsou dobré. A že rodinám už byly poplatky kompenzovány daňovými úlevami," řekla Aktuálně.cz senátorka Daniela Filipiová.

"Čtyřdenní pobyt novorozence přijde rodinu jen na 480 korun, což je částka, u které by si každý měl uvědomit, že lékařská péče něco stojí a novorozenec také čerpá určité hotelové služby," dodala.

Poslankyně Šojdrová byla rozhodnutím výboru překvapena. "Já stále věřím, že to senátoři nezmění. Zítra budu návrh obhajovat. Je tam šance," řekla Aktuálně.cz Šojdrová. Podle ní pro zrušení výjimky novorozencům hlasovalo 5 z 9 přítomných senátorů výboru.

Do zákona se ODS pokusí vrátit nejtvrdší sankci vůči lékařům a nemocnicím nevybírajícím poplatky od pacientů. Daniela Filipiová Aktuálně.cz již minulý týden řekla, že předloží návrh, aby při opakovaném nevybírání poplatků pojišťovna mohla zrušit se zařízením či lékařem smlouvu.

Část paragrafu ale ze zákona svévolně vypustila lidovecká poslankyně Michaela Šojdrová v době mezi schvalováním ve sněmovně a politici ODS si toho nevšimli.

ČSSD se pokusí o změnu

Plán ČSSD vyjmout z placení u lékaře důchodce, děti do 15 let a sociálně slabé se opozice pokusí prosadit i v Senátu.

Klub senátorů ČSSD předloží pozměňovací návrh k zákonu o zdravotním pojištění. ODS má ale v horní komoře většinu, návrh tedy nemá mnoho šancí.

"Placení poplatků u lékařů považujeme za  nesystémové osekávání veřejných služeb zejména sociálně slabším občanům nebo skupinám občanů, kteří vyžadují intenzivnější zdravotní péči, jako jsou děti, senioři, chronicky nebo těžce nemocní. Znova v senátu tedy předkládáme návrh na zrušení zpoplatnění  některých skupin," uvedl tajemník klubu Ivo Hoffman.

Naopak koaliční senátoři budou pravděpodobně prosazovat přijetí návrhu ve znění, které schválili poslanci.

Na něm se totiž až na jednu výjimku koalice dohodla předem, a také jej svými hlasy prosadila.

Čtěte také: Bude se za novorozence platit déle? Na vině jedno číslo

Čtěte také: Julínek otočil, výjimku pro novorozence nezastaví

Pokud projde jakýkoliv pozměňovací návrh, zákon se vrací do sněmovny a jeho schvalování se prodlouží. Prakticky by to znamenalo, že novorozenci či dárci budou platit minimálně o měsíc až dva déle - než zákon proputuje celým legislativním procesem.

 

Právě se děje

Další zprávy